Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002062021 | FONKSİYONEL GIDALAR | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrenciler fonksiyonel gıdalar, sağlık ve hayat tarzı ile ilişkilendirilmesi ve üretim yöntemleri, kullanılan farklı özel ingrediyen tipleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Öğrenci fonksiyonel gıda kavramını bilir. |
2 | Öğrenci probiyotik ve prebiyotik bakterileri bilir. |
3 | Öğrenci fitosterolleri ve karotenoidleri bilir. |
4 | Öğrenci fitoöstrojenleri bilir. |
5 | Öğrenci omega yağ asitlerini bilir. |
6 | Öğrenci flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri bilir. Öğrenci fonksiyonel vitaminleri ve mineralleri bilir. |
7 | Fonksiyonel süt ürünlerini bilir. |
Birinci Öğretim
-
-
Omega–3 yağ asitleri, Probiyotik bakteriler, Prebiotikler, Phytosteroller, Karotinoidler, Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler, Vitamin A, C, E, Calcium, Biyoaktif peptidler, Fitoöstrogenler, lifli maddeler ve bu maddeleri ihtiva eden gıda maddelerinin fonksiyonel özellikleri, Fonksiyonel gıdalara örnekler.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıda kavramı | - | ||
2 | Probiyotik bakteriler | - | ||
3 | Prebiyotikler | - | ||
4 | Fitosteroller ve Karotinoidler | - | ||
5 | Fitoöstrojenler | - | ||
6 | Omega yağ asitleri | - | ||
7 | Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler | - | ||
8 | Fonksiyonel mineraller | - | ||
9 | Biyoaktif peptidler | - | ||
10 | Fonksiyonel süt ürünleri | - | ||
11 | Fonksiyonel şekerlemeler | - | ||
12 | Fonksiyonel tahıl ürünleri | - | ||
13 | Proje sunumu | - | ||
14 | Proje sunumu | - |
1. Functional Foods and Biotechnology (Eds. K.Shetty, G.Paliyath, A.L.Pometto,R.E. Levin) Taylor & Francis Group, 2007 2.Functional and Medicinal Foods (Eds. L.N. Losso, F.Shahidi, D.Bagchi) Taylor & Francis Group, 2007
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Proje Sunma | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 14 | 14 |
Tartışma | 2 | 10 | 20 |
Soru-Yanıt | 2 | 10 | 20 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 14 | 14 |
Proje Hazırlama | 1 | 12 | 12 |
Proje Sunma | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 94 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 2 | 5 | 4 | 4 | 5 | |||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | |||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | ||||||
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 4 | 1 | 3 | 1 | 2 | 2 | ||||
ÖÇ 6 | 5 | 3 | 1 | 3 | 1 | 3 | 2 | 3 | ||||
ÖÇ 7 | 3 | 4 | 4 | 3 | 1 | 2 |