GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002182021 GIDA TOKSİKOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıdalarda toksik etki potansiyeli olan doğal bileşenler ve etkileri; üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri; risk grupları ve gıda alerjisi; gıda katkı maddeleri ve kontaminantların toksikolojik risk değerlendirmeleri; ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler hakkında yeterli bilgiye sahip bireylerin yetiştirilmesi.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramları açıklayabilecektir.
2 Gıdalardaki katkı maddelerinin ve kontaminantların toksikolojik açıdan risklerini değerlendirebilecektir.
3 Mikrobiyal ve paraziter kaynaklı gıda zehirlenmelerini açıklayabilecektir.
4 İçme sularındaki kimyasal ve biyolojik kontaminasyonları toksikolojik açıdan değerlendirebilecektir.
5 Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve yönetmelikleri değerlendirebilecektir. Ksenobiyotiklerin çeşitli gıdalarda analizleri için uygun yöntemleri açıklayabilecek ve uygulayabilecektir.

Birinci Öğretim


-


-


Gıdalarda toksik etki potansiyeli olan doğal bileşenler ve etkileri; üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri; risk grupları ve gıda alerjisi; gıda katkı maddeleri ve kontaminantların toksikolojik risk değerlendirmeleri; ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda güvenliği kavramı ve genel bilgi
2 Gıda katkı maddeleri, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - I
3 Gıda katkı maddeleri, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - II
4 Gıdalardaki kontaminantlar, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - I
5 Gıdalardaki kontaminantlar, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler - II
6 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, toksikolojik risk değerlendirmeleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler
7 Arasınav
8 Mikrobiyal ve paraziter kaynaklı gıda zehirlenmeleri
9 Gıdalarda genetik modifikasyon uygulamaları ve toksikolojik açıdan riskleri
10 Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler
11 İçme sularındaki kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri, ilgili yönetmelikler ve yasal düzenlemeler.
12 Gıda - ilaç etkileşimleri
13 Risk grupları ve gıda alerjisi
14 Risk grupları ve gıda alerjisi

1. Prof. Dr. Zeliha İmre. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi. Toksikoloji. (2005). 2. Prof. Dr. Nevin Vural. Ankara: Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 73. Toksikoloji. (2001). 3. Prof. Dr. İsmet Dökmeci. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Casarett and Doull?s Toxicology. (2001). 4. Klaassen, C.D. Unites States of America: McGraw-Hill Companies. Goldfrank?s Toxicologic Emergencies. (2002). 5. Haddad, L.M., Shannon, M.W., Winchester, J.F. Unites States of America: W.B. Saunders Company. Principles and Methods of Toxicology. (2008). 6. Ellenhorn, M.J., Barceloux D.G. Netherlands: Elsevier Science Publisher. Pesticide, Veterinary and Other Residues in Food. (2004). 7. Watson, D.H. Boca Raton: CRC Press. Pesticide Residues and Drinking Water: Human Exposure and Risks. (2004).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 10 2 20
Tartışma 10 2 20
Soru-Yanıt 10 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 4 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 4 20
Toplam İş Yükü (saat) 92

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 1 1 5 2 3 3 5 4
ÖÇ 2 3 2 3 3 3 4 5
ÖÇ 3 3 5 4 1 2
ÖÇ 4 2 2 3 4 2 3 1
ÖÇ 5 2 4 4 1 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek