Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002172021 | GIDA ANALİZLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda endüstrisindeki bazı analizlerin yapımını öğrenmek.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Gıda alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini öğrenmek ve uygulamak. |
2 | Gıda analizlerinin, farklı ürünlerde uygulanma yöntemlerini öğrenmek ve işlem becerilerini kazanmak. |
Birinci Öğretim
-
-
Laboratuarda çalışırken uyulması gerekli emniyet kuralları Çözelti hazırlama hesaplamaları Normalite ve molarite, problem çözümleri Populasyonu temsil eden uygun örneklerin alınma metodları, AOAC Asitlik, kuvvetli ve zayıf elektrolit kavramları, titrasyon, pH Gıdalarda kuru madde belirleme metodları Yağ Analizi Gıdalarda azot tayini, toplam azot, protein olmayan azot, Kjeldahl metodu, yakma ve destilasyon, gerçekleşen reaksiyonlar Tuz analizi ve reaksiyonlar Kül analizi.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri. | Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri. | ||
2 | Örnek Alma ve Örneklerin Analize Hazırlanması | Örnek Alma ve Örneklerin Analize Hazırlanması | ||
3 | Farklı oranlarda madde hazırlatılması | Farklı oranlarda madde hazırlatılması | ||
4 | Tuz Tayini | Tuz Tayini | ||
5 | Askorbik Asit (C vitamini) Tayini | Askorbik Asit (C vitamini) Tayini | ||
6 | Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu) | Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu) | ||
7 | Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu) | Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu) | ||
8 | Yağ Tayini(Gerber Metodu) | Yağ Tayini(Gerber Metodu) | ||
9 | Yağ Tayini(Gerber Metodu) | Yağ Tayini(Gerber Metodu) | ||
10 | Protein Tayini | Protein Tayini | ||
11 | Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi | Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi | ||
12 | Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi | Luff-Scroll Metodu ile Şeker Analizi | ||
13 | Nem-Kül Tayini | Nem-Kül Tayini | ||
14 | Gıdalarda viskozite analizi | Gıdalarda viskozite analizi |
1. Dokuzoğlu, C., Gıda Analizleri, Marmara Kitapevi, 2000. Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, 2007. 2. Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163. 3. Cemeroğlu, B. 2010. Gıda Analizleri, Bizim Grup Basımevi, 657 sayfa, Kızılay, Ankara. 4. Uylaşer, V., Başoğlu, F., 2011. Temel Gıga Analizleri, Dora Basım ve Yayın Ltd. Şti. 1. Baskı, 125 sayfa, Bursa.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 2 | 10 | 20 |
Soru-Yanıt | 3 | 10 | 30 |
Takım/Grup Çalışması | 2 | 10 | 20 |
Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 92 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 3 | 3 | 2 | 1 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |