GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
504002372010 MALZEME BİLGİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Lisans


Türkçe


Dersin temel amacı, öğrencilere gıda mühendisliği alanındaki önemli unsurlardan biri olan malzeme bilgisi hakkında farkındalık yaratma ve öğrenciye gerek öğrenimi, gerekse de meslek yaşamı boyunca karşılaşacağı malzeme konuları hakkında ileri düzeyde bilgi vermektir.


Assoc. Prof. Dr. Özlem ESMER Assoc.Prof.Dr. Gokhan Zengin


1 Malzemelerin sınıflandırılmasıyla ilgili bilgi edinme
2 Malzemelerin kristal ve amorf yapıları ve geometrisi hakkında bilgi edinme
3 Malzemelerin mekanik, ısıl, geçirgenlik ve morfolojik analiz yöntemleri hakkında bilgi edinme
4 Malzemelerin atomik yapısı hakkında bilgi edinme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Malzeme Bilimine giriş ve tarihsel süreç Sınıflandırma ve özellikler; Metal malzemeler; kristal yapılar ve kafes yapıları Kristal yapı hataları, Alaşımlar Difüzyon Demir-karbon faz diyagramı Amorf Yapılar ve cam Malzemeler Polimerik malzemeler, seramikler Kompozit malzemeler Gıda ambalajlarına uygulanan fiziksel testler, çekme testi, young modülü Gıdaya uygun malzeme seçimi ve standartlar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, malzeme biliminin tanıtımı ve önemi hakkında bilgi vermek
2 Malzeme bilimine giriş. Tarihsel süreçte malzeme biliminin yeri, malzemelerin sınıflandırılması ve özellikleri
3 Atomlar arasındaki bağlar, bağ türleri, bağ enerjileri-metalsel bağlar
4 Malzemelerin kristal yapıları ve geometrisi
5 Kafes hataları ve yayınım yasaları (Fick yasaları)
6 Metal esaslı malzemeler
7 Cam ve seramik malzemeler
8 Arasınav
9 Polimerik malzemeler
10 Kompozit malzemeler
11 Malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri
12 Malzemelerin ısıl özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri
13 Malzemelerin geçirgenlik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri
14 Malzemelerin morfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen analiz yöntemleri
15 Gıdayla temasa uygun malzeme seçiminde kriterler
16 Final

DERS KİTABI: 1. Callister, W., Retcwischs, (Ed. Genel, K.), 2013, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Nobel Akademi Yayıncılık, ISBN 9786051334165 2. Timings, R.L. Materials Technology, Longman London, 1985.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 18 18
Toplam İş Yükü (saat) 78

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek