GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002202021 GIDALARDA RAF ÖMRÜ VE STABİLİTE Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders kapsamında gıdalarda raf ömrü belirlemede teorik ve pratik yaklaşımlar ile gıda kalitesini etkileyen faktörlerin açıklanması amaçlanmıştır. Bu dersi alan öğrencilerin raf ömrünü arttırmaya yönelik stratejiler geliştirebilmesi hedeflenmiştir.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Öğrenci raf ömrü kavramını öğrenir.
2 Öğrenci gıdaların kalitesini etkileyen fizikokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri bilir.
3 Öğrenci raf ömrü tayinleri hakkında bilgi sahibi olur.
4 Öğrenci enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğini öğrenir.
5 Öğrenci donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiğini öğrenir.
6 Öğrenci ambalajlamanın raf ömrü üzerindeki etkilerini öğrenir.

Birinci Öğretim


-


-


Raf ömrü kavramı. Reaksiyon hızları ve sabitleri. Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi Raf ömrü tayin yöntemleri. Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri. Mikrobiyal gelişimin tahmini. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği. Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı. Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler. Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler. Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği. Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği. Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Raf ömrü kavramı
2 Reaksiyon hızları ve sabitleri
3 Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi
4 Raf ömrü tayin yöntemleri
5 Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri
6 Mikrobiyal gelişimin tahmini
7 Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği
8 Arasınav
9 Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı
10 Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler
11 Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler
12 Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği
13 Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği
14 Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri

1. Man, C.M.D, Jones, A.A. 2000. Shelf Life Evaluation of Foods. Blackie Academic Publishing. 2. Kilcast, D., Subramaniam, P. 2000. The Stability and Shelf-Life of Food. Woodhead Publishing 3. Steele, R. 2004. Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food Woodhead Publishing 4. Özkan, M. Cemeroğlu, B., Toklucu, A.K. 2010. Gıda Mühendisliğinde Reaksiyon Kinetiği. Nobel Yayınevi. 182 s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 70
Proje Sunma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 2 5 10
Tartışma 2 10 20
Soru-Yanıt 2 10 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 4 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 4 20
Toplam İş Yükü (saat) 92

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 4 4 2 4 5
ÖÇ 2 5 3 3
ÖÇ 3 5 1 2 3 4 2
ÖÇ 4 3 1 4 2
ÖÇ 5 2 3 4 3
ÖÇ 6 2 2 2 4 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek