GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7011002032012 KEYF VE UYARICI BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ders 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Keyif ve uyarıcı bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye?de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca keyif ve uyarıcı bitkilerin (tütün, haşhaş, kahve, çay, şerbetçiotu, anason vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisinin verilmesi.


Öğr. Gör. Dr. Duygu İNAN


1 Keyif bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi
2 Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi
3 Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi
4 Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Keyf ve uyarıcı bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Keyf ve uyarıcı maddelerin tanıtılması (alkaloitler, glikozitler, flavonoitler).
2 Alkaloitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması
3 Alkaloitlerin isimlendirilmesi, alkaloit içeren bitkilerin tanıtılması.
4 Atropa beladonna ve Lobelia inflata? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
5 Datura stramonium, D. metel ve D. innoxia? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
6 Aconitum napellus, Galega officinalis?in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
7 Ara Sınav
8 Hyoscyamus niger, Chelidonium majus? un kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
9 Hydrastis canadensis, Withania somnifera?nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Arazi uygulaması
10 Glikozitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. Arazi uygulaması
11 Digitalis lanata ve D. purpurea? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
12 Scilla maritima? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Flavonoitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. Arazi uygulaması
13 Silybum marianum ve Viola tricolor? un kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Arazi uygulaması
14 Final Sınavı

[1] Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 509, İzmir, 1994. [2] Baydar, H., Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Laboratuvar 12 4 48
Toplam İş Yükü (saat) 162

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 2 3 5 5 5 5 5 5 2
ÖÇ 2 5 2 3 3 3 4 4 4 3 1
ÖÇ 3 5 2 3 3 3 2 3 3 3 1
ÖÇ 4 5 2 3 4 3 2 2 3 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek