GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
11918206T11213 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Standardizasyonun önemini ve faydalarını kavrayabilme, ulusal ve uluslar arası standardizasyon kuruluşlarını tanıyabilme, kalite ve kalite kavramlarını açıklayabilme, kalite güvencenin önemini kavrayabilme, kalite yönetim sistemlerini kavrayabilme, Kaizen, Toplam Kalite Yönetimi, Sıfır Hata, Tasarım Kalitesi ve CE İşaretlemesi tanımlarını kavrayabilme, mesleki standartları açıklayabilme ve öğrendiklerini iş hayatına uygulayabilme amaçlanmıştır.


Dr. Öğr. Üyesi İdil Gündebahar


1 Standardizasyonun tanımının, konusunun, amaçlarının ve ilkelerinin öğrenilmesi, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalarını kavrayabilme
2 Türkiye’de yapılan standart ve standardizasyon çalışmalarının öğrenilmesi, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve görevlerinin kavrayabilme
3 Türkiye’deki akreditasyon ve belgelendirme çalışmalarının, Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşlarının , Ulusal ve uluslararası metroloji ve kalibrasyon çalışmalarının ve kuruluşlarının öğrenilebilmesi, CE İşaretlemesinin öğrenilebilmesi
4 Kalitenin tanımının öğrenilmesi, kalite ile ilgili kavramların kavranılması, kalite kavramları arasındaki ilişkinin öğrenilmesi, kalite yaklaşımlarının kavranılabilmesi
5 Kalite ve verimlilik arasındaki ilişkinin kavranılması, kalite maliyetleri ve risklerinin öğrenilmesi, kalite güvencenin yararlarının kavranılması, kalite kontrol kavramını öğrenilebilmesi
6 Toplam kalite yönetimini ve Kaizen’i kavrayabilme
7 Kalite yönetim sistemlerini ve Mesleki standartları kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Standardizasyon, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye yararları, akreditasyon ve belgelendirme, ulusal ve uluslar arası standardizasyon kuruluşları, kalite kavramları ve ilişkileri, kalite yaklaşımları ve kalite önderleri, kalite yönetim sistemi, meslek standartları.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Standardizasyonun tanımı, Standardizasyonun konusu, amaçları ve ilkeleri, Standardizasyonun üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye sağladığı faydalar
2 Türk Standartları Enstitüsü ve görevleri, Türkiye’deki belgelendirme çalışmaları, Bölgesel ve uluslararası standardizasyon kuruluşları, Mesleki standartlar
3 Ulusal ve uluslararası metroloji, kalibrasyon çalışmaları ve kuruluşları
4 Kalite ve kalite kavramları, Kalitenin önemi ve boyutları, kalitenin gelişimi, kalite yaklaşımları
5 Kalite kontrol, Toplam Kalite Kontrol, Firma Çapında Kalite Kontrol, yaklaşımı
6 Tasarım Kalitesi, Kalite maliyetleri kalite ve verimlilik ve Sıfır hata kavramları
7 Kaizen ve Toplam Kalite Yönetimi
8 Ara Sınav
9 Toplam Kalite Yönetim faaliyetleri ve kullanılan araçlar
10 Kalite Güvence Sistemi, Kalite Yönetim Sistemleri
11 ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi
12 ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirme, Kapsam, hazırlanışı Uygulanışı ve Kalite El Kitabı
13 ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, kavramları, amacı, faydaları
14 ISO 9001, ISO 14001 VE ISO 16949 Kalite Yönetim Sistemleri benzerlik ve farkları.
15 CE İşaretlemesi, Ürün Pasaportu, Önemi, Kullanıldığı alanlar, Uygulanışı
16 Final Sınavı

DERS KİTABI: 1- Doç. Dr. Mümin KÜÇÜK “Kalite Yönetimi” Ders Notu 2- TSE “TS-EN-ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemleri Temel Eğitim Notu” TSE Ankara. 3- Ishikawa Kaoru; “Toplam Kalite Kontrol” İstanbul 1995. 4- İmai, M., Kaizen, Brisa A.Ş., 1997 DERS ARAÇLARI: Bilgisayar, Projeksiyon cihazı.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 4
ÖÇ 7 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek