Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
504002372010 | MALZEME BİLGİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Dersin temel amacı, öğrencilere gıda mühendisliği alanındaki önemli unsurlardan biri olan malzeme bilgisi hakkında farkındalık yaratma ve öğrenciye gerek öğrenimi, gerekse de meslek yaşamı boyunca karşılaşacağı malzeme konuları hakkında ileri düzeyde bilgi vermektir.
Assoc. Prof. Dr. Özlem ESMER Assoc.Prof.Dr. Gokhan Zengin
1 | Malzemelerin sınıflandırılmasıyla ilgili bilgi edinme |
2 | Malzemelerin kristal ve amorf yapıları ve geometrisi hakkında bilgi edinme |
3 | Malzemelerin mekanik, ısıl, geçirgenlik ve morfolojik analiz yöntemleri hakkında bilgi edinme |
4 | Malzemelerin atomik yapısı hakkında bilgi edinme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Malzeme Bilimine giriş ve tarihsel süreç Sınıflandırma ve özellikler; Metal malzemeler; kristal yapılar ve kafes yapıları Kristal yapı hataları, Alaşımlar Difüzyon Demir-karbon faz diyagramı Amorf Yapılar ve cam Malzemeler Polimerik malzemeler, seramikler Kompozit malzemeler Gıda ambalajlarına uygulanan fiziksel testler, çekme testi, young modülü Gıdaya uygun malzeme seçimi ve standartlar.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, malzeme biliminin tanıtımı ve önemi hakkında bilgi vermek | ||
2 | Malzeme bilimine giriş. Tarihsel süreçte malzeme biliminin yeri, malzemelerin sınıflandırılması ve özellikleri | ||
3 | Atomlar arasındaki bağlar, bağ türleri, bağ enerjileri-metalsel bağlar | ||
4 | Malzemelerin kristal yapıları ve geometrisi | ||
5 | Kafes hataları ve yayınım yasaları (Fick yasaları) | ||
6 | Metal esaslı malzemeler | ||
7 | Cam ve seramik malzemeler | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Polimerik malzemeler | ||
10 | Kompozit malzemeler | ||
11 | Malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri | ||
12 | Malzemelerin ısıl özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri | ||
13 | Malzemelerin geçirgenlik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri | ||
14 | Malzemelerin morfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri | ||
15 | Gıdayla temasa uygun malzeme seçiminde kriterler | ||
16 | Final |
DERS KİTABI: 1. Callister, W., Retcwischs, (Ed. Genel, K.), 2013, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nobel Akademi Yayıncılık, ISBN 9786051334165 2. Timings, R.L. Materials Technology, Longman London, 1985.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (saat) | 78 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 4 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 5 |