GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002022021 GIDA TEKNOLOJİSİNDE YENİ GELİŞMELER Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı; gıda teknolojisindeki gelişmelerin öğretilmesidir.


PROF. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Gıda teknolojisindeki teknolojilerin öğrenilmesi
2 Gıda endüstrisindeki yeni üretim ve paketleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak
3 Gıda işleme kavramı ve prensibinin anlaşılması
4 Gıda teknolojisinde kullanılan yenilikçi yaklaşımlar hakkında farkındalık yaratılması

Birinci Öğretim


-


-


Gıda sanayinde mikroorganizma, enzim kullanımı. Fonksiyonel gıdalar. Gıda sanayinde yapılan hileler. Nanoteknoloji. Probiyotik-prebiyotik. Akıllı ambalajlama. Atık gıdaların değerlendirilmesi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş ve Dersi tanıtım
2 Gıda sanayinde akıllı ambalajlama ve izlenebilirlik
3 Gıda koruma yöntemleri ve gıda muhafazasında yeni yöntemler
4 Probiyotikler, Prebiyotikler, Simbiyotikler, Postbiyotikler, Parabiyotikler
5 Gıda sanayinde enzim kullanımı
6 Atık gıdaların değerlendirimesi
7 Gıda sanayinde mikroorganizma kullanımı
8 Gıda sanayinde mikroorganizma kullanımı
9 Arasınav
10 Fonksiyonel Gıdalar
11 Gıda teknolojisinde nanoteknoloji uygulamaları
12 Gıda teknolojisinde kullanılan yenilikçi yaklaşımlar
13 Gıda teknolojisinde kullanılan yenilikçi yaklaşımlar (Devam)
14 Bakteriyofajlar ve gıda uygulamaları

1. Gıda Teknolojisi. Sıdıka Bulduk, 2016, Detay Yayıncılık. 2. Nanoteknolojiye Giriş. İbrahim Okur (Michael Wilson), 2012, Değişim Yayınları. 3. Gıda Mikrobiyolojisinde Güncel Konular. Aynur Gül Karahan Çakmakçı, Aylin Akoğlu, 2023, Nobel Bilimsel Yayıncılık. 4. Gıda biyoteknolojisi. ARAN N. 2012. Nobel Yayın Dağıtım



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Takım/Grup Çalışması 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 3 10 30
Soru-Yanıt 3 10 30
Bireysel Çalışma 3 10 30
Toplam İş Yükü (saat) 92

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 3 4 4 4 3 4 3 4
ÖÇ 2 4 4 3 1 2 2 3 3
ÖÇ 3 2 3 1 2 4 3 3
ÖÇ 4 3 1 1 2 3 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek