Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
15012201T11209 | TEMEL MİKROBİYOLOJİ | Ders | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencileri; mikroorganizmaların temel özellikleri, mikroorganizma-konak ilişkileri, mikroorganizma-antibiyotik ilişkileri, mikroorganizmaların yaptığı önemli hastalıklar ve halk sağlığı açısından önemi ve bağışıklama alanlarında bilgilendirmek hedeflenmektedir.
Öğr.Gör.Esra Karataş
1 | Bakteri, mantar, virus ve parazit gibi mikroorganizmaların temel özelliklerini ve farklılıklarını kavrayabilme |
2 | Sterilizasyon, dezenfeksiyon, antisepsi ve hijyen kavramlarını ve açıklayabilme |
3 | Temel antibiyotik bilgisine sahip olabilme ve antibiyotiklere karşı direnç mekanizmalarını listeleyebilme |
4 | Bağışıklama, alerji ve aşılar-serumlar hakkında temel düzeyde fikir sahibi olabilme |
5 | Enfeksiyon hastalıklarının genel özelliklerini kavrayabilme |
6 | Halk sağlığı açısından önemli olan bakteri, virüs, mantar ve parazit enfeksiyonlarını; etken, bulaşma yolları ve temel korunma yöntemleri düzeyinde açıklayabilme |
7 | Farmasötik ürünlerin üretimi ve kullanımı sırasında mikroorganizmalardan nasıl etkileneceği konusunda genel bilgilere sahip olabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mikrorganizmaların genel özellikleri; konak-mikroorganizma İlişkileri; sterilizasyon, dezenfeksiyon, antiseptik ve dezenfektanlar; temel antibiyotik bilgisi; bağışık yanıt, alerji, aşılar ve serumlar; enfeksiyon hastalıkları genel özellikleri ve halk sağlığını etkileyen önemli bakteri, virüs, mantar ve parazit enfeksiyonları; farmasötik ürünler ve mikroorganizmalar
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye giriş, mikrobiyoloji ile ilgili genel kavramlar ve mikroorganizmaların yapısal özellikleri | ||
2 | Mikroorganizmaların beslenme ve üremesi | ||
3 | Konak-mikroorganizma İlişkileri | ||
4 | Sterilizasyon, dezenfeksiyon; antiseptik ve dezenfektanlar | ||
5 | Temel antibiyotik bilgisi ve antibiyotiklere karşı bakteriyel direnç mekanizmaları | ||
6 | Bağışık yanıt ve alerji | ||
7 | Aşılar ve serumlar | ||
8 | ARASINAV | ||
9 | Enfeksiyon hastalıkları genel özellikleri | ||
10 | Önemli bakteri enfeksiyonları-I | ||
11 | Önemli bakteri enfeksiyonları-II | ||
12 | Önemli mantar enfeksiyonları | ||
13 | Önemli parazit enfeksiyonları | ||
14 | Önemli virüs enfeksiyonları | ||
15 | Farmasötik ürünler ve mikroorganizmalar | ||
16 | FİNAL |
1. Ustaçelebi Ş. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, 1. baskı, Ankara, 1999. 2. Willke-Topçu A, Söyletir G, Doğanay M. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji. Nobel Tıp Kitapları, 3. baskı, İstanbul, 2008. 3. Denyer SP, Hodges NA, Gorman SP. Pharmaceutical Microbiology. Blackwell Science 7th ed., 2004.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 2 | 4 | ||||||||||
ÖÇ 3 | 2 | 3 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 2 | 3 | 4 | |||||||||
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 4 | |||||||||
ÖÇ 6 | 2 | 3 | 5 | |||||||||
ÖÇ 7 | 4 |