Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
504004442008 | GIDA MADDELERİNİN AMBALAJLANMASI | Ders | 4 | 8 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla bu ders kapsamında ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemelerinin çok katlı kombinasyonları, ambalajlama sistem, yöntem ve makinaları tanıtılmakta, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgilerin pekiştirilmektedir.
Doç.Dr. Özlem ESMER
1 | Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri kurabilme. |
2 | Herhangi bir gıdanın ambalajlanması konusunda, kullanılacak olan ambalaj malzemelerini gıdanın özelliklerine ve uygulanan prosese göre uygun olarak değerlendirebilme |
3 | Gıdaların kalitelerinin sağlanması ve raf ömrünün uzatılmasında en uygun ambalajlama teknolojisini veya ambalajlama teknolojisinin gerekliliklerini belirleyebilme |
4 | Ambalajlama teknolojisinin tüketicilerin beklentileri, ambalaj malzemelerinin çevreye olan etkileri ve gıdaların raf ömürlerinin uzatılmaları doğrultusunda hızla gelişen bir teknoloji olduğunun farkına varabilme |
5 | Güvenilir gıda bağlamında gıda-ambalaj etkileşimlerini değerlendirebilme |
6 | Grup çalışması yaparak, herhangi bir gıdanın ambalajlanması konusunda tasarım yapabilme, değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme |
7 | Sürdürülebilir kalkınmada ambalajın önemini kavrayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders kapsamında; cam, kağıt, alüminyum, teneke ve plastik malzemeler ve çok katlı ambalaj malzemeleri tanıtılmakta; şişe, teneke kutu ve cam kavanozlara dolum, film halindeki ambalaj malzemelerine ambalajlama yöntemleri açıklanmakta, neme, oksijene ve ışığa duyarlı gıdalar ile ambalaj malzemelerinin koruyuculuk özellikleri arasındaki ilişkiler anlatılmakta; aseptik ambalajlama ve modifiye atmosferde ambalajlama teknikleri tanıtılmakta, bu bağlamda gıdaların ambalajlanmasında kullanılabilecek ambalaj seçenekleri örneklemeler yapılarak analiz edilmekte; ambalajlama teknolojisindeki gelişmeler, sürdürülebilir kalkınmada ambalajın önemi, biyobozunur ambalajlamanın önemi anlatılmakta ve gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında bilgi verilmektedir. Öğrenciler gruplar halinde kendilerine verilen konu başlıklarında, farklı kaynakları kullanarak rapor hazırlamaktadırlar.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, Ambalajın tanıtımı, Ambalajın fonksiyonları, Ambalajdan beklentiler | ||
2 | Kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, Cam ambalajlar | ||
3 | Metal esaslı ambalaj malzemeleri-Alüminyum ambalajlar-Teneke ambalajlar | ||
4 | Metal esaslı ambalaj malzemelerinde korozyon | ||
5 | Plastikler ve Plastik Esaslı ambalaj malzemeleri | ||
6 | Çok katlı ambalaj malzemeleri, Sıvı ve koyu kıvamlı ürünlerin şişelere doldurulmalarında kullanılan sistemler | ||
7 | Teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama sistemleri, Film esaslı malzemelerle ambalajlama teknolojisi | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Gıda ambalajlamaya yönelik ödev konusu ve ödev formatı hakkında hakkında bilgilendirme Gıda sanayinde aseptik ambalajlama teknolojisi, Kutu içinde-torba ambalajlama sistemleri | ||
10 | Gıda sanayinde modifiye atmosferde ambalajlama teknolojisi | ||
11 | Gıda bozulmaları, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler | ||
12 | Ambalajlama teknolojisinde gelişmeler-Aktif ambalajlama teknolojisi | ||
13 | Ambalajlama teknolojisinde gelişmeler-Akıllı ambalajlama teknolojisi | ||
14 | Sürdürülebilir Kalkınmada ambalajın önemi, Biyobozunur ambalaj malzemeleri | ||
15 | Gıda-ambalaj etkileşimleri, Ödevlerin gönderilmesi | ||
16 | Final sınavı |
DERS KİTABI: 1. Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Bureau, E. and Multon, J.L., 1996, Food Packaging Technology Vol. 1, VCH, Newyork, 367p. 2. Bureau, E. and Multon, J.L., 1996, Food Packaging Technology Vol. 2, VCH, Newyork, 375p. 3. Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p. 4. Ooraikul, B. and Stiles, M.E., 1991, Modified Atmosphere Packaging of Food, NewYork: E, Horwood, 293p.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 25 | 25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 107 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 7 | 4 |