GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
17010501T11234 SEBZELERDE TOHUMLUK ÜRETİMİ II Ders 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; yazlık sebzelerde tohumluk üretimi ile ilgili temel bilgileri kavramasını, yazlık sebzelerin tohumluk üretim tekniklerini benimsemesini, yazlık sebzelerde tohum ekiminden-tekrar tohum eldesine kadar geçen süreçte bitkisel üretimi yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.


Doç. Dr. Özlem ALAN


1 Yazlık sebze tohumlarını tanıyabilme
2 Yazlık sebzelerde tohumluk üretimi ile bitkisel üretim arasında ilişki kurabilme.
3 Yazlık sebzelerin üretim tekniklerini uygulayabilme.
4 Yazlık sebzelerin tohum üretim tekniklerini uygulayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Tohum üretim ilkeleri. • Yazlık sebze tohumlarının tanıtımı. • Bitkisel üretim ile tohumluk üretimi arasındaki benzerlik ve farklılıklar. • Yazlık sebzelerin, tür bazında, genel özellikleri, morfolojik özellikleri, iklim isteği, toprak isteği, ekim-dikim, örtü altı yetiştiriciliği, sulama, çapalama, gübreleme, hasat, tohumluk hasat kriterleri, tohum ayırma, tarla standartları ve kontroller.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Yazlık sebzelerin tanıtılması, genel özellikleri, familyaları ve latinceleri. Yazlık sebze tohumlarının tanıtılması
2 Malvaceae Familyası. Bamya tohumluk üretim teknikleri (Genel özellikleri, morfolojik özellikleri, iklim isteği, toprak isteği, ekim-dikim, sulama, çapalama, gübreleme, hasat, tohumluk hasat kriterleri, tohum ayırma, tarla standartları ve kontroller.) Öğrenci parsellerinin oluşturulması
3 Solanaceae Familyası. Domates tohumluk üretim teknikleri Ekim-dikim-bakım işlemleri
4 Solanaceae Familyası. Biber tohumluk üretim teknikleri Ekim-dikim-bakım işlemleri
5 Solanaceae Familyası. Patlıcan tohumluk üretim teknikleri. Ekim-dikim-bakım işlemleri
6 Cucurbitaceae familyası. Kavun tohumluk üretim teknikleri. Ekim-dikim-bakım işlemleri
7 Ara Sınav
8 Cucurbitaceae Familyası. Karpuz tohum üretim teknikleri. Bakım işlemleri
9 Cucurbitaceae Familyası. Kabak tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
10 Cucurbitaceae Familyası. Hıyar tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
11 Cucurbitaceae Familyası. Acur tohumluk üretim teknikleri. Bakım işlemleri
12 Kuşkonmaz tohumluk üretim teknikleri. Tohumluk hasat
13 Öğrenci Sunumları Tohumluk hasat
14 Öğrenci Sunumları Uygulama sınavı
15 Öğrenci Sunumları Uygulama bütünleme sınavı
16 Final Sınavı

1. Raymond A.T. George, 1999. Vegetable Seed Production. Wallingford, Oxon, UK:CABI Pub. 2. Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Bornova, İZMİR. 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Alan Çalışması 1 25 25
Seminer 1 10 10
Bireysel Çalışma 1 10 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Sözlü Sınav 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 126

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 4 5 2 2 4 4
ÖÇ 2 4 4 5 2 2 4 4
ÖÇ 3 4 4 2 2 4 4
ÖÇ 4 4 4 5 2 2 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek