Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002272021 | FERMENTASYON TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Fermantasyon teknolojisi ve fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında bilgi vermek ve pratik olarak uygulamalarını sağlamak
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Fermantasyonun tanımı ve gıda teknolojisindeki önemini anlama |
2 | Fermantasyon mikroorganizmalarını ve sınıflandırmalarını öğrenme |
3 | Çeşitli fermente ürünlerin üretim yöntemi hakkında teorik bilgi sahibi olma |
4 | Teorik olarak öğrenilen bazı fermente ürünlerin pratik olarak uygulanmasını ve karşılaşılan sorunların nedenlerini kavrama |
Birinci Öğretim
-
-
Fermantasyon Biyokimyası ve Önemi: Hammaddelerin bileşimi, fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar ve özellikleri. Fermantasyon iz yolları (EMP, Fosfoketolaz vb.). Fermente ürün eldesinde kullanılan sistemler, çalışma prensipleri. Fermente ürünler: Fermente gıda ürünleri ve endüstriyel açıdan önemli diğer ürünlerin üretim teknolojileri. Alkol Teknolojisi. Sirke teknolojisi. Şarap teknolojisi. Turşu üretimi. Zeytin üretimi. Boza üretimi.Fermente ürünlerde kalite analizleri. Yüksek alkollü içkiler.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Fermantasyonun tanımı, önemi, tarihçesi | - | ||
2 | Hammaddelerin bileşimi; fermantasyondaki önemleri | - | ||
3 | Fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar ve özellikleri | - | ||
4 | Fermantasyon iz yolları | - | ||
5 | Malt ve Bira üretim teknolojisi; hammadde özellikleri | - | ||
6 | Biyoreaktörler | - | ||
7 | Sirke üretim teknolojisi | Sirke üretimi tasarımı | ||
8 | Zeytin üretim teknolojisi | - | ||
9 | Turşu üretim teknolojisi | Turşu üretimi dizaynı | ||
10 | Boza üretim teknolojisi | - | ||
11 | Şarap üretim teknolojisi | - | ||
12 | Peynir üretim teknolojisi | - | ||
13 | Fermente sucuk ve sosis üretim teknolojisi. | Et ürünleri üretim tesisinde yerinde üretimin gözlenmesi. | ||
14 | Kefir ve kımız üretim teknolojisi | - |
1. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020, 862 sf. 2. Fermente Gıdalar, Ertan Anlı, Pınar Şanlıbaba, Nobel Akademik Yayıncılık, 2019, 730 sf. 3. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, İrfan Turhan (Çeviri), Palme Yayıncılık, 2015, 288 sf.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 14 | 14 |
Uygulama/Pratik | 1 | 12 | 12 |
Soru-Yanıt | 3 | 14 | 42 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 9 | 9 |
Deney | 2 | 10 | 20 |
Deney Sonrası Quiz | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 119 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 1 | 2 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 4 |