Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BİYB311 | EKONOMİK BOTANİK | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Ekonomik botanik dersinin amacı, insanlar ve bitkiler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Botanik, sistematik, evrim, anatomi ve antropoloji, alanlarını kapsar. İnsanların, gıda, ilaç,tekstil,barınak vs. ihtiyaçları bitkiler olmadan gerçeklesemez. Bitkiler olmadan yaşam gezegenimizde imkansız olacaktır. Bitki ve bitkisel ürünler olmadan insan, sefil, çıplak ve aç olurdu. Çoğumuzun bitkileri tanımada bilgisi yetersizdir ama, hayatımızın hemen her yönünde onlar vardır. Bu dersin amacı da , bu farkındalığı yaratmak ve bitkilerin insan hayatı için ne kadar vazgeçilmez olduğuna dikkat çekmektir.
Doç. Dr. Aylin Eşiz Dereboylu
1 | Taksonomik çeşitlilik ve faydalı bitkilerin önemli familyalarına ait temel bilgilerin öğrenilmesi |
2 | Temel kavramları anlamak ve bilimsel terminoljiyi yazılı ve sözlü olarak doğru şekilde kullanma yeteneği göstermek |
3 | Modern toplumlarda bitkilerin ekonomik kullanımlarının tanıtımı. Bitkiler satın alınırken farkındalık ve bitkisel ürünlerin günlük yaşamdaki durumu. |
4 | Konuları ,anlamak, yorumlamak ve bir araştırma projesi analiz yapabilmek ayrıca, hipotez formüle etmek, veri toplamak ve analiz etmek ve sonuçları bir bilimsel rapor formatında sunmak. |
5 | Biyolojik konular ve verilerin , hedef kitleye etkin bir şekilde açıklanması ve iletişim yeteneği. |
6 | Laboratuarda temel aletleri kullanma ve çalışma yetisi göstermek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ekonomik botanik dersinin içeriği insanlar tarafından kullanılan bitkilerdir, yiyecek, içecek, ilaç, tekstil, barınma ve diğer ihtiyaçlar için kullanırlar. Etnobotaniğin çalışma alanını, nasıl belirli bir kültürün insanları ve o bölge bitkilerinin kullanımını oluşturuyorsa, Aslında her ikisinin de ortak noktası, disiplinler arası oluşan endişedir, bu durum insanlar ile bitkiler arasında sayısız ilişkiler ortaya çıkarmıştır. Bu dersin kapsamı hem önemli, hem de geniş bir bakış açısı sağlamaktır. Bu ders içerik olarak, bitkilerin insanlar tarafından kullanımını, ayrıca kültüre alınarak yetiştirilen bitkilerin yanı sıra doğada büyüyen bitkileri de ele alacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Faydalı bitkilerin önemli familyaları ve taksonomik çeşitliliği konusunda temel bilgilerin verilmesi ve faydalı bitkilerin sınıflandırılması (Ekonomik olarak kullanılan ,ekonomik olmayan ve zararlı bitkiler). | Laboratuvarda uyulması gereken kuralların anlatılması Ekonomik Botaniğin Kapsadığı Alanlar | ||
2 | Besin bitkilerinin tanıtımı ve gruplandırılması (tahıl, yağ, sebze, ve meyve bitkileri.) | Geleneksel ve Profesyonel kapsamda Endüstriyel Alg Yetiştiriciliği | ||
3 | Tahıl bitkileri (hububat bitkileri).Bitkilerin sistematik özellikleri,besin içerikleri,kullanım alanları. | Uzay çalışmalarında alglerin kullanımı | ||
4 | Sebze bitkilerinin sistematik özellikleri,besin içerikleri,kullanım alanları. | Mantar yetiştiriciliğinde temel yöntemler ve yetiştirme alanları | ||
5 | Yağ bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları ( yağlı tohumlar). | Peyzaj alanında kullanılan bitkiler ve üretim yöntemleri (Botanik Bahçesi canlı koleksiyonu inceleme gezisi) | ||
6 | Meyve bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (yaş meyvalar). | Doğal floradaki bitkilerin kullanımı (Kampüs içinde doğal yayılıma sahip bitkilerin kullanımı hakkında bilgilendirme) | ||
7 | Meyve bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (kuru meyvalar).Öğrenci sözlü sunumları I. | ARA SINAV | ||
8 | arasınav. | Endüstriyel yağ üretimi (Zeytinyağı fabrikası teknik gezisi: Zeytinden yağın çıkarılma proseslerinin incelenmesi) | ||
9 | Baharat bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları | Tıbbi ve aromatik yağların kullanımı (Kozmetik ürünler üretimi için teknik gezi: Ar-ge, üretim ve paketleme alanlarının incelenmesi) | ||
10 | Uyarıcı bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (kahve,çay,kakao,kola,koka,tütün) . | Odunu ve lifi kullanılan bitkiler (Çalgı Yapım enstrümanların yapımında kullanılacak materyallerin seçimi) | ||
11 | Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (esans veren bitkiler,reçine veren bitkiler, kauçuk veren bitkiler). | Etnobotanik materyaller ve önemi (Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Etnobotanik koleksiyonu üzerinden anlatım) | ||
12 | Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (devam), (sınai yağ bitkileri, boya ve tanen bitkileri,lif bitkileri) . | FİNAL SINAVI | ||
13 | Endüstri bitkileri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (devam), ( şeker veren bitkiler,Odun ve selüloz sanayinde kullanılan bitkiler). | |||
14 | Tıbbi bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri,kullanım alanları (Alternatif Bitkileri Değerlendirme ). | |||
15 | Süs bitkilerinin sistematik özellikleri ( Çiçek ve Peyzaj Bitkileri ). Öğrenci sözlü sunumları II . | |||
16 | Final sınavı. |
Öztığ,F.,Faydalı bitkiler(ekonomik değeri ve morfolojik özellikleri yönünden bitki cinsleri), 1971. İST.Üniv.Yayınları.No:1673. Özyurt,S.,Ekonomik Botanik ,1992, Erciyes Üniv.Yay. no.47. Ketenoğlu,O.,Obalı,o.,Kurt,l.,Güney,K.,Tuğ,g.,Geven,F.,Bingöl,Ü.,Körüklü,T.,Ekonomik Bitkiler, 2011. Palme Yayınları:594., ISBN: 978-605-4414-44-4., Economic Botany – Plants in Our World, (3rd. Ed.) 2001 -B.B. Simpson and M.C. Ogorzaly. Advances in New Crops,Proceedings of the First National Symposium,1990,New Crops,Research, Development, and Economics Gemici, M. 2009. Ekonomik Bitkiler Ders Notları, Bornova
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Laboratuvar | 1 | 25 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 5 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 12 | 2 | 24 |
Deney | 3 | 3 | 9 |
Rapor Hazırlama | 3 | 2 | 6 |
Rapor Sunma | 3 | 2 | 6 |
Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Okuma | 5 | 5 | 25 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Deney Sonrası Quiz | 12 | 2 | 24 |
Toplam İş Yükü (saat) | 140 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | |||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 6 |