| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 
|---|---|---|---|---|---|
| 7011002032012 | KEYF VE UYARICI BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Ders | 2 | 3 | 5,00 | 
Önlisans
Türkçe
Keyif ve uyarıcı bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye?de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca keyif ve uyarıcı bitkilerin (tütün, haşhaş, kahve, çay, şerbetçiotu, anason vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisinin verilmesi.
Öğr. Gör. Dr. Duygu İNAN
| 1 | Keyif bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi | 
| 2 | Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi | 
| 3 | Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi | 
| 4 | Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi | 
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Keyf ve uyarıcı bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları.
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık | 
|---|---|---|---|---|
| 1 | Keyf ve uyarıcı maddelerin tanıtılması (alkaloitler, glikozitler, flavonoitler). | |||
| 2 | Alkaloitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması | |||
| 3 | Alkaloitlerin isimlendirilmesi, alkaloit içeren bitkilerin tanıtılması. | |||
| 4 | Atropa beladonna ve Lobelia inflata? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | Arazi uygulaması | ||
| 5 | Datura stramonium, D. metel ve D. innoxia? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | Arazi uygulaması | ||
| 6 | Aconitum napellus, Galega officinalis?in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | Arazi uygulaması | ||
| 7 | Ara Sınav | |||
| 8 | Hyoscyamus niger, Chelidonium majus? un kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | Arazi uygulaması | ||
| 9 | Hydrastis canadensis, Withania somnifera?nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi | Arazi uygulaması | ||
| 10 | Glikozitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. | Arazi uygulaması | ||
| 11 | Digitalis lanata ve D. purpurea? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | Arazi uygulaması | ||
| 12 | Scilla maritima? nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Flavonoitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. | Arazi uygulaması | ||
| 13 | Silybum marianum ve Viola tricolor? un kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | Arazi uygulaması | ||
| 14 | Final Sınavı | 
[1] Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 509, İzmir, 1994. [2] Baydar, H., Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer | 
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 | 
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer | 
| Final Sınavı | 1 | 100 | 
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) | 
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | 
| Derse Katılım | 14 | 4 | 56 | 
| Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 | 
| Laboratuvar | 12 | 4 | 48 | 
| Toplam İş Yükü (saat) | 162 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 2 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 
| ÖÇ 2 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 
| ÖÇ 3 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 1 | 
| ÖÇ 4 | 5 | 2 | 3 | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 1 |