GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7012002332023 RUMİNANTLARIN BESLENMESİ Ders 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Ruminant hayvanların (sığır, koyun ve keçi) besin madde ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara uygun beslenmelerini öğrenmektir


Öğr. Gör. Dr. Özgün IŞIK


1 Ruminant beslemenin temel ilkelerini öğrenme
2 Süt sığırı beslemeyi bilme
3 Buzağı beslemeyi bilme
4 Besi sığırı beslemeyi bilme
5 Koyun ve kuzu beslemeyi bilme
6 Keçi ve oğlak beslemeyi bilme
7 Ruminant beslemede kaba yemin önemini bilme

Birinci Öğretim


YOK


YOK


Ruminantlarda sindirim sistemi, rumen mikroorganizmaları ve yem tüketiminin düzenlenmesi, bazal metabolizma ve yaşama payının tanımı ve etkileyen faktörler, ruminantlarda protein, karbonhidrat, enerji ve lipit metabolizması, Gebe hayvanların beslenmesi, genç hayvanların beslenmesi, büyüme beslemesi, buzağı beslemede kolostral ve normal sütle besleme , buzağıda rumen gelişimi, süt sığırlarında besleme üreme ilişkisi, laktasyondaki hayvanların beslenmesi, ruminant beslemede kaba ve kesif yem kalitesinin önemi, besi sığırlarının beslenmesi, koyun besleme ve keçi besleme


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ruminantlarda sindirim sistemi, rumen mikroorganizmaları ve yem tüketiminin düzenlenmesi Ruminantlarda sindirim sistemi ve rumen mikrororganizmaları hakkında video izleme
2 Bazan metabolizma ve yaşama payının tanımı ve etkileyen faktörler Yaşama payı ve bazal metabolizma formülleri ile ihtiyaç hesaplama
3 Ruminantlarda protein, karbonhidrat, enerji ve lipit metabolizması Ruminantlarda protein, karbonhidrat, enerji ve lipit metabolizmasına yönelik eşitlikler
4 Gebe hayvanların beslenmesi Gebelik payı ihtiyaçlarının hesaplanması
5 Genç hayvanların beslenmesi, büyüme beslemesi Genç hayvanlarda büyümenin saptanması
6 Buzağı besleme ilk eve prensipleri, buzağı kayıpları ve nedenleri Buzağı kayıplarının nedenlerinin saptanması
7 Buzağı beslemede kolostral ve normal sütle besleme , Buzağıda rumen gelişimi Buzağıların besin madde ihtiyaçlarının hesaplanması
8 Ara sınav Ara sınav
9 Süt sığırlarında besleme üreme ilişkisi Süt sığırlarında besleme üreme ilişkilerinin saptanması
10 Laktasyondaki hayvanların beslenmesi Laktasyondaki hayvanların besin madde ihtiyaçlarının hesaplanması
11 Ruminant beslemede kaba ve kesif yem kalitesinin önemi Kaba ve kesif yem ihtiyacının hesaplanması
12 Besi sığırlarının beslenmesi Besi sığırlarının besin madde ihtiyaçlarının hesaplanması
13 Koyun besleme Koyunların besin madde ihtiyaçlarının hesaplanması
14 Keçi Besleme Keçilerin besin madde ihtiyaçlarının hesaplanması

1. Alçiçek, A. (2001): Süt İneklerinin Yemlenmesinde Yeni Teknikler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No: 100. 2. Alçiçek, A. (2002). Süt Sığırı Rasyonu Yapımında Temel İlkeler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No: 106:124-135. 3.DLG, Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft, (1997): Futterwerttabellen für Wiederkäuer. 7. Auflage, DLG-Verlag, Frankfurt. 4. Ensminger, M.E.; Oldfield, J.E.; heinemann, W.W. (1990): Feeds and Nutrition. The Ensminger Publishing Company, USA. 5. Jeroch, H.; Flachowsky, G.; Weissbach, F. (1993): Futtermittelkunde. Gustav Fischer Verlag, Stuttgart. 6. Kirchgessner, M. (1997): Tierernährung. Verlag Union Agrar, 10. Auflage, Frankfurt. 7. NRC, National Research Council, (1989): Nutrient requirements of dairy cattle. National Academy Press, Washington D.C., Sixty reviesed edition. 8. Sevgican, F. (1996): Ruminantların Beslenmesi. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:524, Bornova-İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 28 28
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2
ÖÇ 3 4 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 4 5
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek