Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7010002152018 | YEM ANALİZ VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Yemlerin değerlendirilme sistemleri hakkında teorik bilgiye sahip olma, yemlerin analizleri hakkında teorik bilgiye sahip olma ve analizleri uygulayabilme becerisi edinme.
Öğr. Gör. Özgün IŞIK
1 | Yem değeri ve yem kalitesine ait temel tanım ve kavramları bilme |
2 | Yem değerlendirme yöntemlerini kavrayabilme |
3 | Fiziksel analiz yöntemlerini uygulayabilme |
4 | Wendee analiz yöntemlerini uygulayabilme |
5 | Yemde nişasta, şeker analizlerini uygulayabilme |
6 | Yemde van soest analizlerini uygulayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yem değeri, Yem değeri tayin yöntemleri, in vitro, in vivo ve in sitü yöntemler
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Yem, yem değeri ve yem kalitesi hakkında temel kavramlar | Yem Analiz Laboratuvarının tanıtılması | ||
2 | Yem değerinin saptanmasında kullanılan yöntemler hakkında genel bilgiler (in vitro, in vivo ve in situ) | Laboratuvar güvenliği | ||
3 | İn vitro yöntemler, fiziksel analiz yöntemleri | Kaba yemlerde fiziksel analizler | ||
4 | Fiziksel analiz yöntemleri | Yoğun ve karma yemlerde fiziksel analizler | ||
5 | Kimyasal analiz yöntemleri | Örnek alma | ||
6 | Kimyasal analiz yöntemleri | Yemlerin kimyasal analize hazırlanması, öğütme ve saklama | ||
7 | Kimyasal analiz yöntemleri | Tartım, kuru madde analizi, havada kuru numunenin hazırlanması | ||
8 | ARASINAV | |||
9 | Kimyasal analiz yöntemleri | Ham kül analizi | ||
10 | İn vivo yöntemler, klasik sindirim denemeleri | Ham protein analizi | ||
11 | Klasik sindirim denemelerinde dikkat edilecek hususlar, sindirim derecesi | Ham yağ analizi | ||
12 | İn situ yöntemler, naylon torba tekniği | Ham selüloz analizi | ||
13 | NIRS yöntemi | Nişasta analizi | ||
14 | Yem analiz yöntemlerinin karşılaştırılması | Şeker analizi | ||
15 | Yem analiz yöntemlerinin karşılaştırılması | NDF, ADF ve ADL | ||
16 | FİNAL | Analiz raporlarının toplanması |
-
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 1 | 1 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 111 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 4 |