Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
503004431994 | DRYING | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 3,00 |
Lisans
İngilizce
Katı madde ve kurutucu gaz özellikleri, kurutma süreçlerinde ısı ve kütle transferi, kurutma kinetiği, kurutmada deneysel yöntemler, kurutma yöntemleri ve kurutucu tipleri, endüstriyel kurutma metotlarının incelenmesi
Prof. Dr. Saadet Yapar
1 | Kurutma işlemlerini ayrıntılı olarak tanınması |
2 | 2. Kurutmada kullanılan kurutucu gaz ve katının özelliklerinin deneysel olarak nasıl saptanacağının öğrenilmesi |
3 | Kurutmada etkin olan aktarım işlemleri ve kuruma mekanizması üzerine etkilerini ayrıntılı olarak incelenmesi |
4 | Katı ve kurutucu gaz özelliklerinin kurumaya etkilerini tahmin edip kurutma verimini artırmak için alınması gereken tedbirleri saptanması |
5 | Kurutma sistemlerinin tasarımından önce nasıl bir laboratuar çalışması gerektiğini ve tasarım parametrelerinin nasıl saptanacağının öğrenilmesi |
Yok
Yok
Nemli gazın temel özellikleri, nem diyagramları, kurutma dengesi, katı içindeki nemin türleri, nem-katı ilişkisi, katı ve gazın nem içeriğinin saptanma yöntemleri, kuruma mekanizmaları ve kuruma hızının saptanması, kurutmanın termodinamik açıdan incelenmesi, ıslak katının yapısal ve mekanik özellikleri, katı ile kurutucu gaz arasındaki ısı ve kütle transferi, katının içinde ısı ve kütle transferi, kurutucu tipleri ve endüstriyel kurutma işlemleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Nemli havanın temel özellikleri, nem diyagramları. | ||
2 | Islak katının özellikleri, kurutma dengesi, katı içindeki nemin türleri, nem-katı ilişkisi. | ||
3 | Islak katının yapısal ve mekanik özellikleri, katı ile kurutucu hava arasındaki ısı ve kütle transferi( dış koşullar), katının içinde ısı ve kütle transferi (iç koşullar). | ||
4 | Kurutma mekanizmaları: Nem hareketleri, iç ve dış kurutma koşulları, kuruma mekanizmasının tanımı, kurutmanın termodinamik açıdan incelenmesi. | ||
5 | Kuruma zamanı, genelleştirilmiş kuruma eğrileri, hesaplama örnekleri. | ||
6 | Islak katı ve kurutucu gazın neminin saptanması, dolaylı/dolaysız yöntemler. | ||
7 | Kuruma hızı eğrilerinin saptanması, sorpsiyon izotermlerinin bulunması. | ||
8 | Konvektif, temas radyasyon, dielektrik, dondurma (freze), solvent, kızgın buhar, yer değiştirme( displacement drying) ve osmotic kurutma yöntemleri | ||
9 | ARA SINAV | ||
10 | Kurutucu tipleri, kurutucularda ısı transferi, işletme koşulları, kurutucuların besleme ve kapasitelerine göre sınıflandırılması. | ||
11 | Belirli bir amaç için kurutucu seçimi. | ||
12 | Gıdaların kurutulmasında sera tipi kurutucuların kullanımı | ||
13 | Endüstriyel kurutma işlemlerinden örnekler | ||
14 | Endüstriyel kurutma işlemlerinden örnekler | ||
15 | Endüstriyel kurutma işlemlerinden örnekler | ||
16 | Final Sınavı |
Strumillo, C., Kurda, T., Drying: Principles, Applications and Design, Gordon and Breach Science Publishers, London, 1986. Peker, S., Yapar, S., Kurutma, Temel İlkeleri ve Endüstriyel Uygulamaları, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Güncel Konular Serisi, No:1, 1999.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Rapor Hazırlama | 1 | 17 | 17 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | |||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | ||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 |