GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
503003302009 SOLUTION AND INTERFACIAL THERMODYNAMICS Seçmeli Ders Grubu 3 5 3,00

Lisans


İngilizce


Öğrencilere yüzey/arayüzey olaylarını, termodinamik yasalar açısından analizleyebilmeleri için gerekli olan çok kapsamlı bir çözelti ve arayüzey termodinamiği bilgisinin kazandırılması; Yüzey/arayüzey olayları konularındaki son gelişmeleri de içeren ayrıntılı bilgilerin aktarılması; Yüzey/ arayüzey-lerdeki etkileşim kuvvetlerinin öğretilmesi; Arayüzeyleri tanımlayan iki boyutlu termodinamik denkliklerin, üç boyutlu termodinamik denkliklerle ilişkilendirilerek türetilmesi; Kimya mühendisliği uygulama alanları ile yakından ilgili olan yüzey/arayüzey, çözelti termodinamiği ve denge kavramlarının özel problemlere uygulanarak öğretilmesi; Özel bir problemin çözümünde termodinamik analiz ve termodinamik eşitliklerin seçimine karar verip uygulama yetisi kazandırılması; Öğrencilerin teori ile uygulama arasında sağlam bir bağ kurmasını ve yaratıcılıklarını da kullanarak çözüme ulaşmalarını sağlamak.


Prof. Dr. Şerife Şeref Helvacı Dr. Öğretim Üyesi Berrin İkizler


1 Makro ölçekteki sistemler ile arayüzey olayları arasında ilişki kurabilme
2 Arayüzey özellikleri ve etkilerini kavrayabilme
3 Arayüzey ve kitlesel faz özellikleri arasındaki farklılıkları kavrayabilme
4 Yüzey aktif maddelerin arayüzey özelliklerine etkilerini kavrayabilme
5 Makro/Mikro/Nano sistemlerde arayüzey olaylarının etkilerini kavrayabilme ve formule edilebilme
6 Arayüzey filmlerinin özelliklerini ve faz davranışlarını kavrayabilme
7 Arayüzeylere ait termodinamik bağıntıları türetebilme
8 Verilen bir sistem için arayüzeyi modelini tasarlayabilme ve model denkliklerini türetebilme
9 Analitik/nümerik teknikler kullanabilme; arayuzey olaylarını tanımlayan termodinamik denklikleri çözebilme

Birinci Öğretim


ChE 214 Fiziksel Kimya, ChE 210 Akışkanlar Mekaniği, ChE 216 Kimya Mühendisliği Termodinamiği derslerini almış ve geçmiş olmaları tavsiye edilir.


Yok


Faz arayüzeylerinin tanımlanması ve moleküler yapısı; Sıvılarda çözünürlük ve çözelti teorisi; Yüzey aktif madde tipleri; Arayüzey fiziksel özelliklerinin tanımlanması ve ölçümü- yüzey ve arayüzey gerilimi, arayüzey viskozitesi, temas açısı; Arayüzeylere adsorpsiyon ve yüzey aktif madde filmi oluşumu- Yüzey ve Kritik misel konsantrasyonları; Yüzey serbest enerjisi ve termodinamik bağıntılar; Amfiphilik Sistemlerin özellikleri ve faz davranışı-Agregat oluşumu, kritik paketleme parametresi, misel tipleri ve boyutları; Kitlesel/misel/yüzey filmi dengeleri; Arayüzeylerdeki etkileşim kuvvetleri; Koloidal sistemlerin elektrostatik kararlılığı; Yüklü arayüzeyler- Zeta potansiyeli; Yüzey aktif madde karışımları ve termodinamik denklikleri, sinerji


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Faz arayüzeyinin tanımlanması, hava/sıvı ve sıvı/sıvı arayüzeylerinin moleküler yapısı.
2 Yüzey aktif madde tipleri: iyonik, iyonik olmayan ve katyonik yüzey aktif maddeler. Çok tabakalı yüzey aktif maddeler: polimerik ve biyolojik yüzey aktif maddeler.
3 Arayüzeylerdeki etkileşim kuvvetleri. Moleküller arası etkileşim kuvvetleri: Coulomb, Keesom, Debye ve London kuvvetleri, Van der Waals kuvvetleri.
4 Makroskopik taneler arasındaki etkileşim kuvvetleri: Hamakar Sabiti.
5 Sıvılarda çözünürlük ve çözelti teorisi. İdeal ve çok seyreltik çözeltiler. Akışkan arayüzeyi içeren sistemlerin genel özellikleri: Arayüzey ve fiziksel özelliklerinin tanımlanması.
6 Arayüzey özelliklerinin tanımlanması ve ölçümü- yüzey ve arayüzey gerilimi, kohezyon, adhezyon, bir sıvının diğer bir sıvı üzerinde kendiliğinden yayılması, temas açısı. Yüklü arayüzeyler: Zeta potansiyeli. Young-Laplace denklemi. Kelvin denklemi.
7 Fiziksel özellikler: Viskozite, Newton ve Newton olmayan akışkanlar, kayma gerilimi-kayma hızı ilişkisi. Hagen-Poiseuille denklemi. Yüzey filmlerinin visikozitesi: Arayüzey viskozitesi, iki boyutlu Poiseuille denklemi. Küresel katı tanecikler veya damlacıklar içeren seyreltik çözeltilerin viskoziteleri: Einstein denklemi. Tanecik boyutunun ve çözelti viskozitesinin çökelme hızına etkisi. Arayüzeylerde difüzyon kontrollu madde aktarımı.
8 ARA SINAV
9 Arayüzeylere adsorpsiyon ve yüzey aktif madde filmi oluşumu. Yüzey serbest enerjisi ve temel termodinamik bağıntılar: Gibbs Adsorpsiyon denklemi, yüzey konsantrasyonu. Kritik misel konsantrasyonu ve Miseller. Yüzey basıncı, yüzey filmi oluşumu.
10 Amfiphilik Sistemlerin özellikleri: Agregat oluşumu, kritik paketleme parametresi, misel tipleri ve boyutları. Sıvı kristal, çift tabaka ve vesikül oluşturan yüzey aktif maddeler
11 Kolloidal sistemler, yüklü arayüzeyler: Gouy-Chapman teorisi, Stern model, Poisson-Boltzman Denklemi, Elektriksel çift tabaka, elektrostatik etkileşimler, Kolloidal sistemlerin elektrostatik kararlılığı: DLVO teorisi
12 Amfiphilik Sistemlerin Faz Davranışı: Misel oluşumu ve kararlılığı: Amfiphilik yüzey aktif madde molekülünün hidrokarbon zinciri ve kafa grubundaki etkileşimler, serbest miselleşme enerjileri. Misel çözeltilerinin karakteristik özellikleri . Kitlesel / misel / yüzey filmi dengeleri ve faz diyagramları.
13 Yüzey aktif madde karışımlarının oluşturduğu yüzey filmleri ve miseller. Sinerji
14 Yüzey aktif madde karışımlarının oluşturduğu yüzey filmleri ve misellerinin termodinamik denklikleri
15 Üç bileşenli sistemlerin faz davranışı: yağ / su / yüzey aktif madde karışımları
16 FİNAL SINAVI

DERS KİTAPLARI: 1. Erbil, H.Y., “Surface Chemistry of Solid and Liquid Interfaces”, Blackwell Publishing Ltd, Oxford, 2006. 2. Stokes, R. J.,Evans, D.F., "Fundamentals of Interfacial Engineering", Wiley-VCH, New York, 1997. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Shaw, D.J., Colloid and Surface Chemistry: Introduction to Coloid and Surface Chemistry, 4th Ed., Butterworth Heinemann, Oxford, 1992. 2. Jönsson, B., Lindman, B., Holmberg, K., Kronberg, B., "Surfactants and Polymers in Aqueous Solution", John Wiley and Sons, Chichester, 1999. 3. Chattoraj, D.K., Birdi, K.S., "Adsorption and the Gibbs Surface Excess", Plenum Press, New York, 1984. 4. Peker, S., Helvacı, Ş.Ş., Akışkanlar Mekaniği: Kavramlar, Problemler, Çözümler, 3. Baskı,Literatür Yayıncılık, Ltd., 2013. ÖNERİLEN DİĞER KAYNAKLAR: Konu ile ilgili dergilerde yayımlanmış makaleler.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Bütünleme Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 21
Uygulama/Pratik 2 3 6
Rehberli Problem Çözümü 4 0 2
Problem Çözümü 10 0 5
Tartışma 2 0 0
Soru-Yanıt 3 0 0
Takım/Grup Çalışması 2 5 10
Proje Hazırlama 2 5 10
Proje Sunma 2 1 2
Seminer 1 0 0
Makale Kritik Etme 1 2 2
Bireysel Çalışma 2 1 2
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 5 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Okuma 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5
ÖÇ 7 5 5 5
ÖÇ 8 5 5 5 5 5 5 5 4 5
ÖÇ 9 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek