Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7010002112012 | HAYVANCILIKTA SAĞLIK KORUMA | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu derste, öğrencilere hayvancılıkta sağlık korumanın nasıl yapılacağı, çiftlik hayvanlarında görülen bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunulacağı, bakteri, virüs, virülans, enfeksiyon, bulaşma yolları, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların neler olduğu, hijyenik önlemler, dezenfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklarda korunma ve aşılar anlatılmaktadır.
Öğr. Gör. Dr. Muhammet Karakavuk
1 | Hayvan sağlığının korunmasında dikkat edilmesi gerekli olan hususları bilebilme |
2 | Verimlilik üzerine hayvan sağlığının korunmasının önemi kavrama ve bunları uygulayabilme |
3 | Sürüye hastalık girişlerini önleyebilme |
4 | Aşılama ve aşı programı hazırlayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
1- Çiftlik hayvanlarında bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ve bunun önemi, —Bakteri, virüs, zoonoz, virülans, saprofit, patojen, bulaş ve bulaşma yolları gibi kavramların irdelenmesi, 2- Hijyen, dezenfeksiyon, vücut direnç mekanizması, aşı ve aşı çeşitleri gibi korunma yöntemleri işlenmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Çiftlik hayvanlarında bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar, Bulaşıcı hastalıkların önemi | Uygulama programının sunuluşu, | ||
2 | Çiftlik hayvanlarında bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar, Bulaşıcı hastalıkların önemi | Hijyen konusunda Powerpoint sunu | ||
3 | Bulaşıcı hastalık nedir? ve bulaşma yolları nelerdir? | Hastalıklar konusunda video gösterimi | ||
4 | Çiftlikte yada işletmede alınması gerekli hijyenik önlemler nelerdir? | Ahır temizliği ve dezenfeksiyonu | ||
5 | Su, yem, ekipman, kümes, ağıl, ahır hijyeni nasıl yapılır ve önemi nedir | Ahır temizliği ve dezenfeksiyonu | ||
6 | Sağım, doğum, kuluçkahane hijyeni ve önemi | Kümes temizliği ve dezenfeksiyonu | ||
7 | Dezenfeksiyon nedir, dezenfeksiyon çeşitleri ve önemi nedir? | Kuluçka makinesi temizliği ve dezenfeksiyonu | ||
8 | ara sınav | Yem ünitesi temizliği ve dezenfeksiyonu | ||
9 | Aşı nedir? Aşıma niçin yapılır? Aşı çeşitleri nelerdir? | Video-hijyen | ||
10 | Güncel öneme sahip enfeksiyonların üzerinde durulması (Kuş gribi, domuz grini, kırım Kongo kanamalı ateşi) | Video- hastalıklar | ||
11 | Aşı nedir? Aşıma niçin yapılır? Aşı çeşitleri nelerdir? | Video-sağlık koruma | ||
12 | Bakteriyel, viral, protozoal ve mantar enfeksiyonları | Aşı uygulaması | ||
13 | Paraziter ve metabolik hastalıklar | Aşı uygulaması | ||
14 | Paraziter ve metabolik hastalıklar | Enjeksiyon yöntemleri ve kan alma | ||
15 | FİNAL SINAVI | Uygulama tekrarları |
1- Özenli F. 1998. Sağlık ve Hijyen. Mega Basım. İstanbul, 200 sayfa. -Haynes B. 2006. (Çeviri H. Atasever) Sağlıklı Çiftlik Hayvanları Yetiştiriciliği. Yücel Ofset. Ankara. 704 sayfa. 2- Aytuğ, C. N., Alaçam, E., Görgül, S., Gökçen, H., Tuncer, S.D., Yılmaz, K., 1991. Sığır Hastalıkları. Tüm-Vet Hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Yayını No: 3, İstanbul.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 117 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | |||||||
ÖÇ 2 | 4 | 3 | |||||||
ÖÇ 3 | 4 | 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 4 | 3 |