GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002152021 HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Hazır yemek endüstrisi çalışma ortamında yapılması gerekenler, personel hijyeni, satın alma, programlama, menü planlama ve bu sektörde çalıştıklarında öğrencilerin gereken sorumluluğu almaları konusunda gerekli bilgiyi aktarmak.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Hazır yemek sektöründe çalışma koşullarını öğrenir.
2 Hazır yemek sektöründe kullanılan ekipmanlarını tanır.
3 Gıda hazırlama yöntemlerini bilir ve uygular.
4 Gıda kalite-yönetim sistemlerini bilir ve yürütür.

Birinci Öğretim


-


-


Hazır yemek endüstrisinin tarihçesi, hazır yemek teknolojisinde pazarlama, hazır yemek sektöründe alt yapı koşulları, satın alma ve muhafaza, menü planlama, yemek hazırlama yöntemleri ve pişirme ekipmanlarının tanıtılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hazır yemek endüstrisinin tarihçesi -
2 Hazır gıdaların hazırlanma süreçleri -
3 Menü planlama ve pazarlama -
4 Hazır yemek sistemi ve yönetimi -
5 Hazır yemek şirketlerinin taşıması gereken özellikler -
6 Mutfak organizasyonu ve tasarımı -
7 Hazır yemek sektöründe depolama -
8 Hazır yemek sektöründe depolama -
9 Hazır yemek sektöründe kullanılan gıdalar ve kullanıma hazırlanması -
10 Hazır yemek sektöründe kullanılan gıdalar ve kullanıma hazırlanması -
11 Hazır yemek sektöründe kalite uygulamaları. -
12 Hazır yemek sektöründe karşılaşılan sorunlar. -
13 Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar. -
14 Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. -

1. Stephen B. Shiring, (2000). Introduction to Catering. Delmar Cengage Learning 2. Mehmet Oğuzhan İlban, Gürcan Karadut (2018) Toplu Yemek İşletmeleri İçin YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ Detay yayıncılık 3. David Foskett; Patricia Paskins (2011) The theory of hospitality & catering : for levels 3 and 4 Hodder Education



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 2 14 28
Derse Katılım 2 14 28
Tartışma 1 1 1
Soru-Yanıt 1 1 1
Bireysel Çalışma 2 14 28
Toplam İş Yükü (saat) 87

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 1 1 2 1 1 4 1 1 1 4
ÖÇ 2 2 4 3 2 4 4 3
ÖÇ 3 3 4 3 2 4 3 3 4 3 2
ÖÇ 4 2 2 2 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek