GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002262021 GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Gıda sektöründe, insan sağlığına uygun, standart bir üretim yapılmasında bilgi sahibi olur.
2 Gıda üretim basamaklarında, üretim standardı gereği katılan katkı maddelerinin mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
3 Gıda katkı maddelerinin gıda sektöründeki yerini yorumlar.

Birinci Öğretim


-


-


Katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları. Katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuat ve kuruluşlar. Katkı maddelerinin sınıflandırılması: Asitliği düzenleyiciler, antimikrobiyal maddeler, antioksidanlar, stabilizörler, emülgatörler, topaklanmayı önleyiciler, hacim arttırıcılar, kabartma ajanları, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar, zenginleştirici katkı maddeleri, starterler, enzimler, taşıyıcı katkı maddeleri ve çözgen katkı maddeleri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda Katkı Maddeleri tanımı ve genel bakış
2 Antioksidanlar
3 Asitliği düzenleyiciler
4 Emülgatörler
5 Gamlar
6 Gamlar
7 Koruyucular
8 Lezzet Maddeleri
9 Lezzet artırıcılar
10 Renklendiriciler - Şelat Ajanları
11 Tatlandırıcılar
12 Un işleme Ajanları
13 Diğer ajanlar

Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 4 5 20
Tartışma 4 5 20
Soru-Yanıt 4 5 20
Gözlem 4 5 20
Toplam İş Yükü (saat) 82

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 1 4 3 4 3 4 2 2
ÖÇ 2 5 4 3 2 4 4 1 1
ÖÇ 3 1 1 1 1 1 2 2 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek