GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013001122023 GIDA KATKI MADDELERİ Ders 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Günümüzde işlenmiş gıda ürünleri son derece çeşitlenmiş ve üretimde kullanılan gıda katkı maddelerinin sayıları da büyük hızla artmıştır. Konu başlıkları çerçevesinde kullanılan katkı maddelerin daha bilinçli ve amaçlı kullanımı için gerekli bilgilerin verilmesi hedeflenmiştir. .


Prof. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN


1 Gıdalarda kullanılan katkı maddelerini tanımlayabilme
2 Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin fonksiyonlarını belirleyebilme
3 Gıda bileşenleri ile gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin etkileşimleri hakkında bilgi sahibi olma
4 Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin kullanım miktarları ve ürün kalitesi ilişkisini tanımlayabilme becerisi kazanma.

Birinci Öğretim



[Yok]


Tanım, tarihçe, sınıflandırma, kalıntı maddeleri, katkı maddelerinin sağlık açısından önemi, enzimler, vitaminler, amino asitler, antimikrobiyaller, antioksidanlar, stabilizatörler, emülgatörler, lezzet artırıcılar, tatlandırıcılar, baharatlar, renk maddeleri, asitler, fosfatlar, katkı maddelerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolü, yasal düzenlemeler. .


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda katkı maddeleri- Giriş
2 Gıda katkı maddeleri yönetmeliği
3 Antioksidanlar
4 Asitliği Düzenleyiciler ve Emülgatörler
5 Gamlar ve Koruyucular
6 Lezzet Maddeleri ve Lezzet Artıcılar
7 Renklendiriciler
8 Şelat Ajanları
9 Ara sınav
10 Tatlandırıcılar
11 Topaklanmayı Önleyiciler
12 Un İşleme Ajanları
13 Diğer Katkı maddeleri
14 Diğer Katkı maddeleri (Devam)

1. Öğretim üyesi ders notları 2. Muhittin Tayfur. A'dan Z'ye gıda katkı maddeleri kitabı. 3. Songül Çakmakçı. Gıda katıkı maddeleri kitabı.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Takım/Grup Çalışması 6 1 6
Rapor Sunma 10 4 40
Bireysel Çalışma 12 1 12
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 3 4 5 5 4 4 3
ÖÇ 2 4 4 3 4 5 4 5 3
ÖÇ 3 4 5 4 4 4 4 5 4 3 4
ÖÇ 4 4 5 4 5 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek