GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
503004431994 DRYING Seçmeli Ders Grubu 4 7 3,00

Lisans


İngilizce


Katı madde ve kurutucu gaz özellikleri, kurutma süreçlerinde ısı ve kütle transferi, kurutma kinetiği, kurutmada deneysel yöntemler, kurutma yöntemleri ve kurutucu tipleri, endüstriyel kurutma metotlarının incelenmesi


Prof. Dr. Saadet Yapar


1 Kurutma işlemlerini ayrıntılı olarak tanınması
2 2. Kurutmada kullanılan kurutucu gaz ve katının özelliklerinin deneysel olarak nasıl saptanacağının öğrenilmesi
3 Kurutmada etkin olan aktarım işlemleri ve kuruma mekanizması üzerine etkilerini ayrıntılı olarak incelenmesi
4 Katı ve kurutucu gaz özelliklerinin kurumaya etkilerini tahmin edip kurutma verimini artırmak için alınması gereken tedbirleri saptanması
5 Kurutma sistemlerinin tasarımından önce nasıl bir laboratuar çalışması gerektiğini ve tasarım parametrelerinin nasıl saptanacağının öğrenilmesi


Yok


Yok


Nemli gazın temel özellikleri, nem diyagramları, kurutma dengesi, katı içindeki nemin türleri, nem-katı ilişkisi, katı ve gazın nem içeriğinin saptanma yöntemleri, kuruma mekanizmaları ve kuruma hızının saptanması, kurutmanın termodinamik açıdan incelenmesi, ıslak katının yapısal ve mekanik özellikleri, katı ile kurutucu gaz arasındaki ısı ve kütle transferi, katının içinde ısı ve kütle transferi, kurutucu tipleri ve endüstriyel kurutma işlemleri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Nemli havanın temel özellikleri, nem diyagramları.
2 Islak katının özellikleri, kurutma dengesi, katı içindeki nemin türleri, nem-katı ilişkisi.
3 Islak katının yapısal ve mekanik özellikleri, katı ile kurutucu hava arasındaki ısı ve kütle transferi( dış koşullar), katının içinde ısı ve kütle transferi (iç koşullar).
4 Kurutma mekanizmaları: Nem hareketleri, iç ve dış kurutma koşulları, kuruma mekanizmasının tanımı, kurutmanın termodinamik açıdan incelenmesi.
5 Kuruma zamanı, genelleştirilmiş kuruma eğrileri, hesaplama örnekleri.
6 Islak katı ve kurutucu gazın neminin saptanması, dolaylı/dolaysız yöntemler.
7 Kuruma hızı eğrilerinin saptanması, sorpsiyon izotermlerinin bulunması.
8 Konvektif, temas radyasyon, dielektrik, dondurma (freze), solvent, kızgın buhar, yer değiştirme( displacement drying) ve osmotic kurutma yöntemleri
9 ARA SINAV
10 Kurutucu tipleri, kurutucularda ısı transferi, işletme koşulları, kurutucuların besleme ve kapasitelerine göre sınıflandırılması.
11 Belirli bir amaç için kurutucu seçimi.
12 Gıdaların kurutulmasında sera tipi kurutucuların kullanımı
13 Endüstriyel kurutma işlemlerinden örnekler
14 Endüstriyel kurutma işlemlerinden örnekler
15 Endüstriyel kurutma işlemlerinden örnekler
16 Final Sınavı

Strumillo, C., Kurda, T., Drying: Principles, Applications and Design, Gordon and Breach Science Publishers, London, 1986. Peker, S., Yapar, S., Kurutma, Temel İlkeleri ve Endüstriyel Uygulamaları, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Güncel Konular Serisi, No:1, 1999.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Rapor Hazırlama 1 17 17
Rapor Sunma 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 4 4 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 3
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 3
ÖÇ 5 5 5 5 5 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek