| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 7005002032010 | YEMEKLİK DANE BAKLAGİLLER TOHUMLUK ÜRETİMİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
*Yemeklik dane baklagillerin sınıflandırılmasını ve beslenmedeki öneminin vurgulanması.*Türkiye'deki genel Yemeklik Dane baklgil üretimi hakkında bilgi vermek.*Tarımsal ilkelere ugun Yemeklik Baklagil tohumluk üretim yöntemlerini öğreterek,öğrencilerin pratik yapmasını sağlamak.*Yemeklik Bakllagillerin tohumluk üretimind gerekli Tarla ve laboratuar standartları hakkında bilgi edinmelerini sağlamak.*Yemeklik Baklagillern Üretim tekniklerini öğretmek.*Baklagilerde azot bağlanması konusunu öğretmek ve önemini vurgulamak.
Prof. Dr. Behçet KIR
| 1 | Öğrencilerin Yemeklik Baklgil Tohumluğu ile ilgili konularda çözüm üretebilmesini sağlamak. |
| 2 | Genel olarak Türkiye deki Yemeklik Baklagil Tohumculuğunun durumunu kavrayabilme. |
| 3 | Yemeklik Baklagil tohumluk üretim yöntemlerini öğretmek. |
| 4 | Yemeklik baklagil türleri hakkında bilgi almalarını sağlamak. |
| 5 | Yemeklik Baklagillerin döllenme biyolojilerini öğrenme. |
| 6 | Yemeklik Dane Baklagilleri ekiminden tohumluk hasadına kadar yapılan tüm bakım işlerini öğretmek ve uygulama yaptırmak. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
*Yemeklik Baklagil tohumculuğunun ülkemizdki durumu.*Yemeklik Baklagillerin ekolojik istekleri.*Yemeklik Baklagillerin toprak istekleri.*Yemeklik Baklagillerde tohumluk üretim yöntemleri ve döl kadmeleri.*Yemeklk baklagillerde dölenme biyolojisi.*Yemelik Baklagillerde Tohumluklarının hasadı,muhafazası ve pazarlanması ilkeleri.*Yemeklik Baklagillerde azot bağlanması ve nodül oluşumu ve önemi.*Yemeklik Baklagillerin ekim nöbetindeki önemi.*Tüm Yemeklik Baklagillerin ekiminden tohumluk hasadına kadar olan evrelerinin anlatılması.
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Ülkemizdeki Yemeklik Baklagil üretimi durumu hakkında bilgi verilmesi. | Yemeklik Dane Baklagil tohumlarının gösterilmesi | ||
| 2 | Yemeklik Baklagillerin iklim istekleine göre sınıflandırılması. Yemeklik Baklagillerin beslenmediki önemi. | Kışlık Baklagillerin ekilmesi | ||
| 3 | Yemeklik Baklagillerin iklim ve toprak istekleri hakkında bilgi verilmesi. | İklim ve toprak faktörünün etkilerinin anlatılması | ||
| 4 | Yemeklik Baklagillerin morfolajisi ve fizyolojisi | Ekimi yapılan Baklagillerde fenolojik gözlem yapılması | ||
| 5 | Yemeklik Baklagillerde azot tesbiti ve bakteri aşılaması | Bakteri aşılaması ile ilgili uygulama yapılması | ||
| 6 | Yemeklik Baklagillerin ekim öbetindeki önemi | Tohumla çıkışıın fenolojik olarak takip edilmesi. | ||
| 7 | Ara Sınav | |||
| 8 | Yemeklik Dane baklagillerde tala ve laboratuar standartlarının anlatılması ve tohumluklarının depolanması | Tarla ve laboratur kontrollerinin nasıl yapıldığınıngösterilmesi. | ||
| 9 | Fasulye tohumluğu üretim tekniği | Uygulam alanında bitkilerde bakım işlerininyapılması | ||
| 10 | Nohut tohumluğu üretim tekniği | Tohum örneği üzerinde kalite föktörleriningösterilmesi | ||
| 11 | Mercimek tohumluğu üretim tekniği | Tohumluğun fiziksel,genetikve biyolojik özelliklerinin anlatılması | ||
| 12 | Bezelye tohumluğu üretim tekniği | Yemeklik baklagillerde ekim normu hakkında bilgi verilmesi | ||
| 13 | Bakla tohumluğu üretim tekniği | Proje sunumu | ||
| 14 | Börülce tohumluğu üretim tekniği | proje sunumu | ||
| 15 | Tüm konularla ilgili uygulama sınavı yapılması | Uygulama sınavı yapılması | ||
| 16 | Final Sınavı |
*Ders kitabı yok. *Yemeklik Dane Baklagillerle ilgili başka yayınların incelenmesi önerildi.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Quiz | 4 | 1 | 4 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Rehberli Problem Çözümü | 5 | 4 | 20 |
| Proje Hazırlama | 1 | 22 | 22 |
| Proje Sunma | 1 | 22 | 22 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 100 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
| ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ||||||
| ÖÇ 2 | |||||||||||
| ÖÇ 3 | 3 | ||||||||||
| ÖÇ 4 | |||||||||||
| ÖÇ 5 | 4 | 3 | |||||||||
| ÖÇ 6 | 4 | 4 | 4 | 4 |