Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BKM409 | HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ HAZIRLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Öğrencilerin değişik doku yapılarını tanımak, doku kültürünün yapılacağı laboratuvar koşullarını, doku vasatlarının hazırlanışını ve sterilizasyonunu öğrenmek, farklı doku kültürü teknikleri ile değişik dokuların kültür koşullarına hazırlanışını ve primer kültürün yapılışını öğrenmektir .
Doç. Dr. Esin OLUK
1 | Kültür ortamı koşulları ile canlı ortamdaki koşulların karşılaştırmasını sağlıklı bir şekilde yapabilme ve standartları ile değerlendirme |
2 | Yapılan Doku ve hücre kültürlerinin kullanım amaçlarını araştırma,sorgulama ve uygulama alanlarını belirleme |
3 | Sağlıkla ilgili güncel problemlerde doku kültürünün yerini araştırma ve uygulanabilirliğini tesbit etme |
4 | Doku kültüründe yapılan güncel bilgileri takip etme |
5 | Farklı doku ve hücre özelliklerini kavrayabilme |
6 | Doku farklılıklarına göre fizyolojilerindeki farklılığı da kavrama ve fonksiyonları hakkında bağlantı kurabilme |
7 | Hücre beslenmesi ve çoğalması hakkında bilgi edinmek ve farklı besleme yöntemleri arasında bağlantı kurma |
8 | Hücrelerin yaşatılacağı ortam koşulları hakkında bilgi edinme ve farklı ortam koşullarını karşılaştırma yapma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Genel laboratuvar ekipmanları,sterilizasyon prosedürü,solüsyon ve besi vasatlarının hazırlanışı,Ph kontrolü,farklı hayvan dokularından primer eksplant hazırlanması,primer doku kültürü,flask ve tüp tekniği,saat camı kültür tekniği. Doku kültüründe kullanılan farklı kültür metodları. Sık kullanılan fiksasyon,boyama ve inceleme teknikleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Doku ve hücre yapısı, farklılıkları | |||
2 | Hücre fizyolojisi, protein sentezi | |||
3 | Hücre ve dokunun in vitro koşullarındaki çoğalmasını etkileyen faktörler,farklı in vitro koşulları | |||
4 | İn vitro koşullarındaki hücrelerin beslenmesi ve farklı türlerdeki besi vasatları, in vitro koşulları | |||
5 | Farklı doku parçalarının ilk kültüre alınması ve yöntemleri | |||
6 | Primer hücrelerden daimi hücre hatlarının elde edilmesi, pasajlama yöntemleri, Hücre çoğalmasında değerlendirme kriterleri | |||
7 | Farklı hücrelerde klonlamanın nasıl yapıldığı ve klonlama yöntemleri | |||
8 | Arasınav | |||
9 | Hücrelerin uzun süreler saklanması için gerekli koşullar ve canlılık testleri, çözdürme ve deney koşullarına hazırlama | |||
10 | İki boyutlu hücre kültüründen üç boyutlu hücre ekimlerine geçiş ve ortam koşullarının sağlanması | |||
11 | Üç boyutlu doku ve hücre kültürlerinin Tıp ve biyomühendislikte kullanımı | |||
12 | Doku ve hücre kültürü tekniklerinin serolojik çalışmalar, tıp, biyoteknolojideki kullanım alanları ve sağladığı faydalar | |||
13 | Rapor hazırlama,sunum | |||
14 | Rapor hazırlama,sunum | |||
15 | Laboratuar Sınavı | |||
16 | Final sınavı |
DERS KİTABI: Freshney,R.I. Culture of Animal cells. Willley-Lıss Inc.605 Third avenue. New York NY 10158-0012. YARDIMCI DERS KİTABI: Basic Cell Culture. Ed. J.M.Davis. Oxford University press,Great Clarendon street, oxford 0X2 6DP Tissue Culture Techniques. L.Nuzzolo and A.Velluccı.Warren H,Green,Inc 8356 Olive Boulevard St.Lous, Missouri 63132, USA Handbook of Cell and Organ Culture. D.J.Marchant,R.H.Kahn,W.H.Murphy. By Burgess Publishing Comp. USA
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Uygulama/Pratik | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 2 | 1 | 2 |
Beyin Fırtınası | 2 | 1 | 2 |
Rapor Hazırlama | 2 | 1 | 2 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 62 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 8 | 5 |