GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002082021 MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Ders 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı; meyve sebze ürünleri teknolojisini öğretmektir.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Meyve-Sebze hakkında genel bilgileri kavrar.
2 Meyve-Sebze ürünleri hakkındaki bilgileri kavrar.
3 Meyve-Sebze ve ürünlerinde meydana gelen bozulmaları tanımlar.
4 Meyve-Sebze ürünlerinin üretim akışlarını anlar.

Birinci Öğretim


-


-


Meyve ve sebzelerin muhafaza edilmelerine ilişkin teknolojik bilginin sağlanması, teknolojik becerinin kazandırılması


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Meyve ve Sebzelerin Kompozisyonu-1 -
2 Meyve ve Sebzelerin Kompozisyonu-2 -
3 Minör bileşenler (Vitamin, Mineral, Pigment) -
4 Meyve-Sebzelerde enzimler ve enzimatik reaksiyonlar -
5 Ön İşlemler - Minimal İşlemler -
6 Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinde Ön İşlemler -
7 Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünleri- Kurutucu tipleri -
8 Reçel ve marmelat üretimi -
9 Meyve Suyu ve Konsantre Ürünler Teknolojisi -
10 Konserve Teknolojisi -
11 Salça ve diğer domates ürünleri teknolojisi -
12 Aynı hammaddeden farklı ticari ürün elde edilmesi, örnekler, uygulamalar -
13 Aynı hammaddeden farklı ticari ürün elde edilmesi, örnekler, uygulamalar -

1. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Bekir Cemeroğlu,Ankara Üniversitesi, 2. Baskı, Ankara 2004. 2. Cemeroğlu B.S., (2018). Meyve ve sebze işleme teknolojisi – 1/2 3. Jongen, W. (2002). Fruit and vegetable processing. Woodhead Publishing in Food Science and Technology



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 2 10 20
Tartışma 1 14 14
Soru-Yanıt 1 14 14
Rapor Hazırlama 3 12 36
Rapor 3 12 36
Toplam İş Yükü (saat) 122

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 1 1 1 1 4 5
ÖÇ 2 1 4 3 2 3 4 4 3 4
ÖÇ 3 4 2 1 5 5 5
ÖÇ 4 2 2 3 1 4 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek