GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7005002032010 YEMEKLİK DANE BAKLAGİLLER TOHUMLUK ÜRETİMİ Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


*Yemeklik dane baklagillerin sınıflandırılmasını ve beslenmedeki öneminin vurgulanması.*Türkiye'deki genel Yemeklik Dane baklgil üretimi hakkında bilgi vermek.*Tarımsal ilkelere ugun Yemeklik Baklagil tohumluk üretim yöntemlerini öğreterek,öğrencilerin pratik yapmasını sağlamak.*Yemeklik Bakllagillerin tohumluk üretimind gerekli Tarla ve laboratuar standartları hakkında bilgi edinmelerini sağlamak.*Yemeklik Baklagillern Üretim tekniklerini öğretmek.*Baklagilerde azot bağlanması konusunu öğretmek ve önemini vurgulamak.


Prof. Dr. Behçet KIR


1 Öğrencilerin Yemeklik Baklgil Tohumluğu ile ilgili konularda çözüm üretebilmesini sağlamak.
2 Genel olarak Türkiye deki Yemeklik Baklagil Tohumculuğunun durumunu kavrayabilme.
3 Yemeklik Baklagil tohumluk üretim yöntemlerini öğretmek.
4 Yemeklik baklagil türleri hakkında bilgi almalarını sağlamak.
5 Yemeklik Baklagillerin döllenme biyolojilerini öğrenme.
6 Yemeklik Dane Baklagilleri ekiminden tohumluk hasadına kadar yapılan tüm bakım işlerini öğretmek ve uygulama yaptırmak.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


*Yemeklik Baklagil tohumculuğunun ülkemizdki durumu.*Yemeklik Baklagillerin ekolojik istekleri.*Yemeklik Baklagillerin toprak istekleri.*Yemeklik Baklagillerde tohumluk üretim yöntemleri ve döl kadmeleri.*Yemeklk baklagillerde dölenme biyolojisi.*Yemelik Baklagillerde Tohumluklarının hasadı,muhafazası ve pazarlanması ilkeleri.*Yemeklik Baklagillerde azot bağlanması ve nodül oluşumu ve önemi.*Yemeklik Baklagillerin ekim nöbetindeki önemi.*Tüm Yemeklik Baklagillerin ekiminden tohumluk hasadına kadar olan evrelerinin anlatılması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ülkemizdeki Yemeklik Baklagil üretimi durumu hakkında bilgi verilmesi. Yemeklik Dane Baklagil tohumlarının gösterilmesi
2 Yemeklik Baklagillerin iklim istekleine göre sınıflandırılması. Yemeklik Baklagillerin beslenmediki önemi. Kışlık Baklagillerin ekilmesi
3 Yemeklik Baklagillerin iklim ve toprak istekleri hakkında bilgi verilmesi. İklim ve toprak faktörünün etkilerinin anlatılması
4 Yemeklik Baklagillerin morfolajisi ve fizyolojisi Ekimi yapılan Baklagillerde fenolojik gözlem yapılması
5 Yemeklik Baklagillerde azot tesbiti ve bakteri aşılaması Bakteri aşılaması ile ilgili uygulama yapılması
6 Yemeklik Baklagillerin ekim öbetindeki önemi Tohumla çıkışıın fenolojik olarak takip edilmesi.
7 Ara Sınav
8 Yemeklik Dane baklagillerde tala ve laboratuar standartlarının anlatılması ve tohumluklarının depolanması Tarla ve laboratur kontrollerinin nasıl yapıldığınıngösterilmesi.
9 Fasulye tohumluğu üretim tekniği Uygulam alanında bitkilerde bakım işlerininyapılması
10 Nohut tohumluğu üretim tekniği Tohum örneği üzerinde kalite föktörleriningösterilmesi
11 Mercimek tohumluğu üretim tekniği Tohumluğun fiziksel,genetikve biyolojik özelliklerinin anlatılması
12 Bezelye tohumluğu üretim tekniği Yemeklik baklagillerde ekim normu hakkında bilgi verilmesi
13 Bakla tohumluğu üretim tekniği Proje sunumu
14 Börülce tohumluğu üretim tekniği proje sunumu
15 Tüm konularla ilgili uygulama sınavı yapılması Uygulama sınavı yapılması
16 Final Sınavı

*Ders kitabı yok. *Yemeklik Dane Baklagillerle ilgili başka yayınların incelenmesi önerildi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 4 1 4
Derse Katılım 14 2 28
Rehberli Problem Çözümü 5 4 20
Proje Hazırlama 1 22 22
Proje Sunma 1 22 22
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 3 3 3 4
ÖÇ 2
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5 4 3
ÖÇ 6 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek