Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002262021 | GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Gıda sektöründe, insan sağlığına uygun, standart bir üretim yapılmasında bilgi sahibi olur. |
2 | Gıda üretim basamaklarında, üretim standardı gereği katılan katkı maddelerinin mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. |
3 | Gıda katkı maddelerinin gıda sektöründeki yerini yorumlar. |
Birinci Öğretim
-
-
Katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları. Katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuat ve kuruluşlar. Katkı maddelerinin sınıflandırılması: Asitliği düzenleyiciler, antimikrobiyal maddeler, antioksidanlar, stabilizörler, emülgatörler, topaklanmayı önleyiciler, hacim arttırıcılar, kabartma ajanları, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar, zenginleştirici katkı maddeleri, starterler, enzimler, taşıyıcı katkı maddeleri ve çözgen katkı maddeleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda Katkı Maddeleri tanımı ve genel bakış | ||
2 | Antioksidanlar | ||
3 | Asitliği düzenleyiciler | ||
4 | Emülgatörler | ||
5 | Gamlar | ||
6 | Gamlar | ||
7 | Koruyucular | ||
8 | Lezzet Maddeleri | ||
9 | Lezzet artırıcılar | ||
10 | Renklendiriciler - Şelat Ajanları | ||
11 | Tatlandırıcılar | ||
12 | Un işleme Ajanları | ||
13 | Diğer ajanlar |
Ders Notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 4 | 5 | 20 |
Tartışma | 4 | 5 | 20 |
Soru-Yanıt | 4 | 5 | 20 |
Gözlem | 4 | 5 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 82 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 2 | 2 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 1 | 1 | ||||
ÖÇ 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 5 |