GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7012001092016 GENEL ZOOTEKNİ Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Hayvancılıkta temel yetiştirme ve besleme konularında bilgi verilmesi, hayvansal üretim sürecinde problemlerin saptanması ve çözümünde yardımcı olacak temel kavramların anlaşılması


Öğr. Gör. Özgün IŞIK


1 Çiftlik hayvanlarının yetiştirme ve beslenmesine ilişkin temel kavramları bilir
2 Hayvanlarının çevreye uyum mekanizmaları, türler, ırklar ve ırk seçiminin verimlilik açısından önemini kavrayabilir
3 Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yem ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
4 Bir hayvancılık işletmesinde rutin olarak yapılan bakım, besleme ve sağlık koruma işlerini bilir ve uygular.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hayvancılığın tarım içerisinde yeri ve önemi; çiftlik hayvanların evciltme süreci, tür ve ırk kavramları; türlerin oluşumu, çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi ve beslenmesi konularında temel kavramlar; hayvanların temel besin madde ihtiyaçları, yemler ve sınıflandırılması


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı ve Tarımsal üretim içinde hayvancılık ve hayvansal ürünlerin insan beslenmesinde yeri İşletmenin Tanıtılması
2 Dünyada ve Türkiye'de hayvancılık, Türkiye’de hayvancılığın başlıca sorunları Hayvan yönlendirilmesi, işletme rutin işleri
3 Türler, tanımı, oluşumu ve evciltme, ırklar, morfolojik ve fizyolojik ırk özellikleri Yemleme düzeni, öğün besleme, işletme rutin işleri
4 Çiftlik hayvanlarının zoolojik sistemde yeri, ırkların sınıflandırılması, yerli ırklar Gübre yönetiminin önemi, işletme rutin işleri
5 Üreme ve döl verimi, laktasyon ve süt verimi, Koç,teke katımı, işletme rutin işleri
6 Hayvan ve çevre , çevreye uyum mekanizmaları Barınak bölümleri, işletme rutin işleri
7 Hayvancılıkta seleksiyon, temel kavramlar ve yetiştirme yöntemleri İşletme rutin işleri
8 Ara sınav
9 Hayvan ve yem ilişkisi İşletme rutin işleri
10 Yem tanımı ve yemlerin sınıflandırılması Sağım makinesi ve CMT, işletme rutin işleri
11 Yem besin maddeleri ,zaptırapt İşletme rutin işleri
12 Yem enerjisi İletme rutin işleri
13 Hayvanların yaşama payı besin madde ve enerji ihtiyaçları Kuluçka işleri, işletme rutin işleri
14 Hayvanların verim payı besin madde ve enerji ihtiyaçları
15 Hayvanların verim payı besin madde ve enerji ihtiyaçları (Devam) İşletme rutin işleri
16 Final sınavı İşletme rutin işleri

Derste verilen konulara ilişkin sunumlar. Kaynak kitaplar: M. Şengonca, A. Altan, N. Koşum. 2011. Hayvan yetiştirme ilkeleri. E.Ü. Ziraat Fak. Yayınları. No:534. M. Kaymakçı, Ç. Koçak (Editor). Tarımsal uygulamalar. 2011. E.Ü. Ziraat Fak. Yayınları No:552. Ergül, M., Yemler Bilgisi ve Teknolojisi Ders Kitabı, E.Ü.Z.F. Yayınları, No 487, İzmir, (1993) Kılıç, A., Yemler ve Hayvan Besleme (Uygulamalı El Kitabı), Bilgehan Basımevi, Bornava, İzmir. (1988)


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 129

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek