Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002162021 | ORGANİK GIDA İŞLEME VE ÜRETİMİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Tüketiminin giderek arttığı organik gıdaların üretimi ve ticareti konularında öğrenciyi bilgilendirmek, söz konusu gıdaların sağlık, güvenlik, beslenme ve duyusal özellikleri bakımından özelliklerini irdelemek ve organik tarım ile organik gıda arası ilişkinin önemini aktarmaktır.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Organik gıda üretimi kavramını bilir. |
2 | Organik gıda üretimi için gerekli yasal düzenlemeleri kavrar |
3 | Organik tarım ve organik gıda arası ilişkiyi kurar. |
4 | Organik gıda üretimi, gıda kalitesi ve tüketimi arasındaki ilişkileri tanımlar. |
Birinci Öğretim
-
-
Organik tarımın önemi ve esasları, gıda güvenliği, organik gıda üretiminin temel esasları, organik gıdalar, organik sertifikasyon, organik gıdaların depolanması, taşınması ve ticareti, organik gıda üretiminde Ar-Ge ihtiyacı, diğer ülkelerdeki organik gıda üretim sistemleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Organik tarım kavramı, organik tarımın dünyada ve ülkemizdeki durumu. | ||
2 | Organik bitkisel ve hayvansal üretimin temel esasları. | ||
3 | Gıda güvenliği ve önemi. | ||
4 | Organik gıda üretimi, sağlık ve çevre arası ilişki. | ||
5 | Organik gıda üretiminin esasları ve avantajları. | ||
6 | Organik bitkisel gıdalar | ||
7 | Organik hayvansal gıdalar. | ||
8 | Organik gıdaların kalite kontrolü | ||
9 | Organik gıda üretimini denetlenmesi ve yasal düzenlemeler. | ||
10 | Organik gıdaların depolanması ve taşınması. | ||
11 | Organik gıda ticareti ve uluslararası yasalar. | ||
12 | Organik gıda üretimini sorunları | ||
13 | Organik gıda üretiminin geleceği. | ||
14 | Organik gıda üretiminin geleceği |
1) IFOAM, 2005. Principles of Organic Agriculture (www.ifoam.org) 2) Willer, H. and Klicher, L. (Eds.), (2010): The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2010. IfOM, Bonn, FiBL, Frick, ITC, Geneva (www.organic-world.net) 3) Ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 4 | 1 | 4 |
Tartışma | 12 | 2 | 24 |
Soru-Yanıt | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 84 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 1 | 4 | 2 | 1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 5 | ||
ÖÇ 2 | 1 | 3 | 5 | 2 | 4 | 3 | ||||||
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 2 | 1 | ||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 1 | 4 | 1 | 2 | 2 | 2 |