Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002202021 | GIDALARDA RAF ÖMRÜ VE STABİLİTE | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders kapsamında gıdalarda raf ömrü belirlemede teorik ve pratik yaklaşımlar ile gıda kalitesini etkileyen faktörlerin açıklanması amaçlanmıştır. Bu dersi alan öğrencilerin raf ömrünü arttırmaya yönelik stratejiler geliştirebilmesi hedeflenmiştir.
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Öğrenci raf ömrü kavramını öğrenir. |
2 | Öğrenci gıdaların kalitesini etkileyen fizikokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri bilir. |
3 | Öğrenci raf ömrü tayinleri hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | Öğrenci enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğini öğrenir. |
5 | Öğrenci donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiğini öğrenir. |
6 | Öğrenci ambalajlamanın raf ömrü üzerindeki etkilerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
-
-
Raf ömrü kavramı. Reaksiyon hızları ve sabitleri. Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi Raf ömrü tayin yöntemleri. Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri. Mikrobiyal gelişimin tahmini. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği. Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı. Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler. Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler. Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği. Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği. Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Raf ömrü kavramı | ||
2 | Reaksiyon hızları ve sabitleri | ||
3 | Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi | ||
4 | Raf ömrü tayin yöntemleri | ||
5 | Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri | ||
6 | Mikrobiyal gelişimin tahmini | ||
7 | Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı | ||
10 | Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler | ||
11 | Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler | ||
12 | Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği | ||
13 | Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği | ||
14 | Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri |
1. Man, C.M.D, Jones, A.A. 2000. Shelf Life Evaluation of Foods. Blackie Academic Publishing. 2. Kilcast, D., Subramaniam, P. 2000. The Stability and Shelf-Life of Food. Woodhead Publishing 3. Steele, R. 2004. Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food Woodhead Publishing 4. Özkan, M. Cemeroğlu, B., Toklucu, A.K. 2010. Gıda Mühendisliğinde Reaksiyon Kinetiği. Nobel Yayınevi. 182 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 70 |
Proje Sunma | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 2 | 5 | 10 |
Tartışma | 2 | 10 | 20 |
Soru-Yanıt | 2 | 10 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 92 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 3 | |||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 2 | ||||||
ÖÇ 4 | 3 | 1 | 4 | 2 | ||||||||
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 4 | 3 | ||||||||
ÖÇ 6 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 | 1 |