GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7009001082010 ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ Ders 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak süt ve ürünlerinden numune almak, çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirlemek ve süt analizlerini yapmak/değerlendirmek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Serap FENDERYA


1 Süt ve ürünlerinden numune alabilme
2 Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirleyebilme 1
3 Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirleyebilme 2
4 Süt analizlerini yapabilme/değerlendirebilme.

Birinci Öğretim


Laboratuvar Teknikleri Dersi


Yok


Çiğ sütten fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için numune alınması, kimyasal analizlerin (Yağ tayini, asitlik tayini, protein tayini, yoğunluk ve özgül ağırlık belirlenmasi gibi) yapılması, koruyucu ve nötralize edici maddelerin tayin edilmesi, antibiyotik ve inhibitör madde aranması, süt ve ürünlerinden mikrobiyolojik analiz için numune alınması, duyusal analizlerin yapılması, homojenizasyon ve ısıl işlem kontrollerinin yapılması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Çiğ Sütten Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma Numune alma araç ve gereçlerinin tanıtılması
2 Çiğ Sütten Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma Numune alma araç ve gereçlerinin numune almak için hazırlanması
3 Süt ve Ürünlerinden Mikrobiyolojik Analiz İçin Numune Alma Süt ve ürünlerinden mikrobiyolojik analiz için numune alma
4 Duyusal Analizler Duyusal analiz yapma
5 Koruyucu ve Nötralize Edici Madde Tayini Koruyucu ve nötralize edici madde tayini
6 Kirlilik Testi, Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması Kirlilik testi, antibiyotik ve inhibitör madde aranması
7 Ara Sınav
8 Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması, Asitlik Tayini Antibiyotik ve inhibitör madde aranması, asitlik tayini
9 Asitlik Tayini, Yoğunluk Tayini Asitlik tayini, yoğunluk tayini
10 Yoğunluk Tayini, Kuru Madde Tayini Yoğunluk tayini, kuru madde tayini
11 Yoğunluk Tayini, Yağ Tayini Yoğunluk tayini, yağ tayini
12 Yağ Tayini, Özgül Ağırlık Tayini Yağ tayini, özgül ağırlık tayini
13 Protein Tayini Protein tayini
14 Homojenizasyon Kontrolü Homojenizasyon kontrolü
15 Sütlerde Isıl İşlem Kontrolü Sütlerde ısıl işlem kontrolü
16 Final Sınavı

1. Metin, M., Öztürk, G. F., 2002, Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri, Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler, EMYO Yayınları,, No:24, EMYO Basımevi, Bornova, İzmir, 439s. 2. Oysun, G., 2001. Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayınları, No: 504, Bornova, İzmir, 306s. 3. Süt ve Süt Ürünleri analizleri 1-2-3 (Gıda Teknolojisi Megep modülleri)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 6 0 3
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 3 4 3 3 4 3
ÖÇ 2 3 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 3 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 5 5 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek