Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
404004342001 | BESİN KİMYASI | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı gıda, besin ve doğal liflerin ana bileşenlerinin metabolizması ve özelliklerini açıklamak, tahıl ürünlerinin biyokimya ve kimyası hakkında bilgiler vermek, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve gıda ve içecek endüstrisinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal analiz yöntemlerine ilişkin pratik geliştirmeleri konusunda yardımcı olmaktır
Prof.Dr.Ali KILINÇ
1 | Besin bileşenlerini ve her bir besin bileşeninin besin maddesinin kalitesine etkisini anlayabilme |
2 | Bilimsel literatür tarama becerisi kazanma |
3 | Etkin bir şekilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme |
4 | Besin Kimyası ile ilgili alanlarda gerekli teknikleri ve araçları kullanabilme |
5 | Üretim ve Depolama sırasında besin maddelerinde oluşabilecek kimyasal değişiklikleri anlayabilme |
6 | Besin kimyasındaki önemli reaksiyon ve mekanizmaları kavrayabilmek |
7 | Önemli besin kimyası prensiplerini anlayabilmek ve verileri yorumlayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Besinlerin güvenli üretimi ve besin değerini koruyarak saklanması kapsamında gıda bileşenlerinin kimyasal ve fiziksel davranışları, Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması, Besin Teknolojisi, Su ve suyun sorpsiyonu, suyun aktifliği ve gıdaların saklanması, lipitler, otooksidasyon, hidrojenasyon, proteinler, Mailard tepkimesi, kimyasal değişimler, karbohidratlar, karamelleşme, vitaminler, mineraller, renk ve tat, besin pigmentleri, renk ve koku enzimleri, yapısal özelikleri ve fonksiyonları, besin katkı maddeleri, gıda üretimi, alkollü içecekler, peynir ve yoğurt teknolojisi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması | ||
2 | Besin Teknolojisi - Besin saklama yöntemleri - Gıdaların bozunmasına neden olan etkenler - Prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotik besin maddeleri - HACCP | ||
3 | Su - Suyun Yapısı ve önemi - Besin Maddelerindeki suyun durumu - Su aktivitesi ve önemi - Su aktivitesi ile besinlerde gerçekleşen reaksiyonların ilişkisi | ||
4 | Su - Su aktivitesi ve mikrobiyal aktivite - Sorpsiyon izotermleri ve önemi - Su aktifliği ve besin maddesinin kararlılığı - Su aktivitesi tayin yöntemleri | ||
5 | Karbohidratlar - Şekerler, monosakkaritler, Polisakkaritler yapıları ve türevleri - Şekerlerin bozunma reaksiyonları - Enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları oluşumu ve önlenmesi - Karbohidrat analizleri | ||
6 | Lipidler - Basit lipidler, yağ asitleri, esansiyel yağ asitleri ve gıdalardaki dağılımları - Lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri ve önlenmesi - Antioksidan maddeler | ||
7 | Lipidler - Esterifikasyon, interesterifikasyon vb reaksiyonlar - Lipid analizleri | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Proteinler - Amino asitler, protein yapısı ve çesitli gıdalardaki protein yapısının önemi, - Protein analizleri | ||
10 | Vitaminler ve Mineraller | ||
11 | Gıda Katkı Maddeleri | ||
12 | Gıda Kontaminasyonu | ||
13 | Bazı Besin maddelerinin hazırlanmasına ilişkin örnekler - Süt ve Süt Ürünleri - Tahıl ve tahıl Ürünleri | ||
14 | Bazı Besin maddelerinin hazırlanmasına ilişkin örnekler - Yağ ve Yağ sanayi | ||
15 | Bazı Besin maddelerinin hazırlanmasına ilişkin örnekler - Alkollü İçecekler | ||
16 | Final Sınavı |
1. H.D. Belitz, W. Grosch, “Food Chemistry” second Edition, Springer, (1999) 2. Food, The Chemistry of Its Components, Sec. Ed. 1990. T.P. Coultate, Royal Society of Chemistry 3. Gıda Kimyası, 2. Baskı (Ed. İlbilge Saydamlı), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2005 4. Food Chemistry3rd Revised edition (Ed. H.D.Belitz), Springer, 2004 5. Gıda Teknolojisi, 3. Baskı (Ed. Sıdıka Bulduk), Detay Yayıncılık, 2006
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 7 | 2 | 14 |
Soru-Yanıt | 7 | 2 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 7 | 2 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 94 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 4 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | ||||||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | |||||||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 |