Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7010002172023 | SIĞIR VE MANDA YETİŞTİRME | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Sığır yetiştiriciliğinin ve sığır türünden süt ve et üretim esaslarının öğretilmesi, manda yetiştiriciliği ile ilgili temel kavramların verilmesi
Öğr. Gör. Dr. Tarık AYYILMAZ
1 | Dünya’da ve Türkiye’de sığır ve manda yetiştiriciliğinin genel durumunu bilme |
2 | Sığır ve manda türlerinin temel özelliklerini bilme ve bu türler içindeki başlıca ırkları tanıma |
3 | Bu türlerde üremenin yönetimi ile ilgili temel bilgi ve beceriye sahip olma |
4 | Buzağı ve genç dişilerin büyütülmesi konusunda temel bilgi ve beceriye sahip olma |
5 | Süt üretimi kapsamında memenin yapısı, sütün sentezi, sütün salınması konularında temel bilgiye, sütün eldesi (sağımı) ile ilgili temel bilgi ve beceriye sahip olma |
6 | Sığırdan et üretimi konusunda temel bilgilere sahip olma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sığır ve manda türlerinin taksonomik sınıflandırmadaki yeri, sığır ve manda yetiştiriciliğinin önemi, Türkiye ve Dünya’da sığır yetiştiriciliği, sığır ırkları, buzağı ve genç hayvanların büyütülmesi, sığır ve mandada üreme, memenin yapısı ve laktasyon (sütün sentezi ve salınması), sütün eldesi (sağım), sığır besisi (besinin sınıflandırılması, beside karlılığı etkileyen etmenler (hayvan materyali, yemler ve besleme, besi manejmanı))
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ders öğretim programının sunuluşu, Sığır ve manda türlerinin taksonomik sınıflandırmadaki yeri | Uygulama programının sunuluşu, Bölüm sığırcılık tesislerinin tanıtılması | ||
2 | Sığır yetiştiriciliğinin önemi | Sığırların denetim altına alınması, sığırların taşınması | ||
3 | Türkiye ve Dünya’da sığır yetiştiriciliği | Boynuz köreltme | ||
4 | Sığır ırklarının tanıtılması | Sığırlarda yaş tayini | ||
5 | Buzağı büyütme | Sığırlarda numaralama yöntemleri | ||
6 | Genç dişilerin büyütülmesi | Sığırlarda kayıt tutma | ||
7 | Üreme: Önemi, sığırda üreme sisteminin anatomik yapısı, yaşam evreleri, kızgınlık | Süt verim denetimleri | ||
8 | Üreme: Tohumlama, gebelik, doğum, doğum sonrası dönem | Laktasyon süt verimini hesaplama yöntemleri | ||
9 | Ara sınav | Yemlemenin planlanması | ||
10 | Memenin anatomik yapısı ve laktasyon | Sağım | ||
11 | Sütün eldesi (sağım) | Sağlık koruma uygulamaları | ||
12 | Sığır besisi: Tanımı, Türkiye’deki durumu, sınıflandırılması | Fakülte Çiftliği teknik gezi | ||
13 | Sığır besisi: Karlılığı etkileyen etmenler, kesim ve karkasla ilgili temel kavramlar | Özel bir besi işletmesine teknik gezi | ||
14 | Manda yetiştirme: Önemi, Dünya ve Türkiye’deki manda yetiştiriciliği, manda ırkları | Sığırların dış görünüme göre sınıflandırılması | ||
15 | Manda yetiştirme: Temel üreme özellikleri, mandadan süt ve et üretimi | Uygulama Sınavı | ||
16 | Yarıyıl Sonu Sınavı |
1.Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu. 2.Schmidt, G.H.; Van Vleck, L.D.; Hutjens, M.F. 1988. Principles of Dairy Science. 2nd ed. Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey. 3.Kaya, A. 1995. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Sığır Yetiştiriciliği). E.Ü. Zir. Fak. Yayınları, Ders Notları: 14/5. Bornova-İzmir. 4.Kaya, A. 1995. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Sığır Yetiştiriciliği - Uygulama). E.Ü. Zir. Fak. Yayınları, Ders Notları: 15. Bornova-İzmir. 5.Alpan, O.; Arpacık, R. 1998. Sığır Yetiştiriciliği (2. baskı). Şahin Matbaası, Ankara. 6.Akman, N. 2000. Pratik Sığır Yetiştiriciliği. Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı Yayını. 7.Arpacık, R. 1999. Entansif Sığır Besiciliği (3. Basım). Şahin Matbaası,
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 12 | 2 | 24 |
Alan Gezisi | 2 | 2 | 4 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 4 |