GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002142021 SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Bu derste, su ürünlerinin kalite özelliklerinin, muhafaza ve isleme tekniklerinin uygulamaya yönelik incelenmesi amaçlanmaktadır. Farklı isleme teknikleri gerektiren kabuklu su ürünlerinin islenmesinde kullanılan yeni teknolojilerin tanıtılması hedeflenmektedir.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Öğrenci su ürünlerine uygulanan temel islemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olur.
2 Öğrenci su ürünlerindeki biyokimyasal değisiklikler ile kalite arasındaki iliskinin kurulmasını bilir.
3 Öğrenci su ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisini kazanacak.

Birinci Öğretim


-


-


Su Ürünleri İşleme Teknolojisi dersi, balıkların ve diğer su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, , ölüm sonrası balık eti kalitesinde oluşan değişiklikler ve bu değişikliklerin teknolojik kaliteye olan etkileri gibi konuları kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Balıkların sınıflandırılması, anatomisi ve fizyolojisi. -
2 Kimyasal kompozisyon -
3 Glikoliz ve ölüm sonrası değisiklikler -
4 Glikoliz ve ölüm sonrası değisiklikler -
5 Su ürünlerinde tazelik kriterleri -
6 Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama) -
7 Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama) -
8 Su ürünlerinin dondurulması -
9 Tuzlama ve kurutma teknikleri -
10 Tütsüleme teknolojisi -
11 Konserveleme teknikleri -
12 Kabukluların islenmesi -
13 Su ürünleri mikrobiyolojisi -
14 Su ürünleri mikrobiyolojisi -

1. Martin, E.R and Flick, G.J., “The Seafood Industry”, Published by Van Nostrand Reinhold, New York., (1990). 2. Huss, H., “Fresh Fish, Quality and Quality Changes”, FAO Fisheries Series, No:29, (1988). 3. Botta, J.R., “Evaluation of Seafood Freshness Quality”, VCH publishers, Inc., New York, (1995). 4. Nalan Gökoğlu, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, SU VAKFI YAYINLARI, 2002, 157 sf.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 4 5 20
Tartışma 5 5 25
Soru-Yanıt 5 5 25
Alan Gezisi 3 3 9
Alan Çalışması 3 3 9
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 1 1 5 5 4 2 3 2
ÖÇ 2 2 3 4 4 3 5 4
ÖÇ 3 2 3 3 4 4 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek