GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1992002362014 MİKRODENETLEYİCİ UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Mikrodenetleyicinin seri ve paralel portlarını kullanarak elektronik ve elektro-mekanik aygıtlarla bağlantı kurma, mikrodenetleyiciyi kullanarak akıllı elektronik aygıt tasarla, bu tür aygıtlarda hata bulma ve giderme becerisi kazandırmaktır.


Assoc. Prof. Dr. Mustafa Engin


1 Örnek seçilen bir mikrodenetleyici ile bir deneme devresi kurup çalıştırabilmeli, arıza takibi yapabilmeli.
2 Seri ve paralel veri iletim yöntemlerini açıklayabilmeli ve mikrodenetleyici ile çevre birimleri arasında seri ve paralel veri iletimi yapan yazılım geliştirebilme.
3 3. Giriş elemanından gelen analog işareti sayısala dönüştürebilmeli, gerekli kıstaslara göre işlem yaptıktan sonra çıkış birimine sayısal veya analog gönderebilen program geliştirebilme.
4 Programlı ve kesme denetimli giriş/çıkış yöntemlerini açıklayabilmeli ve kesme uyarmalı denetim programı geliştirebilme.
5 16 ve 32 bit mikrodenetleyicileri tanımlayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Örnek seçilen ARM Cortex-M çekirdekli Mikrodenetleyicisinin portlarının yapısı, çalışması ve programlanması. Giriş elemanı olarak anahtarın, çıkış elemanı olarak farklı göstergelerin kullanımı. Seri ve paralel haberleşme teknikleri ve bilgisayar ile veri iletimi. Programlı ve kesme uyarmalı giriş çıkış programlama teknikleri. ADC ve DAC bağlantısı ve programlanması, adım motorunun kullanımı. Zamanlayıcı ve sayıcıların kullanımı PWM ile ısı, ışık ve motor denetimi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gömülü sisteme giriş, donanım ve yazılım bileşenleri, gömülü sistem çeşitleri, örnek sistemle, özellikleri, sistem on chip, gömülü kodlamadaki zorluklar, gömülü sistem tasarımındaki zorluklar, komut setleri, sistem üzerindeki çevre birimleri ve bellek organizasyonu. Deney kartının açık şeması ve baskı devresinin incelenmesi. Kart üzerinde yer alan birimlerin yerlerinin ve bağlantı uçlarının belirlenmesi.
2 Seri veri iletim yöntemleri, UART ve USB, seri iletim protokolleri, Mikodenetleyici ve bilgisayar ile karşılklı haberleşen uygulama tasarımı ve uygulanması.
3 Seri veri iletim yöntemleri, I2C, SPI, CAN seri iletim protokolleri, Mikodenetleyiciye I2C haberleşen grafik tabanlı bir gösterge bağlamak ve kullanmak.
4 Zamanlayıcıların yapısı, çalışma kipleri ve zamanlayıcıların zaman geciktirme için programlanması. Zamanlayıcıları kullanarak trafik ışıkları projesi geliştirmek ve uygulamak.geliştirilmesi.
5 Zamanlayıcıların sayıcı olarak kullanımı Sayıcı modülünün girişine uygulanan vuruları sayan ve saydığı değeri anlık olarak göstergede görüntüleyen proje tasarımı ve gerçekleştirilmesi
6 PWM ile DC motor denetimi PWM modülü kullanarak açık çevrim DC motor hız denetimi yapan proje tasarımı ve gerçekleştirilmesi.
7 Adım Motorunun denetimi Mikrodenetleyici ve sürücü devre kullanarak adım motoru ile konum denetimi yapan projenin tasarımı ve gerçekleştirilmesi.
8 Analog arayüzün kullanımı ADC uygulamaları, Mikrodenetleyici üzerinde yer alan ADC kullanılarak analog sensörden okunan değerin işlenerek göstergede görüntülenmesi.
9 Analog arayüzün kullanımı ADC uygulamaları, DAC uygulamaları Mikrodenetleyici üzerinde yer alan ADC kullanılarak analog sensörden okunan değerin işlenerek göstergede görüntülenmesi.
10 Ara sınav Uygulama sınavı
11 Mini proje seçimi Grupların proje sunumları projeler sensör okuma ve veri işleme, iletişim, aktuatör denetimi ve kullanıcı arayüzü içermelidir.
12 Mini Proje çalışması (2). Gömülü sistemin sensörlerini okuyan ve okuduğu verileri işleyen altprogramlarının hazırlanması
13 Mini Proje çalışması (3)ı. Gömülü sistemin Motor denetim ve haberleşme alt programlarının yazılması ve uygulanması.
14 Mini Proje çalışması (3) Kullanıcı arayüzünün oluşturulması
15 Grupların Proje Sunumları Grupların projelerinin çalışmasının gösterilmesi ve sınıf tarafından değerlendirilmesi.
16 Final sınavı

1.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 14 1 14
Rapor Hazırlama 5 1 5
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Quiz için Bireysel Çalışma 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 94

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek