Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002182021 | GIDA TOKSİKOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıdalarda toksik etki potansiyeli olan doğal bileşenler ve etkileri; üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri; risk grupları ve gıda alerjisi; gıda katkı maddeleri ve kontaminantların toksikolojik risk değerlendirmeleri; ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler hakkında yeterli bilgiye sahip bireylerin yetiştirilmesi.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramları açıklayabilecektir. |
2 | Gıdalardaki katkı maddelerinin ve kontaminantların toksikolojik açıdan risklerini değerlendirebilecektir. |
3 | Mikrobiyal ve paraziter kaynaklı gıda zehirlenmelerini açıklayabilecektir. |
4 | İçme sularındaki kimyasal ve biyolojik kontaminasyonları toksikolojik açıdan değerlendirebilecektir. |
5 | Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve yönetmelikleri değerlendirebilecektir. Ksenobiyotiklerin çeşitli gıdalarda analizleri için uygun yöntemleri açıklayabilecek ve uygulayabilecektir. |
Birinci Öğretim
-
-
Gıdalarda toksik etki potansiyeli olan doğal bileşenler ve etkileri; üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri; risk grupları ve gıda alerjisi; gıda katkı maddeleri ve kontaminantların toksikolojik risk değerlendirmeleri; ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda güvenliği kavramı ve genel bilgi | ||
2 | Gıda katkı maddeleri, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - I | ||
3 | Gıda katkı maddeleri, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - II | ||
4 | Gıdalardaki kontaminantlar, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - I | ||
5 | Gıdalardaki kontaminantlar, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - II | ||
6 | Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Mikrobiyal ve paraziter kaynaklı gıda zehirlenmeleri | ||
9 | Gıdalarda genetik modifikasyon uygulamaları ve toksikolojik açıdan riskleri | ||
10 | Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler | ||
11 | İçme sularındaki kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler. | ||
12 | Gıda - ilaç etkileşimleri | ||
13 | Risk grupları ve gıda alerjisi | ||
14 | Risk grupları ve gıda alerjisi |
1. Prof. Dr. Zeliha İmre. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi. Toksikoloji. (2005). 2. Prof. Dr. Nevin Vural. Ankara: Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 73. Toksikoloji. (2001). 3. Prof. Dr. İsmet Dökmeci. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Casarett and Doull?s Toxicology. (2001). 4. Klaassen, C.D. Unites States of America: McGraw-Hill Companies. Goldfrank?s Toxicologic Emergencies. (2002). 5. Haddad, L.M., Shannon, M.W., Winchester, J.F. Unites States of America: W.B. Saunders Company. Principles and Methods of Toxicology. (2008). 6. Ellenhorn, M.J., Barceloux D.G. Netherlands: Elsevier Science Publisher. Pesticide, Veterinary and Other Residues in Food. (2004). 7. Watson, D.H. Boca Raton: CRC Press. Pesticide Residues and Drinking Water: Human Exposure and Risks. (2004).
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 10 | 2 | 20 |
Tartışma | 10 | 2 | 20 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 92 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 5 | 2 | 3 | 3 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 3 | 5 | 4 | 1 | 2 | |||||||
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 3 | 4 | 2 | 3 | 1 | |||||
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 4 | 1 | 1 | 5 |