Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7011002262022 | SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER | Ders | 2 | 4 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin ekonomik öneme sahip saksılı süs bitkisi, mevsimlik bitki ve kesme çiçek olarak yetiştirilen soğanlı süs bitkilerinin botanik , fizyolojik, biokimyasal esaslarını öğrenmelerini, yetiştiriciliğini çoğaltımını, ıslahını bilmelerini ve ekonomik önemini kavrayabilmesini sağlayabilmektir.
Öğr.Gör.Dr.Duygu İNAN
1 | 1 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu süs bitkisi türlerini tanıyabilme ve ayırt edebilme, |
2 | 2 Soğanlı bitkilerin fizyolojileri, morfolojileri hakkında bilgi sahibi olma, |
3 | 3 Soğanlı bitkilerin üretimleri konusunda bilgi sahibi olma ve uygulayabilme, |
4 | 4 soğanlı bitkilerin sorunları ve pazarlaması, ekonomik önemini kavrayabilme |
Birinci Öğretim
yok
yok
Soğanlı yumrulu süs bitkilerinin tanımı, sınıflandırılması, biyolojik özellikleri, fizyolojisi, biokimyasal içerikleri, yetiştirme çoğaltım teknikleri, soğan büyümesi ve çiçeklenmeyi etkileyen faktörler, hastalık ve zararlılar ile fizyolojik bozukluklar ve soğanlı bitkilerin ekonomik önemi
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Süs bitkilerinin ve soğanlı bitkilerin tanımı, sınıflandırması, Dünyada ve Türkiye’de soğanlı bitkiler grubunun durumu ve ekonomik önemi | Soğanlı bitkilerin tanıtılması, morfolojik farklılıkların gösterilmesi | ||
2 | Soğanlı yumrulu ve rizomlu bitkilerin farklılıkları, botanik özellikleri | Sınıflandırma, türleri tanıma | ||
3 | Soğanlarda yapısal özellikler ve soğan gelişimi | Çiçeklenmenin incelenmesi | ||
4 | Soğanlarda dormansi, çiçeklenme | Yetiştirme yerleri tanıtımı, hazırlanması | ||
5 | Soğanlı bitkilerde çoğaltma teknikleri , üretim programlama, soğanlı bitkilerin yetiştiriciliği, | Soğanlarda muhafaza, depolama | ||
6 | Soğanlara yapılan ön işlemler ve çiçek oluşumu için uygulamalar (Zorlama-Forcing) | Zorlama işleminin yapılışı | ||
7 | Soğanlı bitkilerde bakım işlemleri, hasad, sınıflandırma ve pazarlama | Preparasyon uygulaması, Soğanlarda hasat, boylama | ||
8 | ara sınav | ara sınav | ||
9 | Yumru ve rizomun yapısal özellikler ve yumru/rizom gelişimi | Yumrulu ve rizomlu bitkilerin tanıtılması | ||
10 | Yumrulu ve rizomlu bitkilerde çoğaltma teknikleri , yetiştiriciliği | Örnek bitki incelemesi | ||
11 | Soğanlı bitkiler grubunda görülen hastalık ve zararlılar | Hastalık ve zararlılarla mücadele | ||
12 | Doğal çiçek soğanlarının Türkiye’deki durumu, toplanması, işlenmesi ve pazarlaması | Doğal çiçek soğanı türlerinin tanıtılması (Galanthus,Crocus, Leucojum vb) | ||
13 | Doğal çiçek soğanlarına ait bazı örneklerin tanıtılması, toplanması, işlenmesi ve pazarlaması | Doğal çiçek soğanı türlerinin tanıtılması (Galanthus,Crocus, Leucojum vb) | ||
14 | rizomlu bitkilerin tanıtılması | örnek bitki incelemesi | ||
15 | final sınavı | final sınavı |
öğretim üyesinin sunumları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 118 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 2 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 1 |
ÖÇ 3 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 |
ÖÇ 4 | 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 |