GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002172021 GIDA ANALİZLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıda endüstrisindeki bazı analizlerin yapımını öğrenmek.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Gıda alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini öğrenmek ve uygulamak.
2 Gıda analizlerinin, farklı ürünlerde uygulanma yöntemlerini öğrenmek ve işlem becerilerini kazanmak.

Birinci Öğretim


-


-


Laboratuarda çalışırken uyulması gerekli emniyet kuralları Çözelti hazırlama hesaplamaları Normalite ve molarite, problem çözümleri Populasyonu temsil eden uygun örneklerin alınma metodları, AOAC Asitlik, kuvvetli ve zayıf elektrolit kavramları, titrasyon, pH Gıdalarda kuru madde belirleme metodları Yağ Analizi Gıdalarda azot tayini, toplam azot, protein olmayan azot, Kjeldahl metodu, yakma ve destilasyon, gerçekleşen reaksiyonlar Tuz analizi ve reaksiyonlar Kül analizi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri. Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri.
2 Örnek Alma ve Örneklerin Analize Hazırlanması Örnek Alma ve Örneklerin Analize Hazırlanması
3 Farklı oranlarda madde hazırlatılması Farklı oranlarda madde hazırlatılması
4 Tuz Tayini Tuz Tayini
5 Askorbik Asit (C vitamini) Tayini Askorbik Asit (C vitamini) Tayini
6 Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu) Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu)
7 Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu) Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu)
8 Yağ Tayini(Gerber Metodu) Yağ Tayini(Gerber Metodu)
9 Yağ Tayini(Gerber Metodu) Yağ Tayini(Gerber Metodu)
10 Protein Tayini Protein Tayini
11 Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi
12 Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi
13 Nem-Kül Tayini Nem-Kül Tayini
14 Gıdalarda viskozite analizi Gıdalarda viskozite analizi

1. Dokuzoğlu, C., Gıda Analizleri, Marmara Kitapevi, 2000. Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, 2007. 2. Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163. 3. Cemeroğlu, B. 2010. Gıda Analizleri, Bizim Grup Basımevi, 657 sayfa, Kızılay, Ankara. 4. Uylaşer, V., Başoğlu, F., 2011. Temel Gıga Analizleri, Dora Basım ve Yayın Ltd. Şti. 1. Baskı, 125 sayfa, Bursa.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 2 10 20
Soru-Yanıt 3 10 30
Takım/Grup Çalışması 2 10 20
Bireysel Çalışma 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 92

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 3 1 1 3 3 2 1
ÖÇ 2 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek