GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7012002312023 KANATLI HAYVANLARIN BESLENMESİ Ders 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin öğretilmesi


Öğr.Gör. Dr. Özgün IŞIK


1 1. Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi ile ilgili problemleri saptama, tanımlama ve çözme becerisi; bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygulayabilme
2 Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi konusunda proje hazırlayabilme ve araştırma yapabilme becerisi
3 Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılmas
4 Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi alanında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
5 Kanatlı kümes hayvanlarında karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme
6 Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kanatlı kümes hayvanlarının sindirim sistemi ve fizyolojisi, besin madde gereksinimleri, yemleme yöntemleri, temel beslenme prensipleri konularında teorik ve pratik bilgilerin aktarılması


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türkiye de kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin durumuna ilişkin genel bilgiler Bölüm tavukçuluk araştırma ünitesinin gezilmesi
2 Kanatlı kümes hayvanlarında sindirim sistemi ve fizyolojisi Sindirim sistemi diseksiyonu
3 Yem ve su tüketimi Yem ve su kalitesine ilişkin bazı kriterlerin ölçülmesi ve bir tavukçuluk entegrasyonunun gezilmesi
4 Enerji gereksinimi Enerji gereksinimin hesaplaması
5 Protein ve amino asit gereksinimi Protein gereksinimin hesaplaması
6 Mineral madde ve vitamin gereksinimleri Mineral madde yetersizlikleri (slayt ve video)
7 Yem kaynakları ve yemleme yöntemleri Besin maddelerinin sindirilebilirliğinin belirlenmesi
8 ARASINAV
9 Yem katkı maddeleri Yem ham maddelerinin özellikleri ve kullanımına ilişkin sınırlamalar
10 Etlik piliçlerin beslenme prensipleri Etlik piliçler için örnek yem formülasyonları
11 Yumurta tavuklarının beslenme prensipleri Yumurtacı civciv, yarka ve tavuklar için örnek yem formülasyonları
12 Damızlık hayvanların beslenme prensipleri Damızlık hayvanlar için örnek yem formülasyonları
13 Beslemenin yumurta ve tavuk eti kalitesine etkileri Yumurta ve tavuk eti kalite kriterlerinin belirlenmesi
14 Hindi, ördek, kaz, bıldırcın ve deve kuşu besleme Hindi, kaz, bıldırcın ve deve kuşu yemlerine örnekler
15 Organik kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi UYGULAMA SINAVI
16 FİNAL SINAVI

-AÇIKGÖZ, Z. 2018. Etlik Damızlık Horozlarda Besleme ve Üreme. Tavukçulukta Kuluçka ve Üreme Biyolojisi. Bölüm 22, 341-358s. Ege Üniversitesi Basımevi, No:172/134 Kampüsiçi Bornova/İZMİR, ISBN: 978-605-84400-1-2. -AÇIKGÖZ, Z., KIRKPINAR, F. 2017. Etlik Piliç Üretiminde Erken Dönem Besleme Uygulamaları. Hayvansal Üretim, 58 (1): 66-73. -BLAIR, R. 2008. Nutrition and feeding of organic poultry. CAB International. ISBN: 9781845934064. -BÜYÜKUSLU, N. 2019. İştah-Doygunluk Metabolizmasını Etkileyen Faktörler. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, 11(2):22-28. -KIRKPINAR, F. 1993, Bazı doğal ve sentetik renk maddelerinin yumurta sarısının rengi ve verimle ilgili çeşitli kriterler üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Doktora Tezi, Bornova- İzmir. VII+148+15 sayfa. -KIRKPINAR, F. 2005. Kanatlı Beslemede Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Hasad Hayvancılık Dergisi Sayı 239: 32-41. -KIRKPINAR, F. 2008. Hayvan Beslemede Yem Katkı Maddeleri Kullanımı. Tarım Türk Degisi Sayı 12, 88-93. -KIRKPINAR, F. 2011. Hayvan Beslemede Yem Katkı Maddeleri Kullanımı, Gelişmeler, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Katılımlı I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, 27-30 Nisan, 2011, Eskişehir, 1527-1541 (Tam metin-sözlü bildiri). -KIRKPINAR, F. (2012). Organik Hayvansal Üretimin Temel İlkeleri. Tarım Türk Degisi Sayı 38, 150-154. -KIRKPINAR, F., AÇIKGÖZ, Z. 2003. Kanatlı Hayvanlarda Nişasta Tabiyatında Olmayan Polisakkaritlerin Sindirim Sistemi Mikroflorası Üzerine Etkileri. Hayvansal Üretim, 44 (2): 20-28. -KIRKPINAR, F., AÇIKGÖZ, Z. 2003. Kanatlı Hayvanlarda Yem Katkı Maddelerinin Sindirim Sistemi Mikroflorası Üzerine Etkileri. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 18-20 Eylül 2003, Konya, 323-327. -KIRKPINAR, F., AÇIKGÖZ, Z. 2011. Etlik Piliç Üretiminde Renk Maddelerinin Kullanımı ve Yeni Yaklaşımlar. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun, 239-243 (Tam metin-poster bildiri). -KIRKPINAR, F., AÇIKGÖZ, Z. 2011. Karma Yemlere İlave Edilen Renk Maddelerinin Yumurta Sarısının Rengi ve Sağlık Üzerine Etkileri. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Eylül, Adana. Kongre CD’si. -KIRKPINAR, F., AÇIKGÖZ, Z. 2012. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesinde Son Gelişmeler. Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi Bildiriler Kitabı, 103-120, 03-05 Ekim 2012, İzmir. (Çağrılı bildiri). -LEESON, S., SUMMERS, J.D.. 1997. Commercial Poultry Nutrition. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. -LEESON, S., SUMMERS, J.D. 2000. Broiler Breeder Production. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. -LEESON, S., SUMMERS, J.D.. 2001. Scott’s Nutrition of Chicken. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. -MERT, S. 2007. Tüm Dane Arpa İçeren Etlik Piliç Yemlerine Enzim İlavesinin Performans, Besin Maddelerinden Yararlanma ve Sindirim Sistemi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Bornova, İzmir, 66 sayfa. -ÖZKAN, K., AÇIKGÖZ, Z. 2007. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ.İ ISBN: 978-975-8377-55-8.İstanbul. -STURKIE, P.D. 1986. Avian Physiology. (Fourth Edition) Springer-Verlag New york Berlin Heidelberg Tokyo. -YENİCE, E. 2005. Kanatlı Hayvanlarda Yem Tüketiminin Kontrolü ve Yem Seçim Mekanizması. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 6(1):64-65.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 21 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 83

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek