| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| ODM210 | ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Arı ve ipekböceği yetiştirilmesi konularında genel bilgiler vermektir.
-
| 1 | Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen arı ve ipekböceği ırklarının önemli türlerini bilir. |
| 2 | Arı ve ipekböceği yetiştirme tekniklerini bilir ve uygulayabilir. |
| 3 | Bal, polen, arı sütü, arı zehiri, propolis ve balmumu gibi arı ürünlerini önemini ve özelliklerini, kullanım alanlarını öğrenir. |
| 4 | İpekböceği kozasının ve ham ipeğin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, ipeğin kullanım alanlarını bilir. |
| 5 | Arı ve İpekböceği yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlarını bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Teknik arıcılığın yapılabilmesi için yetiştirme, koloni yönetimi ve arı ürünlerinin elde edilmesi, arı hastalık ve zararlıları; ipekböceği yetiştiriciliği, koza ve ham ipek elde edilmesi, ipekböceği yumurtası üretimi ve ipekböceği hastalıkları
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Arıcılığın tarihçesi Türkiye ve dünyadaki arıcılığın durumu | ||
| 2 | Teknik arıcılık için gerekli koşullar | ||
| 3 | Arıların zoolojik sistemdeki yeri, arıların vücut yapısı, arı ırkları | ||
| 4 | Koloniyi oluşturan bireyler, koloninin görevleri ve davranışları | ||
| 5 | Arıların yaptığı ve doğadan topladığı ürünlerin özellikleri önemi ve kullanım alanları | ||
| 6 | Bal arılarının beslenmesi | ||
| 7 | Bal arılarında hastalıklar ve zararlılar | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | İpekböcekçiliğinin tarihçesi, Türkiye ve dünyadaki üretim, tüketimi ve ekonomik önemi | ||
| 10 | İpekböceği ırkları ve özellikleri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri | ||
| 11 | İpekböceği yumurtalarında kuluçka ve inficar | ||
| 12 | İpekböceği gelişimine ve koza verimine etkileyen faktörler, ipekböceklerinde bakım-besleme | ||
| 13 | Askı ve koza hasadı, polihibrit ve damızlık yumurta üretimi | ||
| 14 | İpekböceği hastalık ve zararlıları | ||
| 15 | İpek kalitesi ve etki eden faktörler | ||
| 16 | Final sınavı |
Doğaroğlu, M. 1999. Modern Arıcılık Teknikleri, Anadolu Matbaa& Ambalaj San.Tic. Ltd.Şti. İstanbul. Şahan, Ü. 2011.İpekböcekçiliği ( İpekböceği Yetiştirme ve Islahı, Koza Üretimi, Ham İpek, Yumurta Üretimi, Hastalıklar ve Dut Yetiştirme.Dora Yayınları, Bursa, ISBN: 978-605-4118.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 60 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
| ÖÇ 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 2 | 4 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 3 | 4 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | ||||||||
| ÖÇ 5 | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 |