GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7011002172022 TOHUMLUK TEKNOLOJİSİ Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; tohum teknolojisi ile ilgili temel bilgileri kavramasını, tohumluk hasadından başlayıp üretici tarafından tekrar kullanılıncaya kadar geçen aşamaları (hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol) benimsemesini, bu aşamalara ait teknikleri yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.


Öğr.Gör.Dr.Duygu İNAN


1 Tohum teknolojisi aşamalarının neler olduğunu sıralı olarak açıklayabilme
2 Hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol aşamalarına ilişkin teknikleri kavrayabilme.
3 Bu aşamalara ilişkin teknikleri planlama ve uygulayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tohum teknolojisi aşamaları, Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohum teknolojisine ilişkin temel kavramlar ve tohum teknolojisi aşamaları Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri
2 Bitki türlerine göre tohumluk hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular. Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri
3 Bitki türlerine göre tohumluk hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular. Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri
4 Bitki türlerine göre tohumları meyveden ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri
5 Bitki türlerine göre tohumları meyveden ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar Yazlık sebzelerde temizleme işlemleri
6 Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. Yazlık sebzelerde temizleme işlemleri
7 Ara Sınav
8 Tohum temizleme nedir, tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. Farklı türlerde tohum temizleme
9 Tohum temizleme nedir, tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. Farklı türlerde tohum temizleme
10 Tohum ilaçlama nedir, ilaçlama yöntemleri, kullanılacak ilaçların özellikleri. Kuru tohum ilaçlama
11 Tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. Paketleme materyalleri
12 Tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. Paketleme materyalleri
13 Tohum depolama nedir? Depolama şekilleri, depolama süresine etki eden faktörler, depolamada sıcaklık, depolamada oransal nem, Tohum depolama örnekleri
14 Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. Uygulama sınavı
15 Tohumlarda kalite kontrolü, canlılık ve güç testleri, Uygulama sınavı
16 Final Sınavı

1. ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H., Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları ders notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Rapor Hazırlama 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 110

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 1 5 4 3 2 3 2 4 1
ÖÇ 2 4 1 4 4 4 1 1 1 3 1
ÖÇ 3 3 1 3 3 1 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek