GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
2602002192024 BİLGİSAYAR Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; Windows işletim sistemini diğer paket yazılımları kullanabilecek seviyede kavrayabilme; İnternet kullanımı ile ilgili temel işlemleri yapabilme; Ofis paket programındaki programları temel seviyede kullanabilmesidir.


Kurum içi öğretim görevlisi


1 Bilgisayarın hangi alanlarda kullanıldığını anlar ve yazılım çeşitlerini bilir
2 Ofis programlarıyla oluşturduğu belgelere resim, şekil, nesne ve grafikler ekler-çıkarır ve manyetik ortamlara kaydeder
3 Günlük hayatta kullanılan belge ve yazıları kelime işlem programında düzenler ve gerekli düzeltme ve biçimlendirme çalışmaları yapar
4 Yazı, çizim, grafik, ses, video gibi unsurlarla desteklenmiş sunuları hazırlar.
5 Çalışma tablosunun matris yapısını, hücre, satır, sütun ve bölge tanımlarını açıklar
6 Çalışma tablosunda sayısal - alfa sayısal bilgi girişlerini ve formül oluşturma aşamalarını açıklar.
7 Oluşturulan çalışma tablolarındaki verileri sıraya dizer, istenilen bilgileri süzer ve analizlerini yapar.
8 Çalışma tablosundaki sayısal verilerin özelliklerine göre en uygun grafik tipini uygular ve biçimlendirme işlemlerini yapar.
9 Internet ayarlarını öğrenir ve internet sitelerine giriş uygulamaları yapar, elektronik posta ayarlarını öğrenir ve elektronik posta gönderme ile alma işlemlerini uygular

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bilgisayar uygulama yazılımı çeşitleri ve kullanıldığı alanlar. Ofis programları ve uygulama alanları. Ofis programlarında dosya açma, kaydetme, araç çubuklarının özelleştirilmesi ve en sık kullanılan klavye kısa yolları. Kelime işlem programı. Görünüm, sayfa yapısı, yazdırma işlemleri. Yazma ve biçimlendirme işlemleri. Tablolar, yazım ve dilbilgisi denetimi. Elektronik sunu hazırlama programı. Görünüm, slayt sayfa yapısı, slayt düzenleri, tasarım şablonları ve arka plan şeklindeki biçimleme işlemleri. Ekle mönüsü işlemleri; Slayt numarası eklemek, tarih ve saat eklemek, tablo ve grafik eklemek. Slayt gösterisi seçenekleri; Gösteri ayarları, zamanlama provası, animasyonlar. Elektronik tablo (Hesap Tabloları) programı; Çalışma sayfası işlemleri, hücreler ve hücre


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Uygulama yazılımları ve çeşitleri, ofis programlarının tanıtımı, uygulama alanları, bilgisayar kurulumu.
2 Ofis programlarında dosya açma, kaydetme seçenekleri, güvenlik seçenekleri, araç çubuklarının özelleştirilmesi ve en sık kullanılan klavye kısa yollarının tanıtılması
3 Kelime işlemci programı ile neler yapılabilir? Sayfa yapısı ayarları, baskı ön izleme ve yazdırma seçenekleri, sayfa içinde klavye kısa yollarının kullanılması, seçme işlemleri, biçim boyacısını kullanmak.
4 Metin yazma ve biçimlendirme işlemleri; Hizalama seçenekleri ve paragraf ayarları, girintiler ve aralıklar, arka plan ve basılı filigran, sekmeler, stiller, madde işaretleri ve numaralandırma, kenarlıklar ve gölgelendirme ayarları.
5 Eklentiler; Sayfa numarası eklemek, kesme ekleme ve bölüm tanımlama, üstbilgi altbilgi ekleme, dipnot eklemek, anahat düzeylerini belirlemek, içindekiler tablosu eklemek, resim, otomatik şekil, word art, kuruluş şeması vs. eklemek.
6 Tablolar; Tablo eklemek, tablo biçimleme işlemleri, hücre birleştirme, tablo bölme, tablo başlıklarının yinelenmesi. Yazım ve dilbilgisi denetimi, heceleme, otomatik düzeltme seçenekleri.
7 Elektronik sunu hazırlama programı ile neler yapılabilir? Görünüm, slayt sayfa yapısı, slayt düzenleri, tasarım şablonları ve arka plan şeklindeki biçimleme işlemleri.
8 Ekle mönüsü işlemleri; Slayt numarası eklemek üstbilgi altbilgi ekleme, tablo ve grafik eklemek. Slayt gösterisi seçenekleri; Gösteri ayarları, zamanlama provası ve efektler, özel gösteriler düzenlemek.
9 Elektronik tablo (Hesap Tabloları) programı ile neler yapılabilir? Çalışma sayfası işlemleri, hücreler ve hücre biçimlendirme işlemleri.
10 Hücrelere veri girişi; Veri türleri, birden fazla hücreye veri girişi yapmak, veri dizileri ve özel listeler, verilerin korunması, verileri sıralama, verilere filtre uygulama (Veri Süzme), veri doğrulama (Geçerlilik Kuralı)
11 Formüller ve hazır fonksiyonlar; Formül yazımı ve işleçler, formülleri otomatik çoğaltma, durum çubuğu bildirimleri, hücre referans türleri, farklı sayfalardaki verileri kullanmak.
12 Hazır fonksiyonlar (İşlevler); Hata mesajları ve anlamları. Grafik Oluşturma; Grafik veri tablosunun hazırlanması, sayısal verilerin özelliklerine göre en uygun grafik tipinin uygulanması ve grafik biçimlendirme işlemleri
13 İnternet; İnternet browser programları, internet sayfa yapısı ve internet seçenekleri, download ve upload işlemleri, metin ve grafik indirmede dikkat edilecek konular.
14 Elektronik posta işlemleri, e-mail yoluyla dosya göndermek, dosya almak ve dosya arşivlemek, kişiler listesi oluşturmak ve gruplar. Dosya sıkıştırma programları.
15
16



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Bireysel Çalışma 2 3 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16
Okuma 2 3 6
Toplam İş Yükü (saat) 66

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 3 2
ÖÇ 2 2 3 2 5
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 2
ÖÇ 8 1
ÖÇ 9 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek