GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ODM210 ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 2,00

Önlisans


Türkçe


Arı ve ipekböceği yetiştirilmesi konularında genel bilgiler vermektir.


-


1 Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen arı ve ipekböceği ırklarının önemli türlerini bilir.
2 Arı ve ipekböceği yetiştirme tekniklerini bilir ve uygulayabilir.
3 Bal, polen, arı sütü, arı zehiri, propolis ve balmumu gibi arı ürünlerini önemini ve özelliklerini, kullanım alanlarını öğrenir.
4 İpekböceği kozasının ve ham ipeğin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, ipeğin kullanım alanlarını bilir.
5 Arı ve İpekböceği yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlarını bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Teknik arıcılığın yapılabilmesi için yetiştirme, koloni yönetimi ve arı ürünlerinin elde edilmesi, arı hastalık ve zararlıları; ipekböceği yetiştiriciliği, koza ve ham ipek elde edilmesi, ipekböceği yumurtası üretimi ve ipekböceği hastalıkları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Arıcılığın tarihçesi Türkiye ve dünyadaki arıcılığın durumu
2 Teknik arıcılık için gerekli koşullar
3 Arıların zoolojik sistemdeki yeri, arıların vücut yapısı, arı ırkları
4 Koloniyi oluşturan bireyler, koloninin görevleri ve davranışları
5 Arıların yaptığı ve doğadan topladığı ürünlerin özellikleri önemi ve kullanım alanları
6 Bal arılarının beslenmesi
7 Bal arılarında hastalıklar ve zararlılar
8 Ara sınav
9 İpekböcekçiliğinin tarihçesi, Türkiye ve dünyadaki üretim, tüketimi ve ekonomik önemi
10 İpekböceği ırkları ve özellikleri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri
11 İpekböceği yumurtalarında kuluçka ve inficar
12 İpekböceği gelişimine ve koza verimine etkileyen faktörler, ipekböceklerinde bakım-besleme
13 Askı ve koza hasadı, polihibrit ve damızlık yumurta üretimi
14 İpekböceği hastalık ve zararlıları
15 İpek kalitesi ve etki eden faktörler
16 Final sınavı

Doğaroğlu, M. 1999. Modern Arıcılık Teknikleri, Anadolu Matbaa& Ambalaj San.Tic. Ltd.Şti. İstanbul. Şahan, Ü. 2011.İpekböcekçiliği ( İpekböceği Yetiştirme ve Islahı, Koza Üretimi, Ham İpek, Yumurta Üretimi, Hastalıklar ve Dut Yetiştirme.Dora Yayınları, Bursa, ISBN: 978-605-4118.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 1 1 1 3 1
ÖÇ 2 4 1 1 1 3 1
ÖÇ 3 4 1 1 1 3 1
ÖÇ 4 4 1 1 1 3 1
ÖÇ 5 4 1 1 1 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek