GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7011002012012 UÇUCU YAĞ BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ders 2 3 5,00

Önlisans



Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek uçucu yağların üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca uçucu yağların (nane, kekik, lavanta, yağ gülü, kişniş, rezene vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojilerini vermek


Dr.Öğr. Üyesi Merve GÖRE AKYÜZ


1 Tıbbi ve aromatik bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi
2 Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi
3 Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi
4 Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Uçucu yağ bitkilerinin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin baharat, parfüm, boya ve alkol sanayinde kullanım alanları hakkında genel bilgiler.
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerin baharat, parfüm, boya ve alkol sanayinde kullanım alanları hakkında genel bilgiler.
3 Uçucu yağlar ve özelliklerinin tanıtılması, sınıflandırılması, Türkiye ve dünya ekonomisindeki durumu . Laboratuvar çalışması
4 Uçucu yağların bitkilerde bulunduğu organlar, bulunuş şekilleri, uçucu yağların ve yağ taşıyan drogların kullanımı. Laboratuvar çalışması
5 Uçucu yağların elde edilme yöntemleri (distilasyon, anfloranj, mekanik yöntem, tüketme yöntemi). Laboratuvar çalışması
6 Droglarda subjektif ve objektif analizler ile kalite belirlenmesi ve örnek alma. Laboratuvar çalışması
7 Apiaceae familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Anethum graveolens, Carum carvi?nin kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
8 Ara sınav
9 Coriandrum sativum, Foeniculum vulgare, Petroselinum crispum ve Pimpinella anisum un nin kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
10 Asteracea familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Anthemis nobilis ve Artemisia türlerinin (A. absinthum, A. drcunculus, A. maritima, A. vulgaris) kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
11 Lamiaceae familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Lavandula angustifolia ve Melissa officinalis? in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
12 Mentha (M. piperita, M, spicata, M. arvensis) ve Origanum (O. onites, O. munitiflorum türlerinin), Ocimum basilicum kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
13 Salvia (S. officinalis, S. triloba, S. sclarea)ve Thymus (T. vulgaris, T. serpylliım) türlerinin ve Rosmarinus officinalis? in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
14 Salvia (S. officinalis, S. triloba, S. sclarea)ve Thymus (T. vulgaris, T. serpylliım) türlerinin ve Rosmarinus officinalis? in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
15 Ranunculaceae familyasının ve familyaya ait bitkilerin tanıtılması (Çörek otu)
16 Final sınavı

[1] Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 481, İzmir, 1997. [2] Kalafatçılar, Ö. A., Parfüm Bitkileri ve Kozmetoloji, Kültür Sanat Yayınları, Manisa, 2006. [3] Baydar, H., Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Laboratuvar 12 4 48
Toplam İş Yükü (saat) 162

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 2 5 5 5 5 5 5 2 3
ÖÇ 2 5 2 3 3 4 3 3 3 2 2
ÖÇ 3 5 2 3 3 3 3 3 3 2 2
ÖÇ 4 5 2 3 3 3 3 3 3 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek