| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| ODM206 | İYİ TARIM UYGULAMALARI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; sürdürülebilir tarımı öğrenmesini, bu tarım şeklini benimsemesini, bitkisel ve hayvansal üretim için sürdürülebilirlik yöntemlerini kavramasını, iyi tarım uygulamalarının (GAP) temel ilkelerini açıklayabilmesini sağlamaktır.
Doç. Dr. Funda YOLDAŞ
| 1 | 1.Sürdürülebilir tarımı tanımlayabilme benimseyebilme |
| 2 | 2.Sürdürülebilir tarımın gerekliliğini benimseyebilme. |
| 3 | 3.Bitkisel ve hayvansal üretim için sürdürülebilir tarım yöntemlerini kavrayabilme. |
| 4 | 4.İyi tarım uygulamalarının temel ilkelerini açıklayabilme. |
| 5 | 5.Zararlılarla entegre mücadele(IPM), Entegre ürün yetiştiriciliği (ICM), üründe tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP) kavramlarını açıklayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Sürdürülebilir tarım kavramı • Bitkisel ve hayvansal üretim için sürdürülebilir tarım yöntemleri. • İyi tarım uygulamalarının tanımı ve önemi. • İyi tarım uygulamalarının temel ilkeleri • İyi tarım uygulamalarına ilişkin yasal düzenlemeler • İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları uygunluk kriterleri.
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi, Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Sürdürülebilir tarımın tanımı ve kuralları. | ||
| 2 | Sürdürülebilir tarım yöntemleri (organik tarım, iyi tarım uygulamaları (ITU). | ||
| 3 | İyi tarım uygulamalarının önemi, ilkeleri (toprak verimliliği, su kullanımı, kültürel uygulamalar, pestisit uygulaması) | ||
| 4 | IPM, ICM, HACCP kavramları | ||
| 5 | İyi tarım uygulamalarına ilişkin yasal düzenlemeler | ||
| 6 | İyi tarım uygulamalarına ilişkin yasal düzenlemeler | ||
| 7 | Ara Sınav | ||
| 8 | İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları uygunluk kriterleri. (Tüm çiftlikler tabanlı) | ||
| 9 | İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları uygunluk kriterleri.(Tüm çiftlikler tabanlı) | ||
| 10 | İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları uygunluk kriterleri.(Ürün tabanlı) | ||
| 11 | İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları uygunluk kriterleri.(Meyve ve sebzeler, çiçek ve süs bitkileri). | ||
| 12 | Hayvansal üretimde iyi tarım uygulamaları | ||
| 13 | İyi tarım uygulamalarında hayvan yetiştirme (bakım) | ||
| 14 | İyi tarım uygulamalarında hayvan yetiştirme (barındırma) | ||
| 15 | İyi tarım uygulamalarında hayvan besleme | ||
| 16 | Final Sınavı |
1. İyi tarım uygulamaları sertifikasyon dökümleri, www.tarim.gov.tr. 2. İyi tarım uygulamaları yasal düzenlemeler, www.tarim.gov.tr.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 60 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
| ÖÇ 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 4 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 5 | 3 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 |