Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7012002072016 | BİYOKİMYA | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, mineraller ve sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ile fonksiyonlarını içeren temel biyokimya bilgilerinin öğrenilmesi
Doç. Dr. Ayşe Malbora
1 | Organizmada hücrelerin yapı taşlarını oluşturan karbonhidrat, lipit, proteinler ve su hakkında genel bilgilere sahip olma |
2 | Enzimler, mineraller ve vitaminlerin genel özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları ve yetersizlik semptomları hakkında bilgi sahibi olma |
3 | Laboratuvar güvenlik kuralları ve çalışma prensipleri ile ilgili bilgilerin kazanılması |
4 | Temel biyokimyasal analizler hakkında bilgi sahibi olma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Karbonhidratlar ve karbonhidratların özellikleri ve sınıflandırılması, lipidler ve lipidlerin özellikleri ve sınıflandırılması, proteinler ve proteinlerin özellikleri ve sınıflandırılması, mineral maddeler, genel özellikleri ve sınıflandırılması, vitaminler, genel özellikler ve sınıflandırılması, enzimlerin genel özellikleri ve sınıflandırılması, hormonlar ve etki mekanizmaları.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ders öğretim programının sunuluşu, biyokimyanın tanımı ve temel kavramlar | |||
2 | Karbonhidratlar, genel özellikleri ve sınıflandırılması, monosakkaritler | |||
3 | Polisakkaritler ve özellikleri | |||
4 | Lipidlerin sınıflandırılması, yağ asitleri, basit lipitler | |||
5 | Fosfolipidler, glikolipidler, türev lipidler, steroller, safra asitleri, karatinoidler | |||
6 | Proteinlerin sınıflandırması ve amino asitler | |||
7 | Bileşik proteinler (nüklooproteinler, mukoproteinler, lipoproteinler, kromoproteinler, metalloproteinler, fosfoproteinler) | |||
8 | Ara sınav | |||
9 | Su, suyun organizmadaki fonksiyonları | |||
10 | Mineral maddeler, genel özellikleri, makro elementler | |||
11 | İz elementler ve özellikleri | |||
12 | Vitaminler; genel bilgiler, yağda eriyen vitaminler (Vitamin A, D, E, K) | |||
13 | Suda eriyen vitaminler ve özellikleri | |||
14 | Enzimlerin genel özellikleri, sınıflandırılması | |||
15 | Hormonlar ve etki mekanizmaları | |||
16 | Yarılyıl sonu sınavı |
Tanrıverdi, M. Ed. (2015). Temel Veteriner Biyokimya, Anadolu Üniv. Yayın No: 2344, AÖF Yayın No: 1341. Eskişehir. Okuyan, R., Filya, İ., (2012). Hayvan Besleme Biyokimyası. Uludağ Üniversitesi. Ziraat Fakültesi 94, 2. Baskı/Bursa Lehinger, Albert L., (1975). Biochemistry, Second Edition, Wort Publishhers, Inc., USA ISBN: 0-87901-047-9 1104p.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 117 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 1 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | ||
ÖÇ 2 | 1 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | ||
ÖÇ 3 | 1 | 3 | 2 | 5 | 3 | 2 | 3 | 1 | ||
ÖÇ 4 | 1 | 4 | 2 | 5 | 4 | 1 | 1 | 1 |