GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7011002012024 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ Ders 2 4 5,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; endüstri bitkileri ile ilgili genel durumu ve endüstri bitkileri ile ilgili son bilimsel gelişmeleri kavramasını, endüstri bitkileri-endüstri ilişkileri üzerinde bilgi kazanmasını, hangi durumlarda ve hangi amaçlarla hangi çeşitlerin endüstride yararlanılabileceğine karar verme yetisini kazanmasını, seçim kriterlerini belirlemesini ve tendüstri bitkilerinin yetiştirilme tekniklerini öğrenmelerini sağlamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Merve GÖRE AKYÜZ


1 Bu ders nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin kökenleri, kültüre alınma aşamaları ve evrimi, akraba türleri ve türlerin ekonomik ve bilimsel önemleri konusunda ileri düzeyde bilgi kazanır
2 Dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen nişasta, şeker ve yağ kaynaklarını öğrenir
3 3. Endüstri bitkilerinin yapısal özellikleri hakkında bilgi edinme, edinilen bilgilerin endüstri bitkileri üretim projelerinde sentezleyebilme
4 Nişasta, şeker ve yağ bitkilerinin morfolojik özellikleri, yetiştiriciliği, tasnifi, depolanma ve pazarlanması ve ıslahı konularında bilgi ve beceri sahibi olur
5 Nişasta, şeker ve yağ bitkileri yan ürünlerinin işlenmesi konusunda bilgi ve beceri kazanır
6 6. Bölgeler bazında üretim potansiyelleri ve üretim modellemeleri hangi çeşitlerin yetiştirileceği hakkında sentez yapabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Endüstri Bitkilerinin sınıflandırılmasını yapmak ve önemini vurgulamak. Türkiye'deki genel Endüstri bitkileri üretimi hakında bilgi vermek. Tarımsal ilkelere uygun olarak Endüstri bitkilerinde tohumluk yöntemlerini öğreterek, öğrencilerin pratik yapmasını sağlamak. Endüstri Bitkilerinin üretim tekniklerini öğretmek. Endüstri bitkilerinin ekonomik önemi, yetiştirme teknikleri, kalitesi ve kaliteye etki eden faktörler ile kalitenin ölçülmesinde kullanılan analiz yöntemleri. Bitkilerin agronomik, morfolojik ve kimyasal özellikleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi, önemi Tanışma
2 Şeker pancarı: Kullanımı ve faydaları, kökeni, tarihçesiekimi ve üretim, sistematiği ve sitolojisi, bitkisel özellikleri Kaynak tarama
3 *Şeker Pancarı Ziraatı: iklim, toprak, gübreleme, ekim nöbeti, toprak hazırlığı, ekimi, bakım, hasadı ve işlenmesi, tohumluk Üretimi ve Islahı Kaynak tarama
4 *Şekar kamışı: önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri, ziraatı, iklim, toprak ve gübre isteği, toprak hazırlığı, dikimi, bakımı ve hasadı Literatüre dayalı rapor hazırlama
5 *Nişasta bitkilerine giriş, önemi, kullanımı, tarihçesi; üretimi, ithalatı, ihracatı, patatesin bitkisel özellikleri; patates yumrusunun dormansi, sürgün oluşumu ve teknolojik özellikleri Literatüre dayalı rapor hazırlama
6 Ziraatı: iklim, toprak, gübre isteği, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama Kaynak tarama
7 *Patates ve şeker pancarı çeşitleri, ıslahı, ıslah amaçları, üretimi ve tarımının geleceği Kaynak tarama
8 Arasınav
9 *Yer Elması ve Tatlı patates kullanımı ve faydaları, kökeni, tarihçesi, bitkisel özellikleri, dikimi ve üretimi, ziraatı, iklim, toprak ve gübre isteği, toprak hazırlığı, dikimi, bakımı ve hasadı, depolanması ve ıslahı Literatüre dayalı rapor hazırlama
10 Yağ bitkilerine giriş, önemi, faydalanma yönleri, tarihçesi; ithalatı ve ihracatı, Kullanımı ve faydaları, kökeni ve tarihçesi, Dünya’da ve Türkiye’deki ekimi ve üretim, sistematiği ve sitolojisi, bitkisel özellikleri Literatüre dayalı rapor hazırlama
11 Pamuk bitkisinin orijini ve ekonomik önemi Literatüre dayalı rapor hazırlama
12 Pamuk bitkisinin botanik özellikleri, pamuk tarımı ve üretimi yapılan çeşitler Literatüre dayalı rapor hazırlama
13 *Soya ve kanola: Ziraatı: iklim, toprak, gübre isteği, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama Literatüre dayalı rapor hazırlama
14 Yer fıstığı, susam ve aspir: Ziraatı: iklim, toprak, gübreleme, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri, hasat ve depolama Literatüre dayalı rapor hazırlama
15 *Keten, Hint yağı, ketencik, jatropha ve jojoba: Ziraatı: iklim, toprak, gübreleme, toprak hazırlığı, ekim nöbeti, tohumluk, dikim ve bakım işlemleri ve hasat Literatüre dayalı rapor hazırlama
16 Final Sınavı

1. Anonim, 1977. Şeker Pancarı Üretimindeki Gelişmeler : Prensipler ve Uygulamalar. TŞFAŞ. Ankara 2. Çakmakçı, R., 2019. Şeker Pancarı (Ders notları) 3. Arıoğlu, H. 2002. Arıoğlu, H. 2002. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ç.Ü. Yayın No: 188, Ders Kitapları Yayın No:A-57. Adana. 4.Arıoğlu, H. H., (1999). Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Adana: Çukurova Üniv. Ziraat Fak. No: 220 5. Arıoğlu, H., 1987. Yağ Bitkileri (Soya ve Yerfıstığı). Ç.Ü. Ziraat Fak. No: 35, Adana 6. Arıoğlu, H., 2013. Soya Tarımı. Çukurova Ünİv. Ziraat Fak. TBB. Adana 7. Atakişi, İ. 1999. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Trakya Üniv. T. Ziraat Fak. No:148. 8. BAYDAR H. (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık. 9. BAYDAR H., ERBAŞ S. (2014). Yağ Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi. Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi. Yayın No 97. 10. Baydar, H. 2009. Yağ Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, SDÜ Ziraat Fak. Ders Notu 11. Baydar, H., 2018. Tarla Bitkileri, Sülayman Demirel Üniv. Ziraat Fak. TBB 12. Buekema, H.P. and D.E., Van der Zaag. 1979. Potato Improvement. IAC, Wageningen, The Netherlands, 13. Ceylan, A., 1988. Tarla Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. No: 491. Bornova/İZMİR. 14. Ceylan, A., 1994,1995,1997. Tıbbi Bitkiler I, II, III, E.Ü. Zir. Fak., Yay. No: 312,481,509, İzmir. 15. Ceylan, A., 1994. Tarla Tarımı. Ege Üniv. Ziraat Fak. No: 491. Bornova/İZMİR . 16. Çakmakçı, R. 2019. Şeker pancarı ve Patates ıslahı. 17. Çakmakçı, R., 2019. Şeker Pancarı (Basılmamış ders notları). 18. Elçi ve ark., 1994. Tarla Bitkileri, Ankara Üniv. Ziraat Fak. No:1385, Ankara. 19. Er, C., Uranbey, S., 1998. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. TBB No: 1504 , Ankara 20. Esendal, E.,1990. Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı. Patates. Ondokuz Mayıs Üniv. No:49. Samsun 21. Geçit, H.H. ve ark.,2018.Tarla Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. No: 1569 22. Gökkuş, A. ve ark.,1998.Tarla Bitkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum. 23. İlisulu, K., 1986. Nişasta ve şeker bitkileri ve Islahı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. No:960, Ankara. 24. İncekara, F. 1973. Endüstri Bitkileri ve Islahı, Nişasta Şeker Bitkileri ve Islahı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:101, Bornova. 25. Kara, K. 2011. Nişasta Şeker Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Atatürk Üniv. Yay 26. Koç, H., 1999. İlaç-Baharat Bitkileri-I, II. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. No:32, Tokat, 1999. 27. Oral, E., 1995. Nişasta ve Şeker Bitkileri Islahı 28. Yıldız, M., Bayraktar, N., 2019. Nişasta ve Şeker Bitkileri, Ankara üniv. Ziraat Fakültesi ,ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 6 6
Final Sınavı 1 6 6
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 3 5 15
Alan Çalışması 5 2 10
Proje Hazırlama 4 5 20
Proje Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 3 4 12
Okuma 3 3 9
Rapor 2 2 4
Toplam İş Yükü (saat) 140

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 2 4 5 4 4 3 3 3 2
ÖÇ 2 5 2 4 4 3 3 3 3 3 2
ÖÇ 3 5 2 4 4 3 4 4 3 4 2
ÖÇ 4 5 3 4 2 2 3 3 3 3 2
ÖÇ 5 5 3 3 3 3 3 3 3 3 2
ÖÇ 6 5 3 3 2 2 2 2 3 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek