Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7011002172022 | TOHUMLUK TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; tohum teknolojisi ile ilgili temel bilgileri kavramasını, tohumluk hasadından başlayıp üretici tarafından tekrar kullanılıncaya kadar geçen aşamaları (hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol) benimsemesini, bu aşamalara ait teknikleri yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.
Öğr.Gör.Dr.Duygu İNAN
1 | Tohum teknolojisi aşamalarının neler olduğunu sıralı olarak açıklayabilme |
2 | Hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol aşamalarına ilişkin teknikleri kavrayabilme. |
3 | Bu aşamalara ilişkin teknikleri planlama ve uygulayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Tohum teknolojisi aşamaları, Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohum teknolojisine ilişkin temel kavramlar ve tohum teknolojisi aşamaları | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
2 | Bitki türlerine göre tohumluk hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular. | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
3 | Bitki türlerine göre tohumluk hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular. | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
4 | Bitki türlerine göre tohumları meyveden ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
5 | Bitki türlerine göre tohumları meyveden ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar | Yazlık sebzelerde temizleme işlemleri | ||
6 | Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. | Yazlık sebzelerde temizleme işlemleri | ||
7 | Ara Sınav | |||
8 | Tohum temizleme nedir, tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. | Farklı türlerde tohum temizleme | ||
9 | Tohum temizleme nedir, tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. | Farklı türlerde tohum temizleme | ||
10 | Tohum ilaçlama nedir, ilaçlama yöntemleri, kullanılacak ilaçların özellikleri. | Kuru tohum ilaçlama | ||
11 | Tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. | Paketleme materyalleri | ||
12 | Tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. | Paketleme materyalleri | ||
13 | Tohum depolama nedir? Depolama şekilleri, depolama süresine etki eden faktörler, depolamada sıcaklık, depolamada oransal nem, | Tohum depolama örnekleri | ||
14 | Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. | Uygulama sınavı | ||
15 | Tohumlarda kalite kontrolü, canlılık ve güç testleri, | Uygulama sınavı | ||
16 | Final Sınavı |
1. ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H., Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları ders notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 110 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 1 |
ÖÇ 2 | 4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 |
ÖÇ 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |