| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 7010002152018 | YEM ANALİZ VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Yemlerin değerlendirilme sistemleri hakkında teorik bilgiye sahip olma, yemlerin analizleri hakkında teorik bilgiye sahip olma ve analizleri uygulayabilme becerisi edinme.
Öğr. Gör. Özgün IŞIK
| 1 | Yem değeri ve yem kalitesine ait temel tanım ve kavramları bilme |
| 2 | Yem değerlendirme yöntemlerini kavrayabilme |
| 3 | Fiziksel analiz yöntemlerini uygulayabilme |
| 4 | Wendee analiz yöntemlerini uygulayabilme |
| 5 | Yemde nişasta, şeker analizlerini uygulayabilme |
| 6 | Yemde van soest analizlerini uygulayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yem değeri, Yem değeri tayin yöntemleri, in vitro, in vivo ve in sitü yöntemler
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Yem, yem değeri ve yem kalitesi hakkında temel kavramlar | Yem Analiz Laboratuvarının tanıtılması | ||
| 2 | Yem değerinin saptanmasında kullanılan yöntemler hakkında genel bilgiler (in vitro, in vivo ve in situ) | Laboratuvar güvenliği | ||
| 3 | İn vitro yöntemler, fiziksel analiz yöntemleri | Kaba yemlerde fiziksel analizler | ||
| 4 | Fiziksel analiz yöntemleri | Yoğun ve karma yemlerde fiziksel analizler | ||
| 5 | Kimyasal analiz yöntemleri | Örnek alma | ||
| 6 | Kimyasal analiz yöntemleri | Yemlerin kimyasal analize hazırlanması, öğütme ve saklama | ||
| 7 | Kimyasal analiz yöntemleri | Tartım, kuru madde analizi, havada kuru numunenin hazırlanması | ||
| 8 | ARASINAV | |||
| 9 | Kimyasal analiz yöntemleri | Ham kül analizi | ||
| 10 | İn vivo yöntemler, klasik sindirim denemeleri | Ham protein analizi | ||
| 11 | Klasik sindirim denemelerinde dikkat edilecek hususlar, sindirim derecesi | Ham yağ analizi | ||
| 12 | İn situ yöntemler, naylon torba tekniği | Ham selüloz analizi | ||
| 13 | NIRS yöntemi | Nişasta analizi | ||
| 14 | Yem analiz yöntemlerinin karşılaştırılması | Şeker analizi | ||
| 15 | Yem analiz yöntemlerinin karşılaştırılması | NDF, ADF ve ADL | ||
| 16 | FİNAL | Analiz raporlarının toplanması |
-
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
| Takım/Grup Çalışması | 1 | 1 | 1 |
| Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
| Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 111 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
| ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
| ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
| ÖÇ 4 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
| ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
| ÖÇ 6 | 5 | 5 | 4 |