| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 7010001202018 | YEMLER BİLGİSİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Hayvan beslemede kullanılan yemlerin tanıtımı ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme.
Öğr. Gör. Özgün IŞIK
| 1 | Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme |
| 2 | Hayvansal üretimle ilgili konularda problemleri tanımlama ve çözümünde uygun yöntemleri seçerek uygulayabilme, |
| 3 | Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme |
| 4 | Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme |
| 5 | Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime akratabilme |
| 6 | Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yemlerin sınıflandırılması, kaba, yoğun ve karma yemlerin genel özellikleri, kaba ve yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler konularında temel ve pratik bilgilerin verilmesi.
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Yemin tanımı ve sınıflandırılması | Bölüm, kimyasal analiz ve yem analiz laboratuarlarının tanıtımı | ||
| 2 | Suca zengin kaba yemler ve önemi; Buğdaygil ve baklagil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, meyveler, | Kaba yemlerin tanıtımı | ||
| 3 | Posalar, şilempeler ve genel özellikleri | Yoğun yemlerin tanıtımı | ||
| 4 | Silo yemi tanımı, genel özellikleri, avantaj ve dezavantajları, yem değeri | Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz yöntemleri | ||
| 5 | Kuru kaba yemler ve önemi; Samanlar ve genel özellikleri | Kaba yemlerin fiziksel analizleri | ||
| 6 | Yoğun yemler; buğdaygil ve baklagil dane yemleri ve genel özellikleri | Yoğun yemlerin fiziksel analizleri | ||
| 7 | Ara sınav | Yemlerden örnek alma ve yemlerin kimyasal analize hazırlanması | ||
| 8 | Endüstriyel yan ürünler (yağ-, şeker-, nişasta-, değirmencilik- ve fermentasyon yan ürünleri) | Kuru madde analizi | ||
| 9 | Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri | Ham kül analizi | ||
| 10 | Yeşil yemlerin kurutularak saklanması, kurutma yöntemleri | HCl'de çözünmeyen kül analizi | ||
| 11 | Yeşil yemlerin silolanarak saklanması, silolama teknikleri | Ham protein analizi | ||
| 12 | Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Ham yağ analizi | ||
| 13 | Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Nişasta analizi | ||
| 14 | Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Ruminant ve kanatlı yemlerinde in vitro metabolize olabilir enerji değerlerinin belirlenmesi | ||
| 15 | Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Biyolojik analiz yöntemleri; klasik sindirim denemeleri | ||
| 16 | Final sınavı | Uygulama sınavı |
Kılıç, A. 1986. Silo yemi (Öğretim, öğrenim ve uygulama önerileri). Bilgehan Basımevi, s: 327, Bornova-İzmir. - Kılıç, A. 2010. Silo yemi (Öğretim, öğrenim ve uygulama önerileri- El Kitabı), s:264, Hasad yayıncılık. - Kutlu, H.R., L. B. Çelik. 2004. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi (Ders Kitabı). Çukurova Üniv. Zir. Fak. Zootekni Böl., s: 254. Adana. - Özen, N., Çakır, A., Haşimoğlu, S., Aksoy, A. 1999. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ders Notları 50, s: 254. Erzurum.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 1 | 28 | 28 |
| Laboratuvar | 1 | 28 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
| Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 120 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
| ÖÇ 1 | 3 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
| ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | 5 | |||||||||
| ÖÇ 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | |||||||||
| ÖÇ 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
| ÖÇ 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | |||||||||
| ÖÇ 6 | 5 | 4 | 4 | 3 |