Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7009001092010 | SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak süt işletmelerinde hammadde ve yardımcı madde kabulü yapmak, süt ve ürünleri için ön işlemler yapmak yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Araş.Gör.Dr. Vildan AKDENİZ
1 | Hammadde ve yardımcı madde kabulü yapabilme |
2 | Süt ve ürünleri için ön işlemler yapabilme 1 |
3 | Süt ve ürünleri için ön işlemler yapabilme 2 |
Birinci Öğretim
Yoktur
Yoktur
Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, sütün havasının ve kokusunun alınması, standardizasyonu ve homojenizasyonu konularını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dünya ve Türkiye'de Süt Üretimi | Laboratuvar kurallarının anlatılması | ||
2 | Sütün nitelikleri | Laboratuvarda kullanılan malzemelerin tanıtılması | ||
3 | Sütün nitelikleri | Sütte kurumadde Problem çözümü | ||
4 | Sütün nitelikleri | Sütte yağ tayini Problem çözüm | ||
5 | Çiğ Süt Alımı ve Çiğ Süt Kalitesinin Süt Teknolojisindeki Önemi | Sütte asitlik belirlenmesi Problem çözümü | ||
6 | Çiğ Süt Alımı ve Çiğ Süt Kalitesinin Süt Teknolojisindeki Önemi | Sütte yoğunluk belirlenmesi Problem çözümü | ||
7 | Ara Sınav | |||
8 | Çiğ Süt Alımı ve Çiğ Süt Kalitesinin Süt Teknolojisindeki Önemi | Sütte laktoz tayini Problem çözümü | ||
9 | Sütün temizlenmesi | Klarifikatör ve Baktofügatörün tanıtılması | ||
10 | Süt yağının ayrılması | Seperatörün tanıtılması | ||
11 | Sütün havasının ve kokusunun alınması | Deodorizatörün tanıtılması | ||
12 | Sütün standardizasyonu | Membran filtrasyon yöntemlerinin tanıtılması | ||
13 | Sütün homojenizasyonu | Homojenizatörün tanıtılması | ||
14 | Süte uygulanan ısıl işlemler -1 | Isı değiştiricilerin tanıtılması | ||
15 | Süte uygulanan ısıl işlemler - 2 | Süt İşletmesinin Tanıtılması | ||
16 | Final Sınavı |
1. Metin, M., 1996. Süt Teknolojisi 1. Bölüm: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, E.Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları No:33, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova- İzmir, 623s. 2. Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları No: 18, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Basımevi. 193s. 3. Kırdar, Seval S., Süt ve Süt Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları ve Analiz Yöntemleri, 2020, SİDAS Yayınları 4. Özer, B., 2006. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi,Harran Üniversitesi, Ziraat Fak., Gıda Mühendisliği Bölümü, SİDAS Yayınları, 486 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yoktur
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Problem Çözümü | 4 | 1 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | |||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 |