GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002332021 GIDA VE BESLENME Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans



Bu dersin amacı öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve toplum sağlığı arasındaki ilişkiyi kavramalarını sağlamak, bu konuyla ilgili onlara yaşam boyunca kullanabilecekleri olumlu alışkanlıkları kazandırmaktır.


DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Proteinler, karbonhidratlar ve lipidlerin özelliklerini bilir.
2 Vitamin ve minerallerin beslenmedeki önemini açıklar.
3 Beslenme önerilerini açıklar.
4 Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bilir.
5 Gıdaların beslenmedeki önemini bilir.

Birinci Öğretim


-


-


Temel besin öğeleri ve biyokimyasal önemleri, beslenme ile ilgili bozukluklar ve hastalıklar, beslenme önerileri, konu ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalardan örnekler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Gıda Seçimleri ve Sağlıklı Beslenme
3 Beslenme Araçları: Standartlar ve Prensipler
4 Karbonhidratlar
5 Lipidler
6 Proteinler
7 Vitaminler ve Mineraller
8 Su ve diğer sıvılar
9 Sindirim, Metabolizma ve Beslenmenin Diğer Sistemlerle İlişkisi
10 Oksidan, Antioksidan, Bioaktif bileşenler, Kalıntılar
11 Pişirme Yöntemleri ve Beslenme
12 Sağlıklı Menüler oluşturma ve Reçete Geliştirilmesi
13 Açlık, Gıdanın Geleceği ve Sürdürülebilirlik
14 Proje Sunumları

1. Beslenme ve Diyetetik, Nurcan Yabancı Ayhan , Muhittin Tayfur, Hatiboğlu Yayınları, 2015, 416 sf. 2. Gıdalar ve Sağlıklı Beslenme, İdris Mehmetoğlu, Nesil Yayınları, 2007, 240 sf.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Proje Sunma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Tartışma 1 14 14
Soru-Yanıt 1 14 14
Proje Hazırlama 1 14 14
Proje Sunma 2 14 28
Proje Tasarımı /Yönetimi 1 14 14
Toplam İş Yükü (saat) 86

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 5 3 4 3 4 4 5
ÖÇ 2 4 4 4 4 3 3 5 5 3
ÖÇ 3 3 3
ÖÇ 4 3 4 4 4 5 5 3
ÖÇ 5 3 4 5 2 3 3 5 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek