GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1992001072013 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu derste gerilim ve akım temellerinin kavratılması, güvenlikle ilgili esasların uygulanması, istenen elektriksel değerleri sağlayacak devre bileşenleri seçilerek devre kurma ve mevcut devredeki elektriksel büyükükleri belirleme yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Serkan PINAR


1 Akım, gerilim ve direncin maddi temellerini kavrayabilme, etkilerini sözel ve sayısal tekniklerle açıklayabilme.
2 Akım ve gerilim ölçmek için yöntem ve gereçleri tanıyabilme ve kullanabilme.
3 Güç, akım ve gerilim ilişkilerinin seri ve paralel bağlantılar ile değişimini açıklayabilme.
4 İç direnç ve güç aktarımı kavramları ile elektronik uygulama ve sistemleri ilişkilendirebilme.
5 Sığa ve endüktans özelliklerini fiziksel ve elektriksel olarak açıklayabilme ve geçici tepkilerini belirleyebilme.


Yok


Yok


Akım, gerilim, iş, güç, enerji, ve verimin fiziksel ve elektriksel tanımları, temel devre çözümleme teknik, yöntem ve kuramları, akım ve gerilim kaynaklarının yanı sıra, sığa ve endüktansın fiziksel ve elektrikzel özellikleri ve bunların geçici durum tepkileri kapsanmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 SI birim sistemi, temel ve türetik birimler, çok büyük ve çok küçük sayıların üslü gösterimi, mühendislik öntakıları. Büyük ve küçük sayıların hesap makinesinde kullanımı, birim dönüşümleri ve mühendislik öntakılarına ilişkin örnek problem çözümleri.
2 Atomun yapısı, durgun elektrik, elektrik yükü, akım, gerilim, iletkenlik. Akım taşıyıcılar, zaman, Amper ve Volt birimlerine ilişkin örnek hesaplamalar, problem çözümleri ve birim dönüşümleri.
3 Direncin fiziksel ve elektriksel tanımı, Ohm yasası, iş, güç, enerji ve verimin elektriksel izdüşümü. Direnç, sıcaklıkla değişimi, Ohm yasası, güç ve verime ilişkin örnek problem çözümleri ve laboratuar deneyleri.
4 Seri, paralel ve gözlü bağlantılar ile bunların ayırt edici özellikleri. Devre çizimlerinden bağlantı tanımlamaya ve sözlü ifadelerden devre çizmeye ilişkin örnek problem çözümleri.
5 Kirchhoff yasaları ve uygulamaları. Kirchhoff yasalarının kullanımına ilişkin problem çözümleri ve laboratuar deneyleri.
6 Gözlü devrelerde kol akımları ve göz akımları ile çözümleme için denklem yazma. Gözlü devrelerde denklem yazmaya ilişkin örnek problem çözümleri.
7 Gözlü devre çözümlemeleri. Devre denklemlerinin Cramer kuralı ile çözümlenmesine ilişkin örnek problem çözümleri ve laboartuar deneyleri.
8 Ara sınav. Yazılı sınav.
9 Bindirme kuramı, Wheatstone köprüsü ve yıldız-üçgen dönüşümü. Bindirme kuramı, Wheatstone köprüsü özellikleri ve yıldız-üçgen dönüşümüne ilişkin problem çözümleri ve laboratuar deneyleri.
10 Thevenin kuramı Thevenin kuramı ile devre çözümleme için örnek problem çözümleri ve laboaratuar deneyleri.
11 Norton kuramı. Norton kuramı ile devre çözümleme için örnek problem çözümleri ve laboaratuar deneyleri.
12 Akım ve, gerilim kaynakları, ideal-gerçek kaynak kavramları, iç direnç ve en yüksek güç aktarımı kuramı. Kaynak dönüşümü ile devre çözümlemeye ve maksimum güç transferine ilşkin problemler ve laboratuar deneyleri.
13 Enerji depolayan elemanlarda sığa ve endüktansın fiziksel ve elektriksel özellikleri, seri ve paralel bağlantıdaki davranışları. Sığa ve endüktans hesaplamaları, bobin ve kapasitörlerde enerji depolamaya ve farklı elektriksel bağlantılara ilişkin laboratuar deneyleri.
14 Enerji depolayan elemanlarda geçiş durumu tepkileri. Hesap makinesi ile logaritma işlemleri yapmaya yönelik örnek problem çözümleri ve geçiş durumuna ilişkin laboratuar deneyleri.
15 Final Sınavı Uygulama sınavı ve yazılı sınav.

1. İlker Ongun, 2002. Devre Çözümleme Temelleri, E.Ü. EMYO, Ders Notu, İzmir, 376 s. 2. Allan Mottershead, 1990. Introduction to Electricity and Electronics-Electron Flow version, Prentice Hall, New Jersey, 771 s. 3. İlker Ongun., 2000. Devre Analizi Laboratuar Deney Sayfaları, EMYO, 70 s. 4. Mustafa YAĞIMLI, Feyzi AKAR, 2002. Alternatif Akım Devreleri & Problem Çözümleri, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., Haziran, İstanbul. 5. Bilimsel hesap makinesi. 6. Laboratuar deney gereçleri. 7. Görsel-işitsel destekli sınıf.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 14 1 14
Problem Çözümü 8 1 8
Rapor Hazırlama 8 2 16
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 5 3 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Quiz için Bireysel Çalışma 3 3 9
Toplam İş Yükü (saat) 126

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek