GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BKM1312 GIDA HİJYENİ Seçmeli Ders Grubu 3 6 4,00

Lisans


Türkçe


Dersin temel hedefleri; öğrencileri gıda hijyeni hakkındaki temel kuralları anlatmak , vücutları ile ilgili sorumlulukları öğretmek ve gıda hijyeni ve buna ilişkin problemlerin çözümü gıda kalite kontrolü ile ilgili bilgilerin aktarılmasıdır.


Prof. Dr. Ö. Abacı


1 Gıda hijyeni ve güvenliği bilgisini kullanabilme ve geliştirebilme
2 Gıda hijyeni ve güvenliği konularında çalışabilme becerisi
3 Gıda zararlıları, gıda zehirlenmeleri ve gıdaların sebep olduğu hastalıklar bilgisini kullanabilme ve bilim teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyeyek kendini geliştitebilme
4 Gıda kalitesi konularında bilgi sahibi olabilme
5 Sosyal sorumluluk bilincine sahip olabilme ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda zincirinin güvenli hijyeni için gıdanın üretim, dışalım ve dolaşımının temel kuralları, gıda katkı ve kontaminantlarından istenen hijyenik talepler, et ve et ürünlerinin üretim ve işlenmesine hijyenik bakış, kümes hayvanı eti, yumurtası ve diğer ürünlerinin hijyeni, süt ve süt ürünlerinin hijyeni, bitkisel orijinli gıdalar, içme suyu ve içeceklerin hijyeni ve sağlık açısından güvenilirliği, gıdanın istenmeyen değişimlerden korunması, kritik kontrol noktaları, gıda kalitesinin insan sağlığına etkisi, hijyen planları(kişisel hijyen, temizlik protokolları), gıda güvenlik kontrol sistemleri ve kalite güvencesi, HACCP


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda hijyeni ve güvenliğine girişi Gıda hijyeninin önemi
2 Gıda zincirinin güvenli hijyeni için gıdanın üretim, dışalım ve dolaşımının temel kuralları, gıda katkı ve kontaminantlarından istenen hijyenik talepler,
3 Gıda güvenliği tehlikeleri
4 Gıda kontaminasyonu
5 Gıda zehirlenmeleri
6 Gıdaların sebep olduğu hastalıklar
7 Rehberli problem çözümü
8 Arasınav
9 Gıdaların korunması ve kontrolü; kritik kontrol noktaları, gıda güvenliği kontrol sistemleri ve kalite güvencesi
10 Hijyen planları(personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon protokolleri, HACCP ve ürün kalitesi
11 Gıda güvenliği programları
12 Gıda kullanıcıları için legal standartlar
13 Gıda hijyeni ve güvenliğinde yasal düzenlemeler
14 Rehberli problem çözümü
15 Rehberli problem çözümü
16 Final sınavı

N.G Mariott, V.N.Reinhold, Principles of food sanitation, New York,(1989) D. McSuray, R. Linton, Essentials of food safety and sanitation, 2nd edition,(2004) PR Hayes, SJ Forthshe, Food Hygiene, Microbiology and HACCP, Chapmann Hall(1998)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rehberli Problem Çözümü 3 2 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 5 2 10
Toplam İş Yükü (saat) 83

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek