GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7009002042010 YÖRESEL PEYNİR TEKNOLOJİSİ Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Mihalıç Peyniri, Civil Peyniri, Hellim Peyniri Üretimi, Van Otlu Peyniri ve Örgü Peyniri yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır


Öğr. Gör. Dr. Serap FENDERYA


1 Mihalıç Peyniri Üretebilme
2 Civil Peyniri Üretebilme
3 Hellim Peyniri Üretebilme
4 Van Otlu Peyniri Üretebilme
5 Örgü Peyniri Üretebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mihalıç peynirinde teleme elde edilmesi, peynirin olgunlaştırılması ve depolanması. Civil peyniri üretiminde teleme elde edilmesi, peynirin tuzlanması, ambalajlanması ve depolanması. Hellim peyniri üretiminde teleme eldesi, ambalajlanması ve depolanması. Van otlu peynirinde teleme elde edilmesi, telemenin işlenmesi, peynirin olgunlaştırılması ve depolanması. Örgü Peyniri üretiminde teleme eldesi, örgü peynirinin ambalajlanması ve depolanması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mihalıç Peynirinde Teleme Elde Edilmesi Mihalıç Peynirinde Teleme Elde Edilmesi
2 Mihalıç peynirinde teleme elde edilmesi Mihalıç peynirinde peynirin olgunlaştırılması ve depolanması Mihalıç peynniri üretimi
3 Mihalıç peynirinde peynirin olgunlaştırılması ve depolanması Civil peyniri üretiminde teleme elde edilmesi Mihalıç peynirinde peynirin olgunlaştırılması ve depolanması
4 Civil Peyniri Üretiminde Teleme Elde Edilmesi Civil Peyniri Üretiminde Teleme Elde Edilmesi
5 Civil peyniri üretiminde teleme elde edilmesi Civil peynirinin tuzlanması Civil peynirinin tuzlanması
6 Civil peynirinin ambalajlanması ve depolanması Hellim peynirinde teleme eldesi Civil peynirinin ambalajlanması ve depolanması
7 Ara Sınav
8 Hellim peynirinde teleme eldesi Hellim peyniri üretimi
9 Hellim peynirinde teleme eldesi Hellim peynirinin ambalajlanması ve depolanması Hellim peynirinin ambalajlanması ve depolanması
10 Van otlu peynirinde teleme elde edilmesi Van otlu peyniri üretimi
11 Van otlu peynirinde teleme elde edilmesi Van otlu peynirinde telemenin işlenmesi Van otlu peyniri üretimi
12 Van otlu peynirinde telemenin işlenmesi Van otlu Peynirinin Olgunlaştırılması ve depolanması Van otlu peynirinin olgunlaştırılması ve depolanması
13 Örgü peynirinde teleme eldesi Örgü peyniri üretimi
14 Örgü Peynirinde Teleme Eldesi Örgü Peynirinin Ambalajlanması ve Depolanması Örgü peynirinin ambalajlanması ve depolanması
15 Örgü Peynirinin Ambalajlanması ve Depolanması Örgü peynirinin ambalajlanması ve depolanması
16 Final Sınavı

1. Üçüncü, M., 2004. A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi (Cilt I), Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova, İzmir, 543s. 2. Üçüncü, M., 2004. A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi (Cilt II), Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova, İzmir, 1236s 3. Fox, P.F., 1999. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Vol. 1 General Aspects, 2nd Edition. Ed: Fox, P.F., Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland, 601p.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Proje Hazırlama 1 8 8
Proje Sunma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 3 4 3 3 5 3 3 4 4
ÖÇ 2 3 3 4 3 3 5 3 3 4 4
ÖÇ 3 3 3 4 3 3 5 3 3 4 4
ÖÇ 4 3 3 4 3 3 5 3 3 4 4
ÖÇ 5 3 3 4 3 4 5 3 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek