Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7009001082010 | ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ | Ders | 1 | 2 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak süt ve ürünlerinden numune almak, çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirlemek ve süt analizlerini yapmak/değerlendirmek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Serap FENDERYA
1 | Süt ve ürünlerinden numune alabilme |
2 | Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirleyebilme 1 |
3 | Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirleyebilme 2 |
4 | Süt analizlerini yapabilme/değerlendirebilme. |
Birinci Öğretim
Laboratuvar Teknikleri Dersi
Yok
Çiğ sütten fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için numune alınması, kimyasal analizlerin (Yağ tayini, asitlik tayini, protein tayini, yoğunluk ve özgül ağırlık belirlenmasi gibi) yapılması, koruyucu ve nötralize edici maddelerin tayin edilmesi, antibiyotik ve inhibitör madde aranması, süt ve ürünlerinden mikrobiyolojik analiz için numune alınması, duyusal analizlerin yapılması, homojenizasyon ve ısıl işlem kontrollerinin yapılması.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Çiğ Sütten Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma | Numune alma araç ve gereçlerinin tanıtılması | ||
2 | Çiğ Sütten Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma | Numune alma araç ve gereçlerinin numune almak için hazırlanması | ||
3 | Süt ve Ürünlerinden Mikrobiyolojik Analiz İçin Numune Alma | Süt ve ürünlerinden mikrobiyolojik analiz için numune alma | ||
4 | Duyusal Analizler | Duyusal analiz yapma | ||
5 | Koruyucu ve Nötralize Edici Madde Tayini | Koruyucu ve nötralize edici madde tayini | ||
6 | Kirlilik Testi, Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması | Kirlilik testi, antibiyotik ve inhibitör madde aranması | ||
7 | Ara Sınav | |||
8 | Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması, Asitlik Tayini | Antibiyotik ve inhibitör madde aranması, asitlik tayini | ||
9 | Asitlik Tayini, Yoğunluk Tayini | Asitlik tayini, yoğunluk tayini | ||
10 | Yoğunluk Tayini, Kuru Madde Tayini | Yoğunluk tayini, kuru madde tayini | ||
11 | Yoğunluk Tayini, Yağ Tayini | Yoğunluk tayini, yağ tayini | ||
12 | Yağ Tayini, Özgül Ağırlık Tayini | Yağ tayini, özgül ağırlık tayini | ||
13 | Protein Tayini | Protein tayini | ||
14 | Homojenizasyon Kontrolü | Homojenizasyon kontrolü | ||
15 | Sütlerde Isıl İşlem Kontrolü | Sütlerde ısıl işlem kontrolü | ||
16 | Final Sınavı |
1. Metin, M., Öztürk, G. F., 2002, Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri, Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler, EMYO Yayınları,, No:24, EMYO Basımevi, Bornova, İzmir, 439s. 2. Oysun, G., 2001. Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayınları, No: 504, Bornova, İzmir, 306s. 3. Süt ve Süt Ürünleri analizleri 1-2-3 (Gıda Teknolojisi Megep modülleri)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 6 | 0 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | |||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 |