GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
17010501T11237 SEBZELERDE TOHUMLUK ÜRETİMİ I Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; kışlık sebze tohumlarını tanımasını, kışlık sebzelerde tohumluk üretimi ile ilgili temel bilgileri kavramasını, kışlık sebzelerin tohumluk üretim tekniklerini benimsemesini, kışlık sebzelerde tohum ekiminden-tekrar tohum eldesine kadar geçen süreçte bitkisel üretimi yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.


Doç. Dr. Özlem ALAN


1 Kışlık sebze tohumlarını tanıyabilme.
2 Tohumluk üretimi ile bitkisel üretim arasında ilişki kurabilme.
3 Kışlık sebzelerin üretim tekniklerini uygulayabilme.
4 Kışlık sebzelerin tohum üretim tekniklerini uygulayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Sebzelerin önemi, sınıflandırılması, sebze tohumculuğunun Dünyada ve Türkiye’deki durumu. • Tohum üretim ilkeleri. • Sebze tohumlarının tanıtımı. • Bitkisel üretim ile tohumluk üretimi arasındaki benzerlik ve farklılıklar. • Kışlık sebzelerin, tür bazında, genel özellikleri, morfolojik özellikleri, iklim isteği, toprak isteği, ekim-dikim, sulama, çapalama, gübreleme, hasat, tohumluk hasat kriterleri, tohum ayırma, tarla standartları ve kontroller.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Sebzelerin beslenme ve ekonomideki önemi. Yenilen kısımlarına göre sebzeler, iklim isteklerine göre sebzeler(kışlık sebzeler). Sebze Tohumculuğu’nun önemi, durumu. Kışlık sebzelerin tanıtılması, familyası ve Latinceleri. Kışlık sebze tohumlarının tanıtılması
2 Amaryllidaceae Familyası. Soğan tohumluk üretim teknikleri (Genel özellikleri, morfolojik özellikleri, iklim isteği, toprak isteği, ekim-dikim, sulama, çapalama, gübreleme, hasat, tohumluk hasat kriterleri, tohum ayırma, tarla standartları ve kontroller.) Öğrenci parsellerinin oluşturulması
3 Amaryllidaceae Familyası. Pırasa tohumluk üretim teknikleri Ekim-dikim işlemleri
4 Amaryllidaceae Familyası. Sarımsak tohumluk üretim teknikleri Liliaceae Familyası. Kuşkonmaz tohumluk üretim teknikleri Ekim-dikim işlemleri
5 Chenopodiaceae Familyası. Kırmızı pancar ve pazı tohumluk üretim teknikleri. Ekim-dikim-bakım işlemleri
6 Chenopodiaceae familyası. Ispanak tohumluk üretim teknikleri. Ekim-dikim-bakım işlemleri
7 Ara Sınav
8 Cruciferae Familyası. Lahanagiller tohum üretim teknikleri. Bakım işlemleri
9 Cruciferae Familyası. Turp-Roka-Tere tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
10 Umbelliferae Familyası. Havuç ve kereviz tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
11 Umbelliferae Familyası. Maydanoz ve dereotu tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
12 Compositeae Familyası. Salat-Marul tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
13 Öğrenci Konu Sunumları Bakım işlemleri
14 Öğrenci Konu Sunumları Uygulama sınavı
15 Öğrenci Konu Sunumları Uygulama sınavı Uygulama bütünleme sınavı
16 Final Sınavı

1. Raymond A.T. George, 1999. Vegetable Seed Production. Wallingford, Oxon, UK:CABI Pub. 2. Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Bornova, İZMİR. 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Alan Çalışması 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Gösterme 1 10 10
Alan Çalışması 1 20 20
Seminer 1 8 8
Bireysel Çalışma 1 5 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Sözlü Sınav 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 4 5 2 2 4 4
ÖÇ 2 4 4 5 2 2 4 4
ÖÇ 3 4 4 5 2 2 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 2 2 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek