GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7011002042014 BAHARAT BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ders 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Baharatların tanımı yapmak, sınıflandırmak. Baharatların kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddelerini bilmek. Hasat sonrası işlemler, işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol konularında bilgi sahibi olmak.


Prof.Dr. Ayşe Betül AVCI


1 Yaygın olarak kullanılan baharatları bilmek
2 Yaygın olarak kullanılan baharatların etken maddelerini bilmek
3 Bu bitkilerin tarımını bilmek
4 Ambalajlama, muhafaza ve işleme yöntemlerini bilmek
5 Kaliteyete etki eden faktörleri bilmek

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Başlıca baharat bitkileri, Latince isimleri, etken maddeleri, tüm ve öğütülmüş baharatların işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tarihçe, tanım ve sınıflama.
2 Başlıca baharatlar (Baharatın adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri) Tarla uygulaması
3 Başlıca baharatlar (Baharatın adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri) Tarla uygulaması
4 Başlıca baharatlar (Baharatın adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri) Tarla uygulaması
5 Baharat bitkilerinin yetişriciliği Tarla uygulaması
6 Baharatların kimyasal bileşimi Tarla uygulaması
7 Hasat sonrası işlemler, ön işlemler, küring, kurutma ve diğerleri. Tarla uygulaması
8 Ara Sınav
9 Hasat sonrası işlemler, ön işlemler, küring, kurutma ve diğerleri. Tarla uygulaması
10 İşleme teknolojileri, öğütülmüş baharatlar, öğütme. Tarla uygulaması
11 Baharatlarda böceklenme ve önlenmesi, mikroorganizma bulaşması ve önlenmesi Tarla uygulaması
12 Kalite ve değerlendirme, bazı fiziksel ve kimyasal analizler. Tarla uygulaması
13 Kalite ve değerlendirme, bazı fiziksel ve kimyasal analizler. Tarla uygulaması
14 Ambalajlama ve depolama, bozulmada etkili faktörler. Tarla uygulaması
15 Ambalajlama ve depolama, bozulmada etkili faktörler. Tarla uygulaması
16 Final sınavı

Akgül, A. 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği.Yayınları No:15, Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Laboratuvar 12 4 48
Toplam İş Yükü (saat) 162

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 2 5 4 5 3 3 2 3 1
ÖÇ 2 5 2 3 3 4 3 3 3 4 1
ÖÇ 3 5 2 3 3 5 5 4 3 3 1
ÖÇ 4 5 2 3 3 3 4 2 3 3 1
ÖÇ 5 5 2 3 3 4 3 2 3 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek