Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
504003182004 | FOOD TOXICOLOGY-INHERENT TOXICANTS,CONTAMINANTS AND FOOD ADDITIVES | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 6 | 3,00 |
Lisans
İngilizce
Dersin temel amacı gıda mühendisliği öğrencilerini toksinlerin canlı organizmalara giriş yollarından birisi olan gıda tüketiminde toksinlerin bulaşma şekilleri konusunda bilgilendirmektir. Bu amaçla gıdalarda bulunan toksik maddelerin denetimi ile ilgili dünyada ve ülkemizde yapılan toksikolojik değerlendirmeler açıklanmaktadır. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler, düşük miktarlarda toksik reaksiyonlara neden olan bulaşan maddeler, gıda katkı maddelerinin fonksiyonları ve uygun olmayan şekillerde kullanımlarında oluşabilecek toksik özellikleri konusunda bilgi verilmektedir
Prof. Dr. Yeşim Elmacı
1 | Toksikoloji bilimi ile ilgili genel kavramları öğrenme ve gıda bilimi ile ilişkisini kavrama |
2 | Gıda güvenliği programlarının yürütülmesi açısından toksikoloji bilimi ve uygulamalarının önemini kavrama |
3 | Gıda tüketiminin, canlı organizmaya toksik madde alımında önemli bir etmen olduğunu anlama |
4 | Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddelerin özellikleri ve toksik etkileri konusunda bilgi sahibi olma |
5 | Gıdalara kimyasal maddelerin bulaşma yollarını ve toksik etkilerini öğrenme |
6 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını ve fonksiyonel özelliklerini öğrenme, kullanımlarında uygulanan genel ilkeleri kavrama ve kullanımlarının detaylı toksikolojik çalışmalar gerçekleştirilerek uluslararası düzeylerde ele alındığını kavrama |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Toksikoloji, toksinler, toksikolojinin dalları, toksinlerin sınıflandırılması, toksik dozlar, toksikasyon, toksik etkilerin mekanizması, gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen maddeler, toksisite testleri- akut, subakut, kronik testler, toksikolojide son değerlendirme noktaları, NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler-tanımları, sınıflandırılmaları, toksik etkileri, gıda bulaşanları- tanımları, sınıflandırılmaları, toksik etkileri, gıda katkı maddeleri- tanımları, sınıflandırılmaları, güvenlik ve yasal durumları, fonksiyonları, kullanım alanları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Toksikoloji ve toksinlerle ilgili genel bilgiler | ||
2 | Toksikolojinin dalları, toksinlerin sınıflandırılması, toksik dozlar | ||
3 | Toksikasyon-toksinlere maruz kalma, toksinlerin vücuda alımı, dağılımı, birikimi, metabolizması, atılımı | ||
4 | Gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen bileşikler | ||
5 | Toksisite testleri-akut, subakut, kronik testler. | ||
6 | Toksik etkilerin mekanizması-seçici, spesifik olmayan, özel toksik etkiler | ||
7 | Gıda Toksikolojisinde NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri | ||
8 | Gıdalardaki doğal toksikantlar- tanımı,sınıflandırılması, toksik etkileri | ||
9 | Ara sınav | ||
10 | Gıdalardaki doğal toksikantlar | ||
11 | Gıda bulaşanları- tanımı,sınıflandırılması, güvenlikleri ve yasal durumları Antibiyotikler,Hormonlar,Mikotoksinler, Nitrozaminler,Ambalajlama materyalleri | ||
12 | Pestisitler,PCB’ler,PCDDF’ler,PAH’lar,Radyonüklitler,İz metalleri | ||
13 | Gıda Katkı Maddeleri- tanımı,sınıflandırılması, güvenlirlikleri, yasal durumları, fonksiyonları, kullanım alanları, Asitler,Asitliği düzenleyiciler, Topaklanmayı önleyiciler | ||
14 | Köpürmeyi önleyiciler, Antioksidanlar,Hacim arttırıcılar, Renklendiriciler, Renk stabilize ediciler, Emülgatörler, Emulsifiye edici tuzlar, Sıkılaştırıcı ajanlar ,Lezzet maddeleri, Lezzet arttırıcılar | ||
15 | Un işleme ajanları, Köpürtme ajanları, Jelleştirme ajanları, Parlatma ajanları, Nem vericiler, Koruyucular, İtici gazlar, Kabartma ajanları, Stabilizörler, Tatlandırıcılar, Kalınlaştırıcılar | ||
16 | Final sınavı |
DERS KİTAPLARI: Altuğ, T., 2002. Introduction to Toxicology and Food, CRC Press. Florida, 152 s. Altuğ, T. (Ed.)., 2009. Gıda Katkı Maddeleri.Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. 268 s.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 32 | 32 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 2 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 2 | 4 |