Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002152021 | HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Hazır yemek endüstrisi çalışma ortamında yapılması gerekenler, personel hijyeni, satın alma, programlama, menü planlama ve bu sektörde çalıştıklarında öğrencilerin gereken sorumluluğu almaları konusunda gerekli bilgiyi aktarmak.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Hazır yemek sektöründe çalışma koşullarını öğrenir. |
2 | Hazır yemek sektöründe kullanılan ekipmanlarını tanır. |
3 | Gıda hazırlama yöntemlerini bilir ve uygular. |
4 | Gıda kalite-yönetim sistemlerini bilir ve yürütür. |
Birinci Öğretim
-
-
Hazır yemek endüstrisinin tarihçesi, hazır yemek teknolojisinde pazarlama, hazır yemek sektöründe alt yapı koşulları, satın alma ve muhafaza, menü planlama, yemek hazırlama yöntemleri ve pişirme ekipmanlarının tanıtılacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Hazır yemek endüstrisinin tarihçesi | - | ||
2 | Hazır gıdaların hazırlanma süreçleri | - | ||
3 | Menü planlama ve pazarlama | - | ||
4 | Hazır yemek sistemi ve yönetimi | - | ||
5 | Hazır yemek şirketlerinin taşıması gereken özellikler | - | ||
6 | Mutfak organizasyonu ve tasarımı | - | ||
7 | Hazır yemek sektöründe depolama | - | ||
8 | Hazır yemek sektöründe depolama | - | ||
9 | Hazır yemek sektöründe kullanılan gıdalar ve kullanıma hazırlanması | - | ||
10 | Hazır yemek sektöründe kullanılan gıdalar ve kullanıma hazırlanması | - | ||
11 | Hazır yemek sektöründe kalite uygulamaları. | - | ||
12 | Hazır yemek sektöründe karşılaşılan sorunlar. | - | ||
13 | Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar. | - | ||
14 | Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. | - |
1. Stephen B. Shiring, (2000). Introduction to Catering. Delmar Cengage Learning 2. Mehmet Oğuzhan İlban, Gürcan Karadut (2018) Toplu Yemek İşletmeleri İçin YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ Detay yayıncılık 3. David Foskett; Patricia Paskins (2011) The theory of hospitality & catering : for levels 3 and 4 Hodder Education
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 2 | 14 | 28 |
Derse Katılım | 2 | 14 | 28 |
Tartışma | 1 | 1 | 1 |
Soru-Yanıt | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 87 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 2 | 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | ||
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 |