GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BİYZ411 PALEOZOOLOJİ Seçmeli Ders Grubu 4 7 3,00

Lisans


Türkçe


Yaşamın evrimi, paleozoolojinin konusunu oluşturan hayvan fosillerinin tanımı, hangi ortamlarda bulundukları, fosillere dayalı kavramları anlamaları, fosilleşme koşulları, karakteristik fosiller, omurgasız ve omurgalı fosiller hakkında genel bilgi, sınıflandırılmaları, önemli fosil formlarının stratigrafik ve coğrafik dağılımları ve jeolojik zaman sürecinde meydana gelen toplu yokolumlar hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.


Dr. Öğretim Üyesi Serdar Mayda


1 Fosil formların günümüzde yaşayan formlardan ayırabilme.
2 Omurgasız fosil grupları tanımlayabilme ve Günümüzde yaşayan omurgasızlar arasındaki bağlantıyı kurabilme.
3 Omurgalı fosil grupları tanımlayabilme ve Günümüzde yaşayan omurgalılar arasındaki bağlantıyı kurabilme
4 Paleozooloji ile ilgili veri tabanını araştırabilme ve elde ettiği bilgileri sözlü ya da yazılı aktarabilme
5 Ülkemizin fosil zenginliklerinin ortaya çıkarılması, korunması ve sürdürülebilmesinin önemini değerlendirebilme
6 Paleozoolojinin konusunu oluşturan fosili tanımlayabilme ve Fosillerin jeolojik zaman sürecinde nasıl oluştuğunu ve hangi ortamlarda oluştuğunu kavrayabilme.
7 Çeşitli fosilleşme ortamlarda (karasal ortam, denizel ortam gibi) oluşan fosillerin arasındaki değişikliklerin sorgulanmasını sağlayabilme.
8 Jeoloji, Zooloji, Anatomi, Morfoloji ve Moleküler Biyoloji gibi farklı disiplinlerin yaklaşımlarını paleozoolojik konuları ile ilişkilendirebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tabiat Tarihi Müzesi’nin tanıtımı, Fosillerin tanımı ve önemi; Plaka tektoniğinde fosillerin önemi, Fosilleşme ve fosilleşme ortamları, Yaşamın başlangıcına ait fosiller, canlıların sınıflaması, Omurgasız fosillerin (Protozoa, Porifera, Coelenterata, Tentaculata, Mollusca, Arthropoda, Echinodermata) genel özellikleri, sınıflandırılması, önemli fosil formların coğrafik dağılımları ve yaşları. Omurgalı fosillerin (Balıklar,Reptilia, Aves, Mammalia sınıflarının) genel özellikleri, sınıflandırılması, önemli fosil formların coğrafik dağılımları ve yaşları, Omurgalılarda çenenin evrimi, Omurgalılarda ayakların evrimi, Dişlerin evrimi, Jeolojik zaman sürecinde meydana gelen Toplu yokolumlar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tabiat Tarihi Müzesi’nin tanıtımı (Kayaç - mineraller Galerisi ve Paleontoloji galerisi )
2 Paleozooloji Tarihçe, Fosillerin tanımı ve önemi, Plaka tektoniğinde fosillerin önemi
3 Fosilleşme, fosilleşme ortamları, farklı ortamlarda bulunan fosillerin ayrıcalıkları, karakteristik fosiller
4 Yaşamın başlangıcına ait fosiller, canlıların sınıflaması Omurgasız fosillerin genel özellikleri, sınıflandırılması Protozoa (genel özellikleri, önemli fosil formları, coğrafik dağılımı ve yaşları)
5 Porifera (genel özellikleri, önemli fosil formları, coğrafik dağılımı ve yaşları) Coelenterata (genel özellikleri, önemli fosil formları, coğrafik dağılımı ve yaşları) Tentaculata (genel özellikleri, önemli fosil formları, coğrafik dağılımı ve yaşları)
6 Mollusca (genel özellikleri, önemli fosil formları, coğrafik dağılım ve yaşları) Arthropoda (genel özellikleri, önemli fosil formları, coğrafik dağılım ve yaşları) Echinodermata (genel özellikleri, önemli fosil formları coğrafik dağılım ve yaşları)
7 Tabiat Tarihi Müzesi’nde omurgasız fosillerin tanıtımı
8 Arasınav
9 Omurgalı fosillerin genel özellikleri, sınıflandırılması, Chordata ve Vertebrata’nın atasal formları Agnatha (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları) Omurgalılarda çenenin evrimi Acanthodia (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları) Placodermi (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları
10 Chondricthyes (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları) Osteichthyes (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları) Omurgalılarda ayakların evrimi Amphibia (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları)
11 Reptilia (genel özellikleri, kafatası yapıları, önemli fosil formları ve yaşları) Aves (genel özellikleri, önemli fosil formları ve yaşları) Mammalia (genel özellikleri, dişlerin evrimi), Mesozoyik memelileri hakkında genel bilgi, önemli fosil formları
12 Perissodactyla, Artidactyla, Carnivora, Proboscidea,Primata, Cetacea, Rodentia takımlarının (genel özellikleri, evrimsel aşamaları, Türkiye’de bulunan önemli fosil formları ve yaşları)
13 Jeolojik zaman sürecinde meydana gelen Toplu yokolumlar, (dinazorların yokolumları, Permiyen yokolumu)
14 Tabiat Tarihi Müzesi’nde Omurgalı fosillerin tanıtımı
15 Ödev ve Sunumların Rapor edilmesi
16 Final Sınavı

DERS TEKSİRİ Kaya, T., Paleozooloji, 75 s., İzmir (2010). YARDIMCI KİTAPLAR: Akyol, E., Özer, S., Akgün, F., “Paleontoloji”, D.E.Ü.Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, İzmir, (1999). Benton, M.J., “Vertebrate Palaeontology”, University of Bristol Bristol, (1997). Black,R.B., “The Elements of Palaeontology” , Cambridge University Press, (1988). Bremer, B., “Paleontoloji”, Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir, (1978). Budak,A., Göçmen, B., Mermer A., Kaya, U., “Omurgalılar Sistematiği”, 268 s., E.Ü. Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, no181. (2004). Carroll,R.L., “Vertebrate Paleontology and Evolution”, Freeman and Company, New York, (1988). Colbert, E.H.,” Evolution of the Vertebrates”. 535 s. (1955). Demirsoy, A., “Yaşamın Temel Kuralları, Omurgalılar/Amniota, (Sürüngenler, Kuşlar ve Memeliler)”, Ankara, (1992). Fastovsky; D. E.,Weishampel, D.B., “The Evolution and Extinction of the Dinosaurs”, Cambridge University Press, (1996).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 6 6
Rapor Sunma 1 2 2
Proje Hazırlama 1 2 2
Makale Kritik Etme 8 1 8
Bireysel Çalışma 12 1 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 8 2 16
Performans 2 2 4
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 1 5 5 3 4
ÖÇ 2 5 5 5 4
ÖÇ 3 5 5 5 4
ÖÇ 4 5 5 5
ÖÇ 5 4 5 5 4 3 3 5
ÖÇ 6 5 5 4
ÖÇ 7 5 5 3 5
ÖÇ 8 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek