GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7009001092010 SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak süt işletmelerinde hammadde ve yardımcı madde kabulü yapmak, süt ve ürünleri için ön işlemler yapmak yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Araş.Gör.Dr. Vildan AKDENİZ


1 Hammadde ve yardımcı madde kabulü yapabilme
2 Süt ve ürünleri için ön işlemler yapabilme 1
3 Süt ve ürünleri için ön işlemler yapabilme 2

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, sütün havasının ve kokusunun alınması, standardizasyonu ve homojenizasyonu konularını içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünya ve Türkiye'de Süt Üretimi Laboratuvar kurallarının anlatılması
2 Sütün nitelikleri Laboratuvarda kullanılan malzemelerin tanıtılması
3 Sütün nitelikleri Sütte kurumadde Problem çözümü
4 Sütün nitelikleri Sütte yağ tayini Problem çözüm
5 Çiğ Süt Alımı ve Çiğ Süt Kalitesinin Süt Teknolojisindeki Önemi Sütte asitlik belirlenmesi Problem çözümü
6 Çiğ Süt Alımı ve Çiğ Süt Kalitesinin Süt Teknolojisindeki Önemi Sütte yoğunluk belirlenmesi Problem çözümü
7 Ara Sınav
8 Çiğ Süt Alımı ve Çiğ Süt Kalitesinin Süt Teknolojisindeki Önemi Sütte laktoz tayini Problem çözümü
9 Sütün temizlenmesi Klarifikatör ve Baktofügatörün tanıtılması
10 Süt yağının ayrılması Seperatörün tanıtılması
11 Sütün havasının ve kokusunun alınması Deodorizatörün tanıtılması
12 Sütün standardizasyonu Membran filtrasyon yöntemlerinin tanıtılması
13 Sütün homojenizasyonu Homojenizatörün tanıtılması
14 Süte uygulanan ısıl işlemler -1 Isı değiştiricilerin tanıtılması
15 Süte uygulanan ısıl işlemler - 2 Süt İşletmesinin Tanıtılması
16 Final Sınavı

1. Metin, M., 1996. Süt Teknolojisi 1. Bölüm: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, E.Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları No:33, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova- İzmir, 623s. 2. Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları No: 18, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Basımevi. 193s. 3. Kırdar, Seval S., Süt ve Süt Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları ve Analiz Yöntemleri, 2020, SİDAS Yayınları 4. Özer, B., 2006. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi,Harran Üniversitesi, Ziraat Fak., Gıda Mühendisliği Bölümü, SİDAS Yayınları, 486 s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Problem Çözümü 4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 4 4 5 4
ÖÇ 2 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek